Coğrafi özellikleri nedeni ile doğal afetlere açık bir konumda olan ülkemizde, DASK ile bu afetlerin olumsuz etkilerini en aza indirmek mümkün! DASK sigortası, yasalar tarafından 1999 yılında 17 Ağustos depreminden sonra Eylül ayında zorunlu hale getirilmiştir. Doğal afetler yapıları gereği zamanı ve süresi belli olmayan durumlardır. Bu nedenle ani gelişen ve ülkemizde sık sık meydana gelen deprem felaketinden kendinizi ve sevdiklerinizi koruyup güvende hissetmeniz için DASK sigortası yaptırmayı ihmal etmeyin. Türkiye’nin önde gelen sigorta şirketlerinden en uygun fiyatları sunan Sigortayeri.com, ihtiyaçlarınıza ve bütçenize uygun ürünlere ulaşmanızı sağlamaktadır. Sigortayeri avantajlı teklifleri değerlendirerek yaşadığınız alanı en ekonomik şekilde güvenceye alabilir, geleceğe güvenle adım atabilirsiniz.
DASK Sigortası
DASK Nedir?
Zorunlu deprem sigortası adı ile bilinen DASK açılım olarak Doğal Afetler Sigorta Kurumu anlamına gelmektedir. Bu sistem, sahibi olduğunuz binanın deprem nedeni ile göreceği maddi hasarları güvence altına almayı amaçlar. DASK'ın başlıca görevi, özel şirketler ile devletin işbirliği yaparak, deprem teminat sistemini düzenlemesi, oluşturması ve denetlemesidir. Her yıl yenilenmesi gereken DASK sigortası, devlet tarafından yapılması zorunlu hale getirilen bir sigorta türüdür. Dairenizi kiralamak, su, elektrik ve doğalgaz gibi aboneliklerini yaptırabilmek için düzenli olarak primlerinizi ödemeniz gerekmektedir. DASK poliçeleri, binaya gelebilecek olan zararlara karşı önlem almanızı sağlarken ev içindeki değerlere ait hasar risklerini üstlenmemektedir.
DASK Neleri Kapsar?
Afet Sigortaları Kanunu'na göre; tapuda kayıtlı ve özel mülkiyetli olan taşınmazlar üzerinde mesken olarak yapılan binalar ve kat mülkiyeti kapsamındaki bağımsız birimler DASK kapsamındadır. Bunların yanı sıra; bina içinde yer alan büro ve benzeri amaçlar ile kullanılan ticarethaneler, doğal afetler nedeni ile devlet tarafından yaptırılan veya kredi sağlanan yapılar, kat irtifaklı daireler, kooperatif evleri ve tapuda cins tahlili yapılmayan arsa vs. olarak adlandırılan binalar da DASK sigortası kapsamında olan bölümlerdir. Zorunlu deprem sigortası olarak bilinen bu sistem hem deprem zararlarını hem de deprem kaynaklı; yer kayması, yangın, tsunami gibi afetleri de karşılamaktadır. DASK sigortası binalarda kullanılan ortak alanları da içerir. Buna göre asansör, çatı, bahçe ve istinat duvarları, koridor, merdiven ve bina temelinde meydana gelebilecek olan zararlara karşı bina sakinleri tarafından genel olarak sigorta yaptırılabilir. Sigortayeri’nden alacağınız farklı tekliflerle zaman kaybetmeden sigortanızı yaptırabilirsiniz.
DASK Sigortasının Amacı Nelerdir?
Topografik özellikler ve iklim karakteristiği nedeni ile ülkemizde sık olarak yaşanan doğal afetler, bu durumdan korunma ihtiyacı DASK sigortasını meydana getirmiştir. Yapılan araştırmalarda son 60 yıl içerisinde meydana gelen doğal afetlerdeki zararların 3'te 2'si deprem kaynaklı olanlardır. Bu durum deprem sigortası yapmanın önemini ortaya koymaktadır. İhtiyaç doğrultusunda Sigortayeri aracılığıyla alacağınız DASK sigortası ile devletin imkanlarından bağımsız olarak, maddi kayıpların hemen telafi edilmesini sağlayan somut ve geçerli bir güvenceye sahip olmak mümkündür. Zorunlu deprem sigortasının amaçlarından ilki ve belki de en önemlisi tüm konutların, kaçınılmaz bir afet olan depreme karşı korunmasını sağlamaktır. Bunun yanı sıra mali hasarların ev sahibine yüklediği yükü paylaşmayı amacı taşımaktadır. Kişilerin yanı sıra devlete yüklenen deprem kaynaklı giderleri azaltmak ve gelecekte oluşabilecek olan hasarlar için önceden fon oluşturulmasını sağlamaktadır.
