Onlarca Sigorta Şirketinden
En Kapsamlı Teklifler Karşında!

Kolay. Hızlı. Pratik.
Seyahat Sağlık Sigortası

Pasaport Çeşitleri ve Renkleri Nelerdir?

Pasaport Çeşitleri ve Renkleri Nelerdir? 

Pasaport çeşitleri arasında bordo pasaport, yeşil pasaport, gri pasaport ve siyah pasaport olmak üzere 4 farklı tür bulunur. Her biri belirli kullanım amacına ve kişinin kamu statüsüne göre düzenlenir. Bu noktada pasaport çeşitleri ve renkleri; seyahat amacı, kişisel statü ve kullanım şartları üzerinde belirleyicidir. Ayrıca her biri farklı imkanlar sağladığı için seyahat planına ve görev durumuna uygun şekilde tercih edilmesi büyük önem taşır. 

Kaç Çeşit Pasaport Var?

4 farklı pasaport çeşidi vardır ve bunlar; bordo (umuma husus), yeşil (hususi), gri (görev/hizmet) ve siyah (diplomatik) pasaport olarak sınıflandırılır. Bu kapsamda pasaport türleri ve anlamları aşağıdaki gibidir: 

  • Bordo pasaport, İçişleri Bakanlığı ve Türk konsoloslukları gibi yetkili kurumlar tarafından düzenlenen bir belgedir. 
  • Yeşil pasaport, devlet memurları ve ailelerine verilen resmi bir cüzdan olup vizesiz seyahat etme imkanı sunar. 
  • Gri pasaport, resmi kurumlar tarafından görevlendirilen kamu personeline hizmet amaçlı verilen bir belgedir.
  • Siyah pasaport ise diplomatik misyonlarda görev alan kişilere ve üst düzey devlet yetkililerine Dışişleri Bakanlığı tarafından verilen bir pasaport türüdür. 

Pasaport Çeşitleri Ne İşe Yarar? 

Pasaport çeşitleri, yurt dışına seyahat konusunda farklı ayrıcalıklar ve yurt dışına sorunsuz giriş yapabilme imkanları tanır. Her biri seyahat eden kişinin kimliğinin resmi olarak tespit edilmesini sağlarken uluslararası sınır geçişlerinde hak ve yetkilerini garanti altına alır. Bu kapsamda pasaport türlerinin sağladığı avantajlar aşağıdaki gibidir:

  • Bordo (umumi) pasaport, vizesiz seyahat etme hakkı tanır. 
  • Hususi (yeşil) pasaport, yurt dışı seyahatlerinde vize muafiyeti sağlar. 
  • Gri pasaport, görev süresi boyunca bazı ülkelere vizesiz giriş yapma yetkisi sağlar. 
  • Siyah pasaport, yurt dışında kongre ve konferans gibi resmi görevlerde kullanılmak üzere verilir. 

Pasaport Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir? 

Pasaport çeşitleri renklerine göre farklı özellikler taşır ve her biri yurt dışına belirli süreler kapsamında vizesiz seyahat etme hakkı tanır. Bordo, yeşil, gri ve siyah renklerde düzenlenen pasaportlar, uluslararası seyahatlerde kimlik ve güvenlik belgesi olarak kullanılır. Pasaport çeşitleri renkleri, özellikleri ve kullanım şartları ile ilgili detaylar ise aşağıdaki gibidir:

Bordo (Umumi) Pasaport 

Bordo pasaport Türk konsoloslukları, valilikler ve İçişleri Bakanlığı tarafından düzenlenerek Türkiye’nin anlaşmalı olduğu ülkelere vizesiz seyahat etme imkanı tanır. Bordo pasaport çeşitleri arasında resmi olarak farklı türler bulunmamakla birlikte genellikle geçerlilik sürelerine göre sınıflandırılır. Süresi talebe göre 6 ay ile 10 yıl arasında değişmekle birlikte, geçerlilik süresi boyunca uluslararası seyahatlerde standart kimlik belgesi olarak kullanılır. Pasaport tipleri arasında yer alan bordo pasaport, 111 ülkeye giriş imkanı tanıyarak vizesiz, kapıda vize ya da online vize kolaylığı sağlar. 

