Onlarca Sigorta Şirketinden
En Kapsamlı Teklifler Karşında!

Kolay. Hızlı. Pratik.
Araç Sigortası

Sigortada Ordino Nedir? Ordino Verilince Ne Olur?

Ordino; sigortacılık, dış ticaret ya da gemicilik gibi sektörlerde kullanılan ve gümrükten geçen malların teslim alınması için gerekli bir belgedir. Uluslararası ticarette önemli bir yer kaplayan belge, taşıyıcı firmanın ciro eden kişiye ödediği bir havale türüdür.

Ordino Nedir?

Ordino nedir sorusu kullanılan alana göre farklı çerçevelerde cevaplanabilir. Bu doğrultuda ordino, yurt dışından gelen malın sahibi tarafından gümrükten çekilebilmesi için yük konşimentosu karşılığındaki yapılan havaledir şeklinde açıklanabilir. Bu belge gemide görev yapanların atanmaları için alınması gereken bir denizcilik belgesi olarak da bilinir. Bu terimin en genel kullanımı ise poliçenin cirosal yükünü karşılayan kişiye ödenmesi gereken bedelin havale emri olarak da tanımlanabilir. Sigorta poliçelerinde herhangi bir sorun oluştuğunda belirtilen tazminatın alınmasını sağlayan bu sistem, ödeme akışının güvenliğini de destekler.

Ordino Belgesi Nedir? 

Ordino belgesi kısaca malların gümrükten çekilebilmesi için hazırlanan bir ödeme emri ibrazıdır. Bu belge nakliye şirketi tarafından hazırlanırken ibrazı sorumlu departmanlara yapılır. Yük ya da malların gümrükten çıkarılması için alıcı konşimentosu satıcıya ulaştırılır. Bu belgenin kara ya da deniz yollarında mal transferlerinde kullanılabilmesi için önceden konşimento belgesinin alınması şarttır.  Bu süreçte gümrükten geçecek mallarda herhangi bir problem olmadığı gözlemlenirse konşimento karşı tarafa verilerek belge alınır.

Konşimento ve Ordino Arasındaki Farklar Nelerdir?

Bu iki belge de gümrük işlemleri sırasında olması gereken evraklar arasındadır. Bunun yanında her iki belgenin özellikleri açısından bazı farklılıklar mevcuttur:

  • Konşimento, malın nakliye sürecinin belgelenmesini sağlayan ve dış ticaret anlaşmasının yapıldığını tasdikleyen bir dokümandır. Ordino ise malın alıcı tarafından teslim alması için gerekli bir evraktır.
  • Konşimento, malın taşınırken önceden belirlenen koşullarda alıcıya ulaştırılacağını ifade ederken ordino belgesi ise yükün gümrük kanununa istinaden gümrükten karşı tarafa geçirilmesini sağlar. İki belgenin birbiriyle bağlantılı olduğu kısım ise konşimento dokümanı olmadan diğer belgenin oluşturulamamasıdır.
  • Konşimentonun diğer adı taşıma senedidir. Bu nedenle uluslararası ticarette gönderilen malın bilgilerini ya da sayısı gibi detayları içeren bir belge niteliğindedir. Ticaret anlaşması yapıldığında taşıma senedi hazırlanır ve devamında mallar belirtildiği gibi alıcıya teslim edildiğinde bu belge satıcıya iletilir. Sonrasında malların gümrükten geçişi için ordino belgesi hazırlanması noktasında bilgi verilir.
  • Konşimento tarafların satıcı ve alıcı belgeyi imzalamasıyla geçerli hale gelir. Ordino belge ise gümrük müşavirleri ile alıcının imzalaması ile geçerliliği başlar.

Ordino Nasıl Alınır? 

Bu belge hazırlanırken dikkat edilmesi gerekenler arasında taşınan yükün çeşidi, malların navlunu, denizyolunda kullanılan liman, gemi adı ve bağlı olduğu ülke gibi detaylar vardır. Bununla beraber ithalatçı firmanın sahip olduğu bilgiler ve belgenin düzenlendiği tarihin evrak üzerinde yer alması gerekir. Bu bilgiler ışığında dış ticarette malın güvenli taşımacılığı oldukça önemli bir yer kaplar.

Ordino ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular 

Ordino ücreti nedir? 

Bu belgenin alınabilmesi için taşımacılık koşullarına bağlı ücretinin ödenmesi zorunludur. Belgenin bedeli ortalama olarak 20 ile 120 USD arasındadır.

Ordinoyu kim düzenler? 

Bu belgeyi dış ticareti yapılan ülkenin gümrük müşaviri düzenleyerek tebliğ eder. Bu belge öncesinde konşimento belgesinin hazırlanmış olması ön şarttır.

Ordino ne zaman alınır? 

Eğer gümrükten bir mal geçecekse bu belgenin hazırlanması gerekir, bu belge varlığında gümrükten mallar çekilebilir.

Ordino ücreti neye göre belirlenir? 

Ordino ücreti seçilen nakliye aracı ya da nakliyenin yapıldığı yönteme göre değişkenlik gösterebilir. Bu doğrultuda taşıma tiplerinden kara yolu, deniz yolu ya da hava yolu kullanıma göre malların belge bedelinin değiştiği gözlemlenir.