Konut sigortası, ev ve içindeki eşyalarını hırsızlık, doğal afet, yangın gibi risklere karşı korumaya alan sigorta çeşididir. Ev ve içindeki eşyalar birçok durumda savunmasız kalabilir. Başta su baskını ve deprem gibi doğal afetler olmak üzere, hırsızlık ve yangın gibi riskler vardır. Bu riskler karşısında evinizi ve eşyalarınızı konut sigortası ile korumak mümkündür. Ev sigortası olarak da bilinen bu koruma yöntemiyle, herhangi bir tehlike veya hasarda olası masrafları sigorta karşılar. Konut sigortasının zorunluluğu yoktur. Bu sigorta isteğe bağlı olarak yaptırılır. Birçok risk göz önüne alındığında zorunlu olmasa dahi bu sigortanın yaptırılması şiddetle tavsiye edilir. Konut sigortasını yalnızca ev sahipleri değil kiracılar da yaptırabilir. Evin sahibi olmasalar dahi konutta ikamet ediliyor olması nedeniyle eşyalarını güvence altına alabilirler. Sigortayeri ile uygun fiyatlarla konutlarınız ve eşyalarınız güvence altına alınır.
Konut Sigortası
Konut Sigortası Nedir?
Konut sigortaları oldukça geniş kapsamlı teminatlar sunabilir. Sigortayeri ile onlarca sigorta şirketinin teminat tekliflerine anında ulaşmanız mümkündür. Genel olarak bu sigorta türünde doğal afetlerin yanı sıra ev içi riskler de sigorta kapsamındadır. Konut sigortaları ana ve ek teminatlardan oluşur. Bu ana ve ek teminatlar sigorta şirketlerine göre değişkenlik gösterebilir. Konut sigortası yaptıracak kişilerin öncesinde teminat bilgilerini öğrenmeleri gerekir. Bu sayede evinizin ve eşyalarınızın hangi durumlarda teminat altında olduğunu bilmek mümkündür. Bu sigorta türlerinde ana teminat olarak en başta sayılabilecek risk yangınlar olacaktır. Tüm sigorta şirketleri yangın teminatını sağlar. Bu teminat altında yıldırım ve yangın nedeniyle hasar gören ve kullanılmaz hale gelen eşyalar da güvence altına alınır. Yangın sebebiyle ortaya çıkan duman ve buharın verdiği hasarlar da sigorta şirketleri tarafından karşılanır. Gerek doğal afetlerden gerekse hırsızlık ve benzeri kötü olaylardan korunmak için bu sigortayı yaptırmanız oldukça önem arz eder. Konut sigortası fiyatları bu tip durumlarda yapılan ödemelere göre oldukça cüzi miktardadır. Ancak her şirket farklı teminatlara göre farklı fiyatlandırmalar sunar. Sigortayeri, sigorta şirketlerinin teminat ve fiyatları arasında kolayca karşılaştırma yapmanızı sağlar. En doğru en uygun sigortayı almanızı garantiler.
Konut Sigortası Zorunlu mu?
Konut sigortası yaptırmanın herhangi bir zorunluluğu yoktur. Zorunlu olmamasına karşın teminatlar konusundaki genişlik nedeniyle, evlerin sigortalanması tavsiye edilir. Gerek ev sahipleri, gerekse kiracılar kötü hadiselerden kaçmak için bu sigortayı yaptırır. İhtiyaç ve beklentilere göre belirlenen teminatlar poliçe kapsamına alınır. Bu sayede doğal afetlerden yangınlara, hırsızlıktan halk ayaklanmalarına kadar evlere ve eşyalara verilen hasarlar karşılanır. Bu tip sorunlar insanların başına gelene kadar çok da önemsenmemektedir. Bu sorunlar çıkmadan önce alınan önlemler, mal varlığınızın kalıcı olarak kaybının önüne geçer. Ev sigortası fiyatları poliçenin kapsadığı teminatlara göre değişkenlik gösterir. Ev sigortası yaptıracak olanlar, Sigortayeri'ne özel fiyatlardan yararlanarak bu poliçeleri çok daha uygun fiyatlara sağlayabilir.
Konut Poliçesi Sorgulama Nasıl Yapılır?
E-Devlet aracılığıyla Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi'nden konut poliçesi sorgulaması yapmanız mümkün. Sigorta Bilgi ve Gözlem Merkezi online servisleri kullanılarak poliçe sorgulaması yapılabilir. Bu sorgulamada yürürlükteki poliçenin son bilgilerine de ulaşım sağlanabilir. Konut sigortası sorgulama sayfasından, konutunuzun hangi risklere karşı ve ne zamana kadar sigorta korumasında olduğu da öğrenebilirsiniz. Eğer hala konut sigortasına sahip değilseniz, Sigortayeri'nde çoktan seçmeli sigorta teklifi alabilir ve en uygun seçeneği değerlendirebilirsiniz.
