Onlarca Sigorta Şirketinden
En Kapsamlı Teklifler Karşında!
Kolay. Hızlı. Pratik.
Tramer Nedir? Tramer Kaydı Sorgulama
Tramer sorgulama, araç almak isteyen kişilerin, özellikle de ikinci el araç almayı düşünenlerin almayı istedikleri araca ait detaylı bilgilere ulaşabilecekleri bir sistemdir. Aracın geçmişte bir kazaya karışıp karışmadığı, hasar bedelleri ve sigorta işlemleri gibi bilgilerin yer aldığı bu sistem araç sahibi olmak isteyen sistem kullanıcılarına büyük ölçüde yarar sağlar. Bu sistem ile araç bilgilerine ulaşılabildiğinden, sistem araç değerinin belirlenmesinde de önemli rol alır. Beğendiğiniz araç hakkında tüm bilgilere kolayca ve güvenli bir şekilde ulaşabilir, tramer sorgulama sistemi sayesinde aklınızda soru işareti kalmadan gönül rahatlığı ile araç sahibi olabilirsiniz.
Tramer Nedir?
Tramer, Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi kurumunun kısaltmasıdır. Araca ait tüm bilgilerin toplandığı bir veri deposu görevini görür. Sistem üzerinden tramer sorgulama yaparak araç hakkında bilgilere ulaşabilirsiniz.
Tramer Kaydı Nedir?
Tramer kaydı, araca ait sigorta bilgilerinin, kaza ve hasar geçmişinin kayıt altına alınmasıdır. Tramer kaydı ile araca ait detaylı bilgilere erişim sağlayabilirsiniz. Aracın daha önce yapmış olduğu kaza veya kazalar bulunuyor ise yaşanan kaza sonucu oluşan hasar durumu ve değişen parça olup olmadığı gibi detaylı bilgilere erişebilirsiniz. Tramer kaydı olan bir araç daha önce bir kazaya karışmış araç demektir.
Tramer Sorgulama Nasıl Yapılır?
Tramer kaydı sorgulama, tramer kaydı ile güvenli bir şekilde kayıt altına alınmış olan aracın geçmişe ait tüm bilgilerinin sorgulanmasıdır. Araç tramer sorgulama işlemini iki farklı şekilde yapabilirsiniz. Bunlardan biri e-Devlet ile sorgulama diğeri SMS ile sorgulama şeklindedir.
E-Devlet ile Tramer Sorgulama
E-Devlet üzerinden sunulan hizmetlerden biri de tramer sorgulama hizmetidir. E-Devlet üzerinden yapılan tramer sorgulama işlemi ücretsizdir. Bu işlemi gerçekleştirebilmeniz için takip etmeniz gereken adımlar şu şekilde sıralanabilir;
- İlk olarak giriş şifresi, internet bankacılığı, e-şifre gibi kimlik doğrulama araçlarını kullanarak e-devlet sistemine girmeniz gerekir.
- E-Devlet sistemine şifrenizle giriş yaptıktan sonra tramer sorgulama işlemi yapabilmeniz için e-Hizmetler bölümüne tıklamanız gereklidir.
- Karşınıza çıkan ekrandan Sosyal Güvenlik ve Sigorta bölümünü seçip bir sonraki adıma geçebilirsiniz.
- Daha sonra Trafik Poliçe ve Hasar Bilgileri Sorgulama bölümüne tıklayıp bir sonraki adıma geçebilirsiniz.
- Gelen ekrandan üzerinize kayıtlı olmak şartıyla aracın plaka numarasını girerek araca ait tramer kaydını sorgulayabilirsiniz.
SMS ile Tramer Sorgulama
Satın almak istediğiniz araca ait bilgileri SMS aracılığı ile plakadan tramer sorgulama şeklinde kolayca yapabilirsiniz. Bunun için aracın plaka numarasını aralarda boşluk bırakmadan yazıp 5664'e gönderebilir ve bu şekilde tramer hasar sorgulama işlemini kısa sürede kolayca yapabilirsiniz. SMS ile hasar sorgulama ücretli bir işlemdir ve 2023 yılı tüm operatörler için tramer sorgulama ücreti 46 TL olarak belirlenmiştir. Tramer sorgulama Plaka haricinde aracın şasi numarası ile de yapılabilir. Harf ve rakamlardan oluşan toplamda 17 haneli olan aracın şasi numarası bir bakıma aracın kimliği olarak da değerlendirilebilir. Şasi numarası aracın markası, motor tipi, yapım tarihi gibi birçok bilgi içerir.