DASK Sigortası Faydaları Nelerdir?
DASK, ülke içinde toplum geneline sigorta bilincini aşılamak ve gelişmesini destekleyerek, sağlıklı yapılaşma yolunda olumlu adımlar atmak amacı taşımaktadır. DASK sigortası zorunlu olması nedeni ile devlet tarafından belirli oranlar ile desteklenerek, poliçe yaptıracak olan kişilerin daha az ücret ödemesini sağlamaktadır.
DASK'ın sağladığı faydalardan bir diğeri de deprem sonrasında da yapılabilir olmasıdır. Eğer deprem öncesinde yapılan bir sigortanız yok ise sonrasında DASK sigortası yaptırmak için gereken bazı koşullar bulunur. Buna göre depremde hafif hasar gören binalar için sigorta yapılırken ev sahibinin beyanı esas alınarak sigorta firması tarafından sorumluluk alınmadan işlem gerçekleştirilir.
Orta hasarlı binaların deprem sigortasının yapılabilmesi için öncelikli olarak oluşan hasarların giderilmesi istenir. Gerçekleştirilen güçlendirmeler sonrasında sigorta şirketi tarafından zorunlu deprem poliçesi hazırlanır ve tarafların onayına sunulur. Ancak depremde ağır hasar gören binaların mevzuata göre yıkılması gerektiği için bu tür yapılara sigorta yapılmaz.
DASK Prim Hesaplama Nasıl Yapılır?
Sigortayeri’nde Türkiye’nin en iyi sigorta şirketlerinden alacağınız tekliflerde; DASK prim hesaplaması yapılırken konutun teminat değeri üzerinden metrekare birim fiyatı dikkate alınır. Konutlarda herhangi bir risk görülmez ise teminat değeri taban fiyat üzerinden hesaplama yapılır ancak deprem sonrası herhangi bir zarar oluşur ise ödenecek olan tazminat değeri tavan fiyat ile sınırlandırılmaktadır. Bunun yanı sıra primler hesaplanırken, her yıl DASK tarafından belirlenen bölgesel risk katsayılarına göre düzenlemeler gerçekleştirilir. Sigortayeri ile bütçenize en uygun fiyatlara ulaşabilirsiniz.
DASK Poliçe Sorgulama Nasıl Yapılır?
Binanızda sigorta olup olmadığını bilmiyorsanız, DASK sorgulama ile mevcutta poliçeniz olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Bu sorgulama iki farklı şekilde yapılabilir.
• E-Devlet üzerinden sorgulama: Öncelikle E-Devlet şifresi ile giriş yapmalısınız. DASK poliçesi sorgulama bölümüne T.C. kimlik numaranızı yazabilir, sigortanızı sorgulayabilirsiniz. Poliçe detaylarınızı ise buradan öğrenemezsiniz.
• DASK Resmi sitesi üzerinden sorgulama: DASK’ın resmi internet sitesi de mevcuttur. Buradan sorgulama yapabilir, sigorta primi ya da sigorta bedelini de hesaplayabilirsiniz. DASK sorgulama ile poliçe numaranızı, poliçe başlangıç ve bitiş tarihinizi, sigorta şirketinizi, prim ve sigorta bedelini öğrenebilirsiniz.
Zorunlu deprem sigortası, yaşadığımız coğrafya nedeni ile gayrimenkul sahiplerini devlet güvencesine alan şemsiye sistemi olarak adlandırılmaktadır. DASK sigortasına ek olarak yaptırılabilen konut sigortası ile risk oluştuğu durumlarda, DASK poliçesi tarafından sınırlandırılan teminat değeri artırılır ve poliçe içeriği ve kapsamı genişletilir.