Yeşil (Hususi) Pasaport 

Hususi pasaport, memur ve ailelerine verilen 10 yıllık süre ile geçerli olan bir pasaport türüdür. Resmi olarak hususi pasaport olarak da adlandırılır ve kolaylaştırılmış vize prosedürleriyle pek çok ülkeye vizesiz giriş ayrıcalığı sunar. Geçerlilik süresi 5 ila 10 yıl arası olan belge Schengen Bölgesi'ne üye olan ülkelere seyahat etme imkanı sunar. Bunun yanı sıra Avrupa, Orta Amerika, Afrika, Asya ve Güney Amerika gibi bölgelerde yer alan pek çok ülkeye vizesiz giriş yapma olanağı tanır. 

Gri (Görev) Pasaport 

Gri pasaport, 5682 Pasaport Kanunu gereğince yurt dışına resmi görev amacıyla seyahat eden kimselere verilir. Hükümet, belediye ve kamu kuruluşları tarafından devlet görevlilerine verilen resmi belge, uluslararası kimlik olarak kullanılır. Görev süresi boyunca geçerli olan gri pasaportu Türkiye’ye dönüş zamanında yetkili idare birimlerine teslim etmek gerekir. 

Siyah (Diplomatik) Pasaport 

Siyah pasaport, üst düzey devlet görevlilerine verilen bir belge olup vize muafiyetleri ve diplomatik ayrıcalıklar sağlar. Resmi görev ve temsil amacıyla kullanılan belge; cumhurbaşkanı, bakanlar, milletvekilleri, yüksek yargı organları üyeleri ile diplomatik misyonlarda görev yapan personele verilir. Görev bitimine kadar geçerliliğini koruyan siyah pasaport, diplomatik dokunulmazlık hakları sunarken kolaylaştırılmış vize şartlarıyla pek çok ülkeye giriş yapma imkanı tanır. 

Bordo Pasaport Türü Nedir ve Kimlere Verilir? 

Pasaport çeşitleri arasında yer alan bordo pasaport, T.C. vatandaşlarına verilir. Her Türk vatandaşının alabileceği bordo pasaport; turistik, ticari, eğitim veya diğer kişisel amaçlarla yurt dışına seyahat etmelerini sağlar. Türkiye Cumhuriyeti’nin anlaşma yaptığı ülkelere vizesiz seyahat hakkı tanıyan belge, uluslararası kimlik olarak kullanılır. Bordo pasaport almak için başvuru yapmanız ve gerekli belgelerle yetkili kurumlara müracaat etmeniz gerekir. Geçerlilik süresi olarak 6 ay ile 10 yıl arasında bir süre seçtikten sonra harç ve defter bedelini ödemenizle birlikte pasaport başvurunuz tamamlanır.

Yeşil Pasaport Türü Nedir ve Kimlere Verilir? 

Hususi pasaport, devlet kuruluşlarında memur olarak çalışan kişilere ve ailelerine verilen bir seyahat belgesidir. 1, 2 ya da 3. dereceden devlet memurlarına belli bir hizmet süresini tamamlamaları ve ünvana ulaşmaları şartıyla verilir. Eski bürokratlara da verilen hususi pasaport özellikle önceden milletvekili, belediye başkanı veya devlet memuru olarak görev yapan kişilere tanınan bir haktır. Bununla birlikte milli sporcular ve kamu kurumlarında görev yapan üst düzey yöneticiler de pasaporttan faydalanabilirler. Ayrıca hususi pasaport bu meslekleri yapan kişilerin ailelerine de belirli şartlar doğrultusunda yurt dışında vize muafiyeti sağlar. 

Gri Pasaport Kimlere Verilir? 

