Onlarca Sigorta Şirketinden
En Kapsamlı Teklifler Karşında!

Kolay. Hızlı. Pratik.
Araç Sigortası

Periyodik Bakım Nedir? Periyodik Bakımda Neler Değişir?

Araç performansını en üst seviyede tutmak ve trafikte güvenli bir sürüş sağlamak için aracın periyodik bakımının düzenli bir şekilde yapılması gerekmektedir. Düzenli bakımı yapılan aracın donanımlarının çalışma düzeyleri tespit edilerek araçtaki eksiklikler giderilir. Böylece trafikte sürüş esnasında daha güvenilir ve içiniz rahat bir şekilde aracınızı kullanırsınız. Periyodik bakımı yapılan aracın çeşitli donatım ve aksamlarının zaman içerisinde yıpranması da önlenerek uzun yıllar boyunca korunması sağlanır. Periyodik bakım yapılarak araçta meydana gelebilecek olası arıza ve aksaklıkların önüne geçilir. Peki periyodik bakım nedir, gelin detaylarına birlikte göz atalım.

Aracın Periyodik Bakımı Nedir?

Periyodik bakım, her model ve araçta yapılabilir. Bakım esnasında araç aksamlarında herhangi bir sorun ya da değiştirilmesi gerekli olan parçaların olup olmadığı tespit edilir.

Araç üretimi yapan firmaların, ürettikleri araçlar için yılda bir kez ya da belirli bir  kilometreye ulaştıklarında yapılmasını önerdikleri işlemler listesi, periyodik bakım ne demek sorusuna yanıt olarak verilebilir. Periyodik bakım yapılarak aracın sürüş güvenliği sağlanır ve trafikte meydana gelmesi muhtemel kazaların önüne geçilir.

Aracın genel donanımındaki parçaların çalışma düzeyini sürekli bir şekilde koruyarak araçtan alınacak performansın en üst düzeyde gerçekleşmesi için araç periyodik bakımı gerekli olan bir faktördür. Düzenli yapılan bakım sayesinde araç motorunun kullanım süresi uzatılır ve arıza oluşturabilecek parçalar tespit edilerek değiştirilir. Böylece trafikte ortaya çıkabilecek aksaklıklar önlenerek güvenli bir sürüş imkanı elde edilir. Araçlarda periyodik bakım nedir sorusuna kısaca, güvenli seyahatin anahtarıdır şeklinde yanıt vermek mümkündür.

Periyodik Bakım Ne Kadar Sürer? 

Aracın model, marka ve yapılacak işlem sayısına göre periyodik bakım süresi de değişir. Periyodik bakım süresi ortalama olarak 1,5 saat içerisinde tamamlanır. Bu süreç içerisinde aracın detaylı incelemesi yapılarak aksamları kontrol edilir. Yapılan kontrollerde arıza oluşturması muhtemel parçalar tespit edilerek değiştirilir. Böylece güvenli sürüş imkanı sağlanarak trafikte oluşabilecek aksaklık ve arızaların da önüne geçilir.

Araçların Periyodik Bakımı Neden Önemlidir? 

Araçlarda bulunan mekanik aksamların belirli kullanım süreleri ve aşınma hızları vardır. Belli bir süre kullanılan bu parçalar yıpranarak fonksiyonunu yerine getiremez hale gelir. Yıpranan parçalar gerekli süre içerisinde tespit edilmeden araç kullanımı devam ederse trafikte istenmeyen durumların yaşanmasına sebebiyet verebilir. Bundan dolayı düzenli bakım ile araçlarda yapılacak kontrol ve testlerle araç aksamları kontrol edilir. Belirli aralıklarla araçların düzenli bakımı yapılarak araçların mekanik parçalarının yıpranmaları önlenir ve değiştirilir.

Arabanın düzenli yapılan periyodik bakımı, trafikte güvenli sürüş imkanı elde etmenizi sağlar. Araçtan kaynaklanabilecek kazaların önüne geçilir ve aracın kullanım süresi artırılarak araçtan yüksek performans alınır.

Aracın düzenli bakımı yaptırılarak araçta meydana gelebilecek yıpranma hızı azaltılır, araçta oluşabilecek deformeler tespit edilerek önlenir. Araçta arıza meydana getirecek parçaların değişimi ile onarımı yapılır.

Periyodik Bakımda Neler Değişir? 