- Şasi numarası ile tramer sorgulama için HASAR yazdıktan sonra boşluk bırakarak S harfi yazılır. Daha sonra bir boşluk bırakarak ŞASİ NO yazılır ve bu şekilde 5664'e mesaj göndererek tramer sorgulama yapabilirsiniz.
- Satın almak istediğiniz aracın geçirdiği kazalara ait değişen parçalarının olup olmadığını öğrenmek için telefonunuzun mesaj ekranına PARÇA yazıp boşluk bırakarak PLAKA yazıp boşluk bırakarak HASAR TARİHİ yazılıp 5664‘e SMS gönderilir.
- Daha detaylı bir sorgulama yapmak isterseniz yazacağınız mesaj ekranına DETAY yazıp boşluk bırakıp PLAKA yazıp 5664’e gönderebilir ve aracın değişen parçası varsa bu parçanın orijinal olup olmadığına kadar detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Tramer Sorgulama ile Ulaşılabilecek Bilgiler
Tramer sorgulama ile araca dair öğrenilebilecek bilgiler şu şekilde listelenebilir;
- Aracın marka ve model bilgisi,
- Aracın tescilli olduğu il bilgisi,
- Aracın trafiğe çıkış tarihi,
- Aracın plaka değişim bilgileri,
- Kasko bilgileri,
- Aracın son sahibinin kim olduğu,
- Aracın kullanım süresi gibi detaylı bilgilere ulaşılabilir.
Tramer sorgulamada araç trafik sigortası ile ilgili bilgilere de erişilebilir. Bu bilgiler şu şekilde sıralanabilir;
- Aracın trafik poliçesi,
- Hasar kaydı
- Kaza tutanağı,
- Parça değişimi gibi araç hakkında detayları bilgilere erişilebilir.
Plakadan Sorgulama Yapılarak Ulaşılabilecek Bilgiler
Plakadan sorgulama yapılarak öğrenebilecek bilgiler kısaca şu şekilde listelenebilir;
- Plaka bilgisi olan aracın daha önce bir kazaya karışıp karışmadığına dair bilgi
- Geçirilen kazanın boyutları
- Aracın servis süreçleri
- Hasar için ödenen tutar
- Sigorta poliçe bilgileri
- Yapılan kaza ve tutanak bilgileri
- Aracın kaç kez el değiştirdiği
- Araca ait parçaların orijinal olup olmadığı
Tramer Kaydı ile Hasar Kaydı Arasındaki Farklar Nelerdir?
Bir aracın daha önce trafikte geçirdiği kazaları ve kaza sonucunda oluşan hasarları bir belgede kayıt altına alınır bu belgeye hasar kaydı denir. Tramer kaydı ile hasar kaydı birbirlerine benzerlik gösterseler bile aralarında ciddi farklar bulunur. Hasar kaydında aracın sadece geçirmiş olduğu kazada meydana gelen hasarlara ulaşılırken, tramer kaydı daha kapsamlıdır. Tramer kaydında aracın hasar kaydı ile ilgili bilgiler yer alırken aynı zamanda aracın sigorta işlemleri, değişen parçaları, kusur oranı gibi daha pek çok bilgiye ulaşılabilir.
Siz de aracınızı güvenle kullanabilmek için Türkiye'deki lider sigorta şirketleriyle çalışan Sigortayeri'nin trafik sigortası ile ilgili sunmuş olduğu pek çok imkandan yararlanabilirsiniz. Sigortayeri ile zorunlu trafik sigortası, kasko gibi sigorta işlemleriniz için sigorta şirketlerinin, geniş fiyat aralıklarında sunmuş olduğu tekliflere göz atabilir, aracınız için en iyi alternatifi değerlendirebilirsiniz.