Pasaport çeşitleri arasında yer alan gri pasaport devlet adına yurt dışında görevlendirilen yetkililere verilen bir belgedir. Hizmet pasaportu olarak da adlandırılan gri pasaport, Türkiye Kızılay Cemiyeti ya da Türk Hava Kurumu tarafından atanan görevlilere verilir. Bununla birlikte devleti temsil eden ve kamu mercilerinde hizmet veren kişilerin 25 yaşını aşmayan çocuklarına da verilir. 

Siyah Pasaport Kimlere Verilir? 

Siyah pasaport, TBMM üyeleri ve TBMM bünyesinde görevli olan bakanlar başta olmak üzere üst düzey devlet yöneticilerine verilen bir belgedir. Aynı zamanda yargı mercisinde mesleğini icra eden Cumhuriyet başsavcısı, yargıtay, danıştay ve sayıştay da diplomatik pasaport alma yetkisi taşır. Bununla birlikte oramiraller ve orgeneraller de diplomatik unvan şartını taşıdıkları için ilgili pasaportu kullanabilirler. Bunun yanı sıra valiler, Diyanet İşleri Bakanı, büyükşehir belediye başkanları, TBMM ve Cumhurbaşkanlığı’nda görev yapan genel sekreterler de diplomatik pasaport alma hakkına sahiptir. 

Gri Pasaport ile Yeşil Pasaport Arasındaki Fark Nedir? 

Gri pasaport ve yeşil pasaportun farkı kullanım amaçları ve sağladığı seyahat ayrıcalıklarıdır. Türkiye pasaport çeşitleri arasında yer alan gri pasaport, devlet tarafından resmi bir görev nedeniyle yurt dışına atanan yetkililere verilir ve hususi pasaporta göre daha sınırlı haklar tanır. Hususi pasaport ise devlet memurları, emekli memurlar ve ailelerine vizesiz seyahat imkanı sağlayan bir belgedir. Bu noktada gri pasaport görev kapsamında kullanılan bir belgeyken hususi pasaport, turistik ve ticaret gibi farklı amaçlarla çeşitli ülkelere seyahat etme hakkı tanır. 

Pasaport Çeşitleri ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular 

Hangi pasaport türü alınmalı? 

Pasaport türü genellikle seyahat amacı, statü ve sahip olduğu haklara bağlı olarak alınır. Bu kapsamda yaygın olarak kullanılan T.C. pasaport türleri arasında bordo pasaport yer alır ve genel şartları karşılayan herkes alabilir. Devlet memurları ve aileleri için yeşil pasaport uygun bir seçenektir. Resmi görevler için gri, diplomatik haklara sahip olan üst düzey devlet yöneticileri için siyah pasaport verilir. 

Kişisel pasaport hangisidir? 

Kişisel pasaport olarak umuma mahsus olarak adlandırılan bordo pasaport kullanılır. Resmi bir görev veya belirli bir statü gerektirmeyen bordo pasaport, bireysel başvurularda kolaylıkla alınır. Bu belgeye sahip olan Türk vatandaşları turistik, ticari, eğitim ve aile ziyareti gibi farklı nedenlerle yurt dışına seyahat edebilirler. 

Pasaport türü nasıl anlaşılır? 

Pasaport türlerini anlamak için renkleri ve anlamlarını bilmek büyük önem taşır. Türkiye pasaport türleri arasında yer alan bordo renkli pasaportlar, genel T.C. vatandaşları için düzenlenir. Yeşil renktekiler ise memur ve aileleri için verilen bir seyahat belgesi iken, gri renkli pasaportlar yurt dışına devlet adına resmi görevle gönderilen yetkililere tahsis edilir. Siyah renkli pasaport cüzdanı ise üst düzey devlet yöneticileri, yüksek rütbeli askeri personeller ve yargı mensuplarına verilir. 

Doktor pasaportu ne renktir? 

"Doktor pasaportu" diye özel bir pasaport türü yoktur. Ancak, devlette çalışan ve kadro derecesi 1, 2 veya 3 olan doktorlara, şartları sağlamaları hâlinde hususi (yeşil) pasaport verilebilir. Bu pasaport, kamu görevlilerine tanınan bir ayrıcalıktır.