Araçların güvenlik durumunu yansıtan mekanik özelliklerin bakımının yapılması hayati önem taşır. Araçlarda yapılacak periyodik bakım ile araçta dönemsel olarak meydana gelen arıza ve aksaklıklar ortaya çıkarılır. Gelecekte olması muhtemel arızalar ya da donanım sorunları da önceden tespit edilerek giderilir.

Belli dönem içerisinde aracın genel kontrolü yapılarak aracı oluşturan parçaların yıpranma süreleri de dikkate alınır, gerekiyorsa değiştirilir. Normal bir şekilde çalışması gerekirken işlevini yerine getiremeyen araç donanım parçaları aracın genel çalışma sistemini etkileyerek arızaların ortaya çıkarılmasına yardımcı olur.

Oto periyodik bakım yapılan araç sorunsuz çalışarak yüksek performans sergiler. Aracın bakımının yapılmasıyla hem aracın sürüş anlamında daha güvenli olması sağlanır hem de yakıt tasarrufuna katkıda bulunur.

Periyodik bakım seti içerisinde bulunan filtre setinde; yakıt filtresi, mazot filtresi, LPG filtresi, hava filtresi, polen filtresi, yağ filtresi ve şanzıman filtresi bulunur. Bu set içerisinde bulunan filtrelerin yapılan her düzenli bakımda mutlaka değiştirilmesi gerekir.

Periyodik bakımda neler yapılır sorusunun yanıtı ve işlem süresince değiştirilmesi gereken parçaları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Motor yağının ve yağ filtresinin her 10 bin kilometrede bir değiştirilmesi gerekir.
  • Aracın yakıt türüne göre yakıt filtresinin değişim zamanı farklı olur. Dizel araç bakım periyotları yakıt filtresi değişimi ortalama 30 bin kilometrede, benzinli araçların yakıt filtresinin değişimi ise her 50 bin kilometrede bir yapılmalıdır. Ayrıca LPG yakıt filtresi bulunan araçlarda ise her 20 bin kilometrede LPG filtresinin değişmesi gerekir.
  • Polen filtresi neredeyse her 12 bin kilometrede işlevini kaybeder. Bu nedenle 10 bin kilometreyi geçen araçlarda polen filtresinin değiştirilmesi gerekir. Ayrıca yol şartlarına bağlı olarak toz yoğunluğu fazla olan yollarda kullanılan araçlarda polen filtresi her 5 bin kilometrede bir değişebilir.
  • Her 10 bin kilometrede bir hava filtresinin değiştirilmesi gerekir. Eğer araç çok tozlu ya da arazi koşullarında kullanılıyorsa 5 bin kilometrede bir değiştirilmelidir.
  • Düzenli periyodik bakımı yapılan aracın far sistemi ve aydınlatması da kontrol edilerek çalışma düzeyi belirlenir.
  • Aracın bakımı sırasında tüm lastikleri kontrol edilerek gerekiyorsa lastik değişimi yapılır.
  • Ateşleme bujisinin kontrolü yapılır. Her 20 bin kilometre ile 30 bin kilometrede değiştirilmesi gerekir.
  • Akü bakımı, akünün ortalama kullanım süresi olan 4 ila 6 yıl arasında verimli bir performans sergilemesini sağlar. Bu nedenle 4 yıldan fazla kullanılan akünün düzenli bakımında kontrol edilmesi gerekir.
  • Periyodik bakımda fren sistemi kontrol edilir. 3 yılda bir ya da 50 bin ile 60 bin kilometrede bir fren hidroliği değiştirilir.
  • Periyodik bakımda egzozun çalışma sistemi kontrol edilerek çevreye verilen zararın en az olması amaçlanır. Bu sayede aracın performansı artarken egzozun havaya yaydığı emisyon azaltılır.
  • Araç süspansiyonları periyodik bakım esnasında kontrol edilerek araçta oluşabilecek sarsıntı düzeyi en aza indirilir.

Araçlarda Periyodik Bakım Tablosu 

Periyodik bakım tablosu; araç ve araç sahibinin bilgilerinin bulunduğu, araca hangi bakımların yapılması gerektiği ile bu bakımların fiyatlarının yer aldığı bir tablodur. Yani aracın periyodik bakımları nelerdir sorusunun yanıtı bu tabloda yer alır. Araç bakımını yapan yetkili servis ve diğer bakım servisleri her araç sahibi için bir bakım formu düzenler.

