Onlarca Sigorta Şirketinden
En Kapsamlı Teklifler Karşında!

Kolay. Hızlı. Pratik.
Kasko Sigortası

Araç Çalınması Durumunda Hasarı Kasko Karşılar mı?

Aracınızın aniden ve beklenmedik bir şekilde çalınması durumunda kaldınız. Haliyle Arabam çalındı sigorta karşılar mı, sorusu ve gelecek yanıtlar sizi endileşelendiriyor. Ancak bu durumda şayet kaskonuz varsa arkanıza rahatça yaslanabilirsiniz! Ancak kaskonuz yoksa aracınızın satılıp parçalarının satılması, kaskosu olan bir araca göre çok daha kolaydır. Kaskosu olan bir aracın bulunması, ekiplerce tespit edilmesi de daha imkanlıdır.

Aracınızda kasko sigortası yoksa çalınması durumunda oluşan tüm masrafları sizin karşılamanız gerekir. Zorunlu trafik sigortası teminatları arasında çalınma durumu yer almaz. Araba çalınması trafik sigortası kapsamında yer almasa da kasko sigortasında durum değerlendirilir. Bu nedenle arabam çalındı sigorta karşılar mı sorusu için kaskonuz varsa, evet demek mümkündür. Ancak kasko poliçeniz bu durumda öne çıkar. Teminatlar kapsamında çalınma - hırsızlık varsa, o zaman arkanıza yaslanmakla birlikte rahat bir nefes alabilirsiniz.

Araba Çalınırsa Kasko Öder mi?

Arabam çalındı sigorta karşılar mı, diyorsanız kasko sigortanızın teminatlarını gözden geçirmeniz gerekir. Kasko sigortası araç çalınması durumunda limitler dahilinde oluşan masrafları karşılamaktadır. Fakat her türlü çalınma durumunda emniyet yetkililerine haber verilerek tutanak tutulması şarttır.

Tutanak tutulduktan ve olayın nasıl cereyan ettiği belirlendikten sonra sigorta şirketiniz ile iletişime geçilerek gerekli işlemler başlatılır. Kasko araç çalınması durumunda devreye girer. Bu durumda da arabam çalındı sigorta karşılar mı, sorusu için kaskonuz varsa tutanağın ardından sigorta şirketinize bilgi vermeniz gerekir. 

Sigorta Şirketi Çalınan Araba İçin Ödeme Yapar mı?

Sigorta şirketiniz eğer kaskonuz varsa çalınan aracınız için ödeme yapar. Aracınız çalındığında üzüntü ve strese kapılarak yanlış bir yol izlemekten ziyade sakin kalmalısınız. Çalınma durumunda yapmanız gerekenleri bilirseniz süreci daha kolay yönetebilirsiniz.

Arabam çalındı sigorta karşılar mı, ne yapmalıyım bu durumda diye soruyorsanız size yardımcı olabilecek adımları izleyebilirsiniz;

  • Aracınız çalındığında ilk olarak polise haber vermelisiniz. Aracınızı tek başınıza bulmanız oldukça zor. Bu nedenle süreci güvenlik yetkilileri ile birlikte yönetebilir ve onlara destek olarak aracınızın kısa sürede bulunmasını sağlayabilirsiniz. Emniyet yetkilisi ile birlikte çevredeki güvenlik kameralarını inceleyebilir, görgü şahitlerini araştırabilir ve aracınızın çalındığı ana ait bilgileri elde etmeye çalışabilirsiniz.
  • Arabam çalındı sigorta karşılar mı, diye endişeye kapılmadan önce aracınızın çalındığına dair çevrenizdeki insanları bilgilendirmelisiniz. Böylelikle bir yakınınız aracınızı görüp size ulaşabilir.
  • Arabanızın markasına ve modeline uygun satış ilanlarına her gün bakmanız fayda sağlayabilir. Aracınız farklı plaka veya ruhsat numarası ile satışa çıkarılmış olabilir. Bu durumda ufak ayrıntılardan otomobilinizi tanıyabilir ve gerekli işlemler için adım atabilirsiniz.
  • Çoğu çalınma olayında aracı çalan kişiler bir süre sonra aracı bırakabilir. Bir suça karıştıktan sonra veya benzini bittikten sonra bırakılan aracınızı bulma olasılığınız yüksek. Yalnız aracınızı bulduktan sonra mutlaka önce polise haber vermelisiniz. Otomobilinize dokunmadan polise haber vermeli ve delillerin kaybolmaması adına araca kimseyi yaklaştırmamalısınız.

Araba çalınırsa sigorta karşılar mı, sorusunun cevabı için kasko sigortası kapsamında masrafların ödeneceğini söylemek mümkün. Sigortanın masraflarınızı karşılaması için polise haber verdikten sonra izlemeniz gereken adımlar şunlardır:

  • Aracınızın sigorta şirketine 5 gün içinde haber vermelisiniz. Sigortanın geçerli olabilmesi için çalındıktan sonra ilk 5 gün içinde şirkete bildirim yapmanız son derece önemli. Aksi takdirde tazminat alma hakkınızı kaybedebilirsiniz.
  • Bildirim işleminden sonra yasal olarak 30 günlük bir bekleme süreniz vardır. Eğer 30 gün içerisinde aracınız bulunmazsa, yine bulunmadığına dair bildirimi sigorta şirketinize yapmanız gerekir. Bu bildirimi yaparken karakoldan ve Oto Hırsızlık Masasından otomobilinizin hala kayıp olduğuna dair belgeler ibraz etmelisiniz. Topladığınız belgeleri sigorta şirketinize sunmalısınız.
  • Arabam çalındı sigorta karşılar mı, diye düşünüyorsanız bu aşamadan sonra yapacağınız tek şey, hazırladığınız dosyayı sigorta şirketinize sunduktan sonra onlar bu konuda bilgi beklemektir. Sigorta şirketiniz sizi yönlendirmek için arayacaktır. Fakat yapmanız gereken birkaç işlem daha var.
  • Trafik Tescil Müdürlüğüne gitmeli ve aracınızın trafik kaydını sildirmelisiniz. Ardından ruhsatınızı "Çalınmıştır" ibaresi ile teslim almalısınız. Aracınıza ait vergi borçları varsa bunları da kapatmalısınız. Trafik Tescil Müdürlüğünden aldığınız tüm belgeleri sigorta şirketine en kısa sürede teslim etmeniz gerekir.
  • Sigorta şirketinize teslim ettiğiniz belgelerle birlikte açılan dosyanız şirket tarafından incelenir. İncelenme tamamlandıktan sonra poliçenizde yer alan teminatlara uygun şekilde tazminat işlemleri başlatılır. Bu noktada sigorta şirketinizle uzlaşma sağlamanız oldukça önemli. "Araç çalınırsa sigorta karşılar mı?" diye düşünüyorsanız bu işlemler sonrası cevap bulabilirsiniz.

Araç Çalınması Durumunda Kasko Hangi Durumlarda Ödeme Yapmaz?

Arabam çalındı sigorta karşılar mı, sorusunun cevabı bazı durumlarda negatif olabilir. Kasko sigortası bazı çalınma durumlarında hasarı karşılamamaktadır. Kasko poliçesi yaptırırken veya yenilerken sigorta şirketinizden gerekli bilgileri alarak bu durumlar hakkında daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. Kara Taşıtları Kasko Sigortası Genel Şartlarına göre kaskonun ödeme yapmadığı çalıntı durumları şunlardır:

  • Arabam çalındı sigorta karşılar mı, sorusu için öncelikle ihmal değerlendirilir. Sizin ihmaliniz sonucunda aracınız çalınırsa bu duruma sigorta şirketi hasarı karşılamaz. Örneğin; anahtarı kontakta veya araç içerisinde unutmanız halinde aracınız çalınabilir. Bunun sonucunda meydana gelen hasarlar sigorta kapsamında yer almaz ve kasko hasarları ödemez. Araç çalınması sigorta şirketiniz tarafından değerlendirilir.
  • Araç anahtarı herhangi bir şiddet, tehdit veya zor kullanmadan başkaları tarafından ele geçirilirse bu durumda da kasko meydana gelen hasarları karşılamaz.
  • Otomobiliniz resmi görev veya polis sıfatı kullanılarak, bir bahane ile çalınırsa kasko oluşan hasarları ödemez. Bu nedenden ötürü aracınızı acil bir görev bahanesiyle kullanmak isteyen kişilere hemen güvenmemelisiniz. Herhangi bir ihmal sonucu çalınan aracı sigorta karşılar mı, sorusunun cevabı “hayır” olarak verilebilir.
  • Arabam çalındı sigorta karşılar mı, sorusu için bir red cevabı da otomobilinizi otopark, tamirhane, servis, oto yıkama gibi alanlara teslim etmeniz sonucunda olabilir. Buralarda aracınızın çalınması halinde oluşan hasarlar kasko sigortası tarafından karşılanmaz. İşletmelerin çalmaya yeltenmesi sonucu meydana gelen hasarlar da yine kanunen geçerli bir belge almamanız durumunda kasko tarafından ödenmez.
  • Araç sahibinin bile isteye aracını birine teslim etmesi ve o kişinin aracı çalması da kapsam dışındadır. Aracı kullanmasına izin verdiğiniz bir kişinin aracınızı çaldığı tespit edilirse kasko herhangi bir masrafı karşılamaz.
  • Ayrıca otomobilinizin penceresini açık bırakmanız ve kötü niyetli kişiler tarafından aracın ele geçirilmesi sonucu meydana gelen hasarlar sonrası da arabam çalındı sigorta karşılar mı, sorusunu soruyorsanız kaskonuzdan “karşılamaz” yanıtını alabilirsiniz. 