DASK Yaptırırken Dikkat Etmeniz Gerekenler
Hasar durumlarında ödemeler, ekspertiz işlemlerinden sonra Doğal Afetler Sigorta Kurumu tarafından yapılmaktadır. Eğer sigorta poliçesini yaptırmanıza rağmen, primleri ödemez iseniz işlem başlatılmış sayılmayacağı için risk durumlarında ödeme alamazsınız. Poliçe oluştuğunda devlet aracılığıyla atanan 10 haneli kimlik numarasına DASK adres kodu adı verilir. DASK ülke içindeki sosyal dayanışma ve yardımlaşma boyutu ile de fark yaratmış bir uygulamadır. Deprem sonrasında kendi binanız zarar görmese de deprem fonları sayesinde depremzedelere destek sağlamış olursunuz.
DASK Sigortası Zorunlu mudur?
Gayrimenkulleri adına DASK sigortası yaptırmamış kişiler için uygulanan herhangi yasal bir yaptırım bulunmamaktadır. Ancak özellikle büyük depremler yaşanmasının ardından bu kişilere bazı kısıtlamalar uygulanmaktadır. Buna göre zorunlu deprem sigortası yaptırmayan kişiler, binalarının elektrik ve su abonelikleri ile ilgili işlem gerçekleştirememektedir.
DASK yenilemesi yapmak ya da sıfırdan poliçe oluşturmak isteyen kişiler, öncelikli olarak fiyat araştırması yapmaktadır. Ancak bu tür sigortalar haneye özgü olması nedeniyle metrekare ve bina durumu gibi etkenlere bağlı olarak DASK fiyatları belirlenmektedir. DASK sigortası, mecburi yaptırım gerektiren uygulamalardan olduğu için ücretlerinin düzenlenmesi poliçe sahibine zorluk yaratmayacak şekilde düzenlenmektedir.
DASK Sigortayeri’nde Yaptırılır!
Türkiye’nin önde gelen sigorta şirketlerin, bir araya getiren ve en uygun fiyatları sunmayı amaçlayan Sigortayeri, ihtiyaçlarınıza ve bütçenize uygun ürünlere ulaşmanızı sağlamaktadır. Doğal afet durumlarında zor koşullarda kalmamak ve huzurlu bir hayat sürebilmeniz için DASK sigortası yaptırmanız gerekir. Bunun için Sigortayeri uzman kadrosu tarafından yorucu satın alma süreçleri ile uğraşmadan pek çok farklı sigorta şirketine ulaşabilirsiniz. Mapfre Sigorta, Ray, Axa, Ak Sigorta ve Anadolu Sigorta gibi birçok sigorta şirketinden DASK sigortası tekliflerini inceleyebilirsiniz. Kendinizi evinizde güvende hissetmek için DASK sigortanızı yaptırmayı ihmal etmeyin.
DASK Sigortası Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
DASK, Doğal Afet Sigortaları Kurumunun kısaltmasıdır. Dask sigortası ise birçok ülkede zorunlu olan doğal afetlere karşı alınabilecek bir tedbir ve afetler neticesinde meydana gelen maddi zararların karşılanması sigortasıdır. Zorunlu olan bir sigorta çeşididir. DASK poliçeleri yeni ev ya da ev alım satımında, elektrik, su ve doğalgaz abonelik başvuruları için istenen belgeler arasında yer alır. Bu sigorta türü genel itibariyle deprem sebebiyle ortaya çıkan zararları telafi eder. Aynı şekilde depremin neden olduğu yangın, toprak kayması, tsunami gibi afetlerden kaynaklanan maddi kayıpların tazmin edilmesini sağlar.
DASK Sigortası, Afet Sigortaları Kanunu kapsamında tapuya kayıtlı özel mülkler ve taşınmazlar için geçerlidir. Mesken olarak kabul edilen binalar ve kat mülkiyetleri dışında bina içindeki bürolar ve ticarethanelerde DASK güvencesiyle korunma kapsamındadır. Deprem, tsunami, yer kayması gibi doğal afetler neticesinde oluşan hasarlar nedeniyle oluşan zarar DASK sigortası ile karşılanır. Tapuda kayıtlı her türlü taşınmaz dışında asansör, çatı, bahçe, merdiven, istinat duvarı, bina temelinde oluşabilecek her türlü zarara karşı bina sakinleri ya da ev sahipleri bu genel olarak sigorta yaptırırlar.