Aracın model ve markasına bağlı olarak yapılacak periyodik bakım çeşitleri bakım tablosu dikkate alınarak belirlenir. Ayrıca aracın kaç kilometrede olduğu da periyodik bakım için önemli bir unsurdur. Araç sahipleri bakım tablosunu takip ederek hangi kilometrede ve hangi dönemlerde aracın düzenli bakımını yaptırılması gerektiğini takip edebilir.

Benzinli araç bakım periyotları ile dizel motora sahip araçların bakım periyotları farklılık gösterir. Benzinle çalışan araçlarda ortalama 15 bin kilometrede, hibrit araçlarda 15 bin kilometrede ve dizel araçlarda ise 10 bin kilometrede ya da yılda bir kez olmak üzere düzenli bakım yaptırılması gerekir. Ayrıca elektrikli araç periyodik bakım ihtiyacı dizel ve benzinli araçlara göre daha azdır. Elektrikli araçların düzenli bakımı ortalama her 30 bin kilometrede bir yapılması gerekir.

Araç periyodik bakım listesi kontrol edilerek zamanında periyodik bakımın yapılması, karşılaşılacak maddi ve manevi zararların önlenmesinde hayati önem taşır.

Araçlar İçin Güvenli Kullanım Önerileri 

Araçların bakımı sadece düzenli bakım sürelerinde değil her zaman yapılmalıdır. Araçların sürekli bakımının yapılması trafikte hem sürücülere güven verir hem de istenmeyen durumlarla karşılaşma riskini azaltır. Sürekli bakım yapılan bir araç, sürüş sırasında meydana gelebilecek aksaklıkları önlemede büyük bir önem taşır. Güvenli araç kullanımı için dikkat edilmesi gereken hususlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Araçlarda aşırı yük yüklemekten kaçınmak gerekir. Aşırı yük yüklemek, aracın aktarma sisteminin daha hızlı deforme olmasına neden olur.
  • Araç kullanımı esnasında aşırı hız yapmaktan kaçınılmalıdır. Gerek şehir içinde gerekse şehir dışında hız sınırlarına uyularak kullanılan araçlardan daha fazla performans alınır.
  • Sıfır alınan araçlarda özellikle motor açılmasına kadar (ilk 1500 kilometrede) hız kontrolü sağlanarak aşırı hızdan kaçınılmalıdır.
  • Araç kullanım esnasında ani kalkışlar ve ani frenlemeler aracın kullanım ömrünü kısaltır.
  • Fren ve balata sistemini kontrol ederek herhangi bir arıza durumunda ihmal etmeden arızanın giderilmesi gerekir.
  • Araç kullanımında daima emniyet kemeri kullanılmalı, araçta emniyet kemeri kullanmayanlar var ise onları da uyarmak gerekir. Ayrıca emniyet kemerinin güvenliği kontrol edilerek aşınmış ya da yıpranmış emniyet kemerlerinin değiştirilmesi önemlidir.
  • Cam sileceklerinin bakımı sürekli kontrol edilerek, silecek suyunun seviyesi kontrol edilmelidir.
  • Özellikle soğuk havalarda araca antifriz konularak var olan antifriz seviyesi kontrol edilmelidir.
  • Araç kullanım esnasında farların açık olması oldukça önemlidir. Sürüş güvenliğini sağlamak için geceleri ve gündüz vakitleri farlar açık olmalıdır.
  • Aracın motor yağı seviyesi kontrol edilmelidir. Böylece motorda meydana gelebilecek aşınmanın ve deformenin önüne yağ kontrolü ile geçilebilir.
  • Araç lastiklerinin hava kontrolünün günlük olarak yapılması gerekir. Böylece araç lastiklerinden dolayı meydana gelebilecek aksaklıklar yola çıkmadan lastik kontrolü ile önlenebilir. Mevsimine göre araçta kullanılacak yaz lastiği ya da kış lastiği mevsimsel geçiş dönemine göre değiştirilmelidir.
  • Araç aynaları ve camları temiz tutularak sürüş esnasında görüş imkanı net bir şekilde sağlanmalıdır.
  • Meydana gelen herhangi bir kaza ya da parça değişim işleminde aracın orijinal parçasının kullanımı tercih edilmelidir.

Aracınıza periyoduk bakımını ihmal etmemeniz, güvenle yola çıkmanızı sağlar. En az bunun kadar önemli bir başka durum ise kasko ve sigorta işlemleridir. Aksatılmadan yaptırