Onlarca Sigorta Şirketinden
En Kapsamlı Teklifler Karşında!
Kolay. Hızlı. Pratik.
Tekne Ehliyeti Nasıl Alınır? Tekne Ehliyeti Ne Kadar?
Sonsuz maviliğe kendinizi bırakmak ve özgürce dilediğiniz an denizlere açılmak istiyorsanız tekne ehliyeti bu hayalin ilk anahtarıdır. Edineceğiniz tekne ehliyeti ile çıkacağınız yolcuklukta, yepyeni rotalar keşfetmeye başlayabilir, unutulmaz anılar biriktirebilirsiniz.
Peki tekne kaptanlığı ehliyetini almak için neler yapmalısınız? Bu rehberde adım adım hayallerinize ulaşabilir, belgeye sahip olmak için tüm püf noktalarına hakim olabilirsiniz.
Tekne Ehliyeti Nedir?
Genel adı ile Amatör Denizci Belgesi (ADB), özel tekneleri kullanmak için gerekli bir belgedir. Belirli motor gücüne ve uzunluğa sahip tekneler için bu tekne ehliyetinin alınması zorunludur. Belge, ticari olmayan teknelerde geçerlidir. Hobi için denize açılan ve ticaret yapmayan balıkçı tekneleri için bu belge yeterliyken satış yapıp kazanç elde eden denizcilerin Gemi Adamı Yeterlilik Belgesi ve Balıkçılık Ruhsatı alınması gerekir.
Amatör Denizci Belgesi ile genel olarak, belirli boyut ve motor hacimlerini içeren deniz taşıtlarını kullanma yetkisi alırsınız. Belge, denizcilik kurallarına, tekne kullanımına hakim olduğunuzu gösterirken hem sizin hem de diğer deniz kullanıcılarının güvenliğini sağlar. Tekne ehliyeti denizcilik bilgisinin yanı sıra hava durumunu değerlendirebileceğiniz ve harita okuma yapabileceğinizi gösterir.
Denizde güvenliğin sağlanması ve deniz trafiğinin kontrolü için gerekli olan Amatör Denizci Belgesi, minimum 10 beygir gücüne sahip ve daha yüksek motorlu tekneleri kullanmak için gereklidir. Ayrıca motor hacminin yanı sıra 2,5 metreden büyük tekneleri kullanmak isteyenlerin de yine Amatör Denizci Belgesi’ne sahip olması gerekir.
Tekne ehliyeti için almanız gereken eğitim ve sınavlar için cüzi harç bedelleri ödemeniz gerekir. Alacağınız belgenin ise bir süresi yoktur. Ancak tekne kullanmaya engel olabilecek sağlık durumları için yetkililerce sağlık yoklamasının yapılması istenebilir ve yenilenmesi talep edilebilir.
Tekne Ehliyeti Nasıl Alınır?
Tekne ehliyeti almak için öncelikle başvuru yapmalısınız. Başvuruyu, e- Devlet üzerinden yapabileceğiniz gibi Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın web sitesinden ya da bakanlığın yetkilendirdiği aracı kurumlar aracılığıyla yapabilirsiniz.
e-Devlet aracılığıyla yapacağınız başvuru için arama çubuğuna 'Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı' yazmanız, 'Amatör Denizci Yeterlik Belgesi' başvurularına ulaşmanızı sağlar. Belgeye başvuru için sizden talep edilecek belgeler ise şunlardır:
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- Sağlık raporu
- Öğrenim belgesi fotokopisi (Minimum ilköğretim)
- 2 adet vesikalık fotoğraf
- 18 yaşından küçükler için veli izin belgesi
Başvuru yaptıktan ve başvurunuz kabul edildikten sonra uygulamalı eğitim merkezlerinde alacağınız 4 saatlik eğitimin ardından sınava girmeniz gerekir. Sınavlar online olarak yapılır. Kısa Mesafe Telsiz Operatörü (KMT) belgesi için ekstra bir teorik bir sınav bulunur.
Sistemde sınava girebileceğiniz tarih ve saatler gözükür. 50 soruluk sınavı minimum 60 puan alarak başarı ile geçmeniz Amatör Denizci Belgesi için hak kazanmanızı sağlar. Denizcilikteki kuralların öne çıktığı sorularda tekne kullanmanın yanı sıra meteoroloji, haberleşme ve ilk yardım gibi konular yer alır. Ayrıca uluslararası deniz hukuku, elektrik ve motor bilgisi gibi konuları da içerir.
Tekne kullanma ehliyetinize kavuşmanız için öncelikle belirlenen harcı ödemeniz gerekir. Harç makbuzunuzu aldıktan sonra ise ehliyete başvurarak Amatör Denizci Belgeniz için son adımı atabilirsiniz. Tekne ehliyetine başvuru yaparken belgenin teslim tarihini de öğrenebilirsiniz. Eğer ehliyetinizi kaybederseniz sadece Liman Başkanlığına başvurmanız yeterlidir. Yeni bir belge için tekrar sınav prosedürü uygulanmaz.
Kaç Metre Sonra Tekne için Ehliyet Gerekli?