Kısacası arabam çalındı sigorta karşılar mı, sorusu için araç sahibinin ihmalinin olduğu tespit edilirse kasko şirketleri ödeme yapmaz, diyebiliriz. Fakat aracınızın anahtarları delme, kırma gibi zorlama yöntemlerle ele geçirilirse oluşan hasarlar genellikle kasko şirketleri tarafından karşılanmaktadır. Planlı bir hırsızlık varsa ve sizin elinizden hiçbir şey gelmiyorsa sigorta şirketiniz bu konuda size yardımcı olur.

Çalınan Arabayı Sigorta Öder mi, Çalınan Aksesuarlar da Kaskoya Dahil mi?

Arabam çalındı sigorta karşılar mı, sorusunu soran kişiler araç aksesuarlarının da kaskoya dahil olup olmadığını merak etmektedir. Özellikle çelik jantlar, özel lastikler, satın alınarak araca takılan navigasyon benzeri elektronik cihazlar mali olarak yüksek değerlere sahip olabilir. Kaskonuzu yaptırmadan önce bu tarz aksesuarların değerini şirketinizle birlikte belirlemelisiniz. Uzlaşma sağladıktan sonra bu aksesuarlar kasko poliçenize ek teminat şeklinde eklenebilir.

Fakat bu gibi aksesuarları kasko poliçenizi yaptırdıktan sonra satın aldıysanız herhangi bir çalınma durumunda sigorta şirketiniz bu masraflardan sorumlu tutulamaz. Ek aksesuarlarınızı da poliçe kapsamına almak istiyorsanız kasko yenileme süreci için sigorta şirketinizle iletişime geçmelisiniz. Daha sonra kaskonuz güncellenerek aksesuarların dahil olduğu ek teminatları size sunabilir. Araba çalınması kasko poliçesine bağlı olarak farklı teminatlara sahiptir.

Arabam Çalındı Sigorta Karşılar mı, Süreç Nasıl İlerliyor?

Emniyet yetkililerinden ve Trafik Tescil Müdürlüğü’nden aldığınız belgeleri sigorta şirketinize teslim ettikten sonra 30 günlük yasal süreç başlar. Bu yasal süreç içerisinde aracınız bulunursa aracı kabul etmeniz gerekir.

Şayet araç bulunmazsa tazminat hakkına sahip olursunuz. Tazminatın miktarı ise aracın çalındığı tarihteki araç değeri üzerinden belirlenir. Araca ne zaman kasko sigortası yaptırdığınız değil aracın hangi tarihte çalındığı önemli olur.

Çalınan Araç Bulunursa Kasko Ödeme Yapar mı?

Sigorta çalıntı arabayı karşılar mı, sorusunun cevabı araç bulunduktan sonra farklılaşır. Sigorta şirketiniz tazminat miktarını size ödedikten sonra aracınız bulunursa 2 seçeneğiniz var. İlki aldığınız tazminatı elinizde tutarak araç üzerindeki tüm haklarınızdan feragat etmek. Bu seçeneği aracınızın eskisi kadar değerli olmadığını düşünüyorsanız değerlendirebilirsiniz. Diğer seçenek ise tazminat tutarını şirketinize geri ödeyerek aracınıza tekrardan sahip olabilirsiniz. Aracınızı seviyorsanız veya aracınızın değeri hala yüksekse bu seçeneği değerlendirebilirsiniz.

Arabam çalındı sigorta karşılar mı, durumunda eğer sizin herhangi bir ihmaliniz yoksa, kaskonuza güvenebilirsiniz. Kaskonuz yoksa da hemen Sigortayeri avantajları ile bu doğrultuda kapsayıcı bir poliçeye imza atabilirsiniz. Aracınız için en güvenli ve kapsamlı kasko sigortasını yaptırmak için başvurabileceğiniz yetkin platformlardan biri olan Sigortayeri uzman ekibi ile her sorunuza cevap vermek üzere hizmet verir. Siz de aracınızı çalınmalara ve hırsızlığa karşı korumak için kasko sigortası yaptırmak istiyorsanız hemen Sigortayeri'ne başvurabilir ve güvenli bir yolculuğa çıkabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Hırsızlıkta kasko bozulur mu?

Hırsızlık ve çalınma durumları kasko kapsamında değerlendirilir. Eğer sizin ihmaliniz doğrultusunda gerçekleşen bir hırsızlık olayı yoksa kasko bozulmaz ve size gereken destek sigorta şirketiniz tarafından sunulur.

Kasko çalınan arabanın ne kadarını öder?

Kasko şirketi çalınma durumunda sizin ihmaliniz olmadığını belirlediyse yasal sürecin ardından çalınan aracın, çalındığı tarihteki değeri kadar olan tutarı tazminat olarak size öder.