Evet, DASK (Doğal Afet Sigortası) Türkiye'de konut sahipleri için zorunlu bir sigortadır. Deprem riskine karşı konutun maddi zararını karşılamayı hedefler. Türkiye'de bir konutun tapu işlemleri sırasında DASK poliçesi düzenlenmesi gerekir. DASK, konutun değerine veya bulunduğu bölgeye bağlı olarak farklı prim tutarlarına sahip olabilir, ancak konut sahipleri bu sigortayı yaptırmakla yasal yükümlülüklerini yerine getirmiş ve her türlü olası bir deprem riskine karşı maddi koruma sağlamış olur. Dolayısıyla her ev sahibi DASK sigortası yaptırmak zorundadır.
DASK (Doğal Afet Sigortası Kurumu), Türkiye'de konut sahiplerinin doğal afetlerden kaynaklanan risklere karşı sigorta yaptırmasını sağlayan bir kurumdur. DASK poliçesi alırken, öncelikle konutunuzla ilgili bazı bilgileri vermeniz gerekir. Bu bilgiler arasında konutun adresi, inşa tarihi, yapı türü, brüt alanı gibi detaylar bulunur. Böylelikle konutun değerine ve bulunduğu bölgenin riskine bağlı olarak poliçe tutarı belirlenir. Poliçe için belirlenen prim tutarını ödemeniz gerekir. Prim tutarı, poliçe tutarı ve konutunuzun özelliklerine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Ödeme yapıldıktan sonra, poliçe aktif hale gelir ve belirtilen süre boyunca doğal afetlerden kaynaklanan risklere karşı konutunuzu koruma altına alır.
DASK ile depremin sebep olduğu yangın, tsunami, heyelan, patlama gibi durumların doğrudan neden olabileceği maddi zararlar, poliçede belirtilmiş olan sınırlar dahilinde nakit olarak karşılanır. Binanın kısmen de olsa zarar görmüş olması teminat dışında değildir. Temel, ana duvar, bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar, bahçe duvarları, tavan ve tabanlar, merdivenler, asansörler, sahanlıklar, koridorlar, çatılar, bacalar, istinat duvarları bir arasa ya da ayrı ayrı teminat kapsamındadır. DASK Sigortası binanın hasar masraflarını belirli limitler dahilinde öder. Hasar kapsamına binanın çevresindeki bağlantılı yerlerde oluşan hasar da dahildir. Yine deprem nedeniyle tüm binanın yıkılması da ödeme kapsamına girer.
Dask sigortası, Sigortayeri aracılığı ile kolay bir şekilde oluşturulabilir. Poliçe almak ya da yenilemek için istenilen bilgileri aktararak teklif alınabilir ve poliçe koşulları hakkında bilgi edinilebilir. Daha sonra online bir şekilde ödeme yapılarak kolayca sigorta oluşturulabilir. Ödeme tutarı ise acenteye göre farklılık göstermeden sabit olacak şekilde belirlenir. Bu nedenle acente seçenekleri için bir araştırma yapılması gerekmez. Ancak deprem riski bölgesi, yapı tarzı, brüt yüzölçümü gibi değişkenlik gösteren şartlara sahip olan binalar için farklı primler olabilir.
DASK (Doğal Afet Sigortası) primleri, bina veya konutun özelliklerine ve bulunduğu coğrafi bölgeye göre farklılık gösterir. Doğal afetlere karşı bir güvence olan sigortanın primi, konutun yapısı, inşa yılı, kat sayısı, kullanım amacı gibi unsurların yanı sıra deprem riski taşıyan bölgelerde bulunma gibi bazı faktörlere göre de değişebilir. Bu nedenle her projede farklı bir ücret çıkabilir. DASK sigortası primi hakkında en doğru ve güncel bilgiyi almak için konutunuzun özelliklerini içeren bir talep ile Sigortayeri ile hemen iletişime geçebilirsiniz.