Denize açılmak için mutlaka bir ehliyete ihtiyacınız var mı sorusunun yanıtı için kullanılan teknenizin uzunluğu ve motor gücü öne çıkar. 10 beygir gücünden büyük ve 2,5 metreden büyük tekneleri kullanmak için tekne ehliyeti zorunluluktur.
24 metreye kadar tekne ehliyeti için Amatör Denizci Belgesi yeterlidir. 24 metreden büyük tekne ehliyeti içinse ADB, yeterli ve geçerli değildir. Bu durumda profesyonel kullanım ya da ticari faaliyetler için farklı yeterlilik belgeleri ve eğitimler gerekir. 24 metreden büyük tekneler için Gemi Adamı Yeterlik Belgeleri alınmalıdır.
5 metre altı tekne ehliyetinde sınır 2,5 metredir. 2,5 metreden daha büyük tekneler için ADB gereklidir. 2,5 metre altında bir teknenin motor gücü 10 beygir üzerindeyse yine ADB'yi almak zorundasınız.
Bu tekne sürme ehliyetini ise sadece gezi ya da sportif amaçlı kullanabilirsiniz. Yaz tatili için mürettebatsız yat kiralamak istediğinizde bu belge ile ticari yatları rahatlıkla kiralayabilirsiniz. Ancak kiralayacağınız teknenin türü ve uzunluğu bu noktada öne çıkar. 24 metreden daha büyük ve karmaşık yapıdaki yatlarda, yine farklı Gemi Adamı Yeterlik Belgelerine ihtiyaç duyulabilir. Ayrıca kiralama şirketlerinin farklı politikaları olabilir, yat kiralamadan önce bu detayları öğrenmek ise fayda sağlar.
Tekne Ehliyeti Kaç Yaşında Alınır?
Tekne ehliyeti yaş sınırı 14'tür. Tekne ehliyeti yaşı için 14 belirlenmiş olsa da 18 yaşından küçüklerin noterlikçe onaylanmış veli veya vasi muvafakati gereklidir. Ayrıca 16 yaşından küçük bireylerin 7 metreden büyük tekneleri idare etmeye yeterlilikleri yoktur.
Ayrıca tekne ehliyetine başvuru için yaş sınırının yanı sıra şu uygunluklar aranır:
- Başvuru yapacak kişi minimum ilköğretim mezunu olmalıdır.
- Sağlık durumunun tekne kullanımına uygun olması gerekir. Buna dair sağlık raporu talep edilir.
- Adli sicil kaydında da kaçakçılık ya da insan kaçakçılığı gibi suçların olmaması gerekir.
Tekne Ehliyeti Ne Kadar?
Amatör Denizci Belgesi (ADB) için belli başlı ödeme kalemleri vardır. Tekne ehliyeti ücreti oldukça cüzi miktarları içerir. Sınav harcı, belge harcı ve ADB harcı gibi ücretleri ödenemeniz beklenir. Sınav harçları ve belge ücretleri ise değişebilir. En güncel bilgileri başvuru anında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan alabilirsiniz.
Denizin tadını çıkarmanın anahtarı olan tekne ehliyeti için gerekli adımları atarak yepyeni rotalar keşfedebilirsiniz. Amatör Denizcilik Belgesi, denizlerde güvenle yol alabilmeniz gerekli bir belgedir. Teknenizi güveceye almak içinse tekne sigortası seçeneklerini değerlendirebilirsiniz. Bu sigorta, kaza yangın ya da herhangi bir olası kötü durum senaryosunda maddi olarak teknenizi güvenceye alır.
Yurt dışı ya da yurt içi seyahatleriniz için de seyahat sigortası yardımınıza koşar. Türkiye'nin en güvenilir şirketlerinin sigorta poliçelerine Sigortayeri ile ulaşmanız mümkün. Farklı şirketlerin değişen fiyat tekliflerini bir arada alabilir, en uygun sigorta poliçesine karşılaştırma yaparak ulaşabilirsiniz.
Tekne Ehliyeti Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Tekne ehliyeti nereden alınır?
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın web sitesinden ya da yetkilendirdiği aracı kurumlardan alabilirsiniz. Ayrıca e- Devlet üzerinden de başvurunuzu yaparak gerekli eğitim ve sınavlardan sonra ehliyetinize hak kazanabilirsiniz.
Tekne ehliyeti hangi sınıf?
Tekne ehliyetinin bir sınıfı yoktur. Amatör Denizci Belgesi olarak da geçen ehliyet bu belge sahipleri minimum 10 beygir gücüne sahip, 2,5 metreden büyük ve 24 metreden küçük tekneleri kullanabilir.
Tekne ehliyeti gerekli mi?
Eğer 10 BG'den küçük bir tekneyi kullanacaksanız ehliyet almanıza gerek yok. Ancak motoru 10 beygir gücünden büyük ve boyutları 2,5 metreden uzun tekneler için ehliyet zorunluluktur.
Tekne ehliyeti ne kadar sürede alınır?
Süreç oldukça kısadır. Online başvuru ardından 4 saatlik bir eğitim sonrası online sınava girerek süreç tamamlanır. 60 dakikalık 50 sorudan oluşan sınavı başarıyla geçtikten sonra tekne ehliyetinizi almaya hak kazanabilirsiniz. Ehliyetiniz 1-2 hafta içerisinde de size ulaşır.