Konut Sigortası Hesaplama Nasıl Olur?
Ev sigortası primlerinin hesaplanması kişilerin isteğine bağlı olarak değişiklik gösterir. Bina sigorta bedeli ve eşya bedeli gibi konular ayrı ayrı hesaplanır. Bina bedeli, sigorta yapılacak olan evin brüt yüzölçümü ile inşaat maliyetlerinin çarpılması sonucunda elde edilir. Bu bedel konutun satın alındığı zamanki değeri üzerinden hesaplanmamaktadır. Bunun yerine, konutun yeniden inşası sırasında ortaya çıkacak olan tüm giderler üzerinden hesaplanır. Konut içinde yapılan tüm dekorasyon giderleri de bu hesaplamaya dâhil edilir. Bunun haricinde asansör ve kalorifer gibi yapılar da bu hesaplamaya girer. İnşaat maliyetlerinin hesaplanması ise yıllık enflasyon oranları göz önüne alınarak yapılır. Bu hesaplar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından her yıl yeniden belirlenir. Eşya sigortası hesaplamaları ise, güncel alım değerleri dikkate alınarak yapılır. Sigorta sahiplerinin, aynı evde ikamet eden başka üyelerle birlikte kişisel eşyaları da sigorta kapsamına alınır. Bu eşyaların sigorta kapsamında olması için evin demirbaşı olmaması gerekir. Çek ve senet gibi kıymetli belgeler ise eşya kapsamına alınmamaktadır. Talep edildiği takdirde ziynet eşyalar, nakit paralar ve kıymetli evraklar ise sigorta poliçesine eklenebilir. Bu sayede bu eşyalar da olumsuz durumlar karşısında korunmuş olur. Sigortayeri'nde, 24 farklı sigorta şirketinden kolayca teklif alınabilir. Vade hatırlatıcı sayesinde, poliçe süreniz bitmeden önce Sigortayeri size dilediğiniz kanaldan hatırlatmada bulunur.
Sigortayeri'nde Konut Sigortasına Ek Teminatlar
Konut sigortası kapsamında ev ve eşyalar pek çok riske karşı koruma altına alınır. Ana risklerin yanı sıra birçok ek teminat da, sigortalının talebi doğrultusunda poliçe kapsamına alınabilir. Ek teminat kapsamına alınan riskler ise şu şekilde sıralanabilir; • Terör eylemleri ve halk hareketleri: Toplumsal hareketlerin ve terör olaylarının engellenmesi amacıyla yapılan müdahaleler nedeniyle meydana gelen hasarlarda, hasarın yüzde beşi oranında muafiyet uygulanır.
• Cam kırılması: Dik konumda sabit duran camın kırılması nedeniyle zarar gören eşyalar teminat altındadır.
• Hırsızlık: Ev içindeki eşyalara ya da bina içindeki eşyalara verilen zararlar ek teminatlar arasındadır.
• Ferdi kaza sigortası: Risk adresindeki sigortalının kaza nedeniyle daimi sakat kalması durumunda sigortalıya tazminat ödenir. Vefat etmesi halinde ise lehtarına tazminat ödenir.
• Enflasyon: Bina ve eşyaların enflasyon karşısındaki değerleri korunur.
• Dâhili su: Bina içerisinde bulunan tesisatın, kalorifer borularının ya da kazanın patlaması ve kırılması sonucunda eşyalara gelen zarar teminat kapsamındadır.
• Kaza: Kara, deniz ve hava taşıtlarının çarpması sonucunda meydana gelen hasarlar teminat kapsamına alınarak zarar karşılanır.
• Yangın: Herhangi bir yangın durumunda kiracı ve ev sahibi fark etmeksizin, bu kişilerin mali sorumluluğu poliçe kapsamındadır. Yangının çevreye zarar vermesi de teminat güvencesi altındadır.
• Gasp ve kapkaç: Konut dışında karşılaşılan ve kişisel eşyaların zarar görmesi, poliçede özel şartlarla güvence altına alınır.
• Duman: Menfez ve bacaya bağlı cihazların neden olduğu zararlar da teminat kapsamındadır.
• Enkaz kaldırma: Poliçe kapsamındaki zararların ortaya çıkması durumunda enkazın kaldırılma masrafları da karşılanmaktadır.
• Makine kırılması: Konutta bulunan jeneratör, kompresör, havuz tesisatı gibi makinelerin kırılması poliçe kapsamındadır. Bu makinelerin en fazla on yıllık olması gerekir.
• Taşınma: Yangın nedeniyle oturulamayacak durumda olan konutun tamir ve inşa masrafları poliçe kapsamındadır. Sigortayeri Avantajları ile Konut Sigortası Yaptırın! Güvenli Yaşamın Keyfini Sürün Konut sigortası zorunlu olmamakla birlikte, yukarıda da görüldüğü gibi birçok risk durumunda etkili bir araçtır. Axa, Mapfre, Anadolu sigorta gibi büyük firmalar ile yapılan poliçeler, sizi birçok kötü durumdan korur. Türkiye’nin önde gelen birçok sigorta şirketleri sigortayeri.com aracılığıyla konut sigortası sağlar. Sigortayeri'nde dakikalar içerisinde en iyi konut sigortası fiyatlarına ulaşabilir; dilediğiniz firmadan konut sigortasını kolayca yapabilirsiniz. Sigortayeri, size özel müşteri temsilcisi ile her konuda eksiksiz bilgilendirilme imkânı sunar. Bu sayede evinizde huzurla yaşayabilir ve mal varlığınızı garanti altına alabilirsiniz.
Konut Sigortası Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Konut sigortası; doğal afetlerden hırsızlık olaylarına kadar oldukça geniş bir kapsam alanına sahiptir. Deprem, yer kayması, yangın, sel ya da yanardağ püskürmesi benzeri doğal afetler sigorta şirketi tarafından karşılanır. Aynı zamanda hava, kara gibi çeşitli taşıtların sebep olduğu hasarlar ve enkaz kaldırma masrafları da sigortanın kapsam alanına girer. Bunlara ek olarak yılda bir kez yapılan klima tamiratları ya da bakımı, çeşitli çilingirlerin sağladığı hizmet ve tesisatta oluşan kırılmalar da poliçeye dahil edilebilir. Hırsızlık ya da makine kırılması gibi ek teminatları da bulunur.
Konut sigortası mesken olarak kullanılan yerleşim yerlerini ve içindeki eşyaları; doğal afetler, hırsızlık, yangın gibi pek çok riske karşı koruyan bir sigorta türüdür. İsteğe bağlı olarak yapılır. Konut sigortası; kamu otoritesinden kaynaklı olarak ortaya çıkmış zararları, savaş ve istila gibi sebeplerle ortaya çıkmış zararları, yangına neden olmaksızın ateşli aletlerin düşmesi gibi durumlardan ortaya çıkan zararları ve yine yangına sebep olmaksızın elektrikli aletlerin arızaları nedeniyle ortaya çıkmış zararları, nükleer yakıt sebebiyle ortaya çıkmış olan radyasyon nedeniyle meydana gelen zararları karşılamamaktadır.
Yeni ev alan kişiler banka kredisi kullanmışsa, bankalar tarafından kredi verilirken sigortayı zorunlu kılar. Bankalara borcunuzu ödemeye başladığınız andan bitiş tarihine kadar sigorta gereklidir. Aksi halde konut sigortası zorunlu değildir. isteğe bağlı olarak yapılan bu sigorta türü evinizi olası bir probleme karşı korur. herhangi bir olası doğal afet, yangın veya hasarda bu sigorta türünü yaptırmadığınız takdirde eviniz korumasız kalır. Yasal bir yaptırımı olmayan ve kişinin kendi isteği ile yaptırdığı bir sigorta türüdür.
Konut sigortası, herhangi bir hırsızlık, yağma, doğal afet ve hırsızlık gibi olay sonucunda zararınızın karşılanması için yapılır. Ancak isteğiniz üzerine ve yaptırdığınız poliçenin şartlarına bağlı olarak iptal edilebilir. Bunun için poliçenizin iptal edilmesini istediğinizi bildiren bir dilekçe yazmanız gerekir. Yazdığınız dilekçeyi, tüketici hakem heyetine, ödeme yaptığınız bankaya veya sigorta şirketine gönderebilirsiniz. Eğer sigorta poliçesinin iptal edilmesine engel bir durum yoksa poliçenin iptalini sağlayabilirsiniz. Bu sigorta türünün herhangi bir zorunluluğu bulunmadığı için poliçeyi prosedürleri takip ederek iptal ettirebilirsiniz.
Konut sigortasında yangın, sel, hırsızlık, yıldırım gibi yaşanacak olumsuz durum teminatları için belirlenmiş azami limitler bulunur. Eğer yaşanan olumsuz durumdaki hasar teminat kapsamında yer alıyor ise belirlenen azami limite kadar teminat tutarı ödemesi yapılır. Örneğin, sel felaketinde konutta hasar için belirlenen azami bir teminat tutarı vardır. Sel felaketi yaşanması durumunda konutta meydana gelen hasar maksimum belirlenen tutar miktarınca ödenir. Fakat konuttaki hasar azami tutardan fazla ise hasarın kalan kısmı için olan tutarı kişi kendisi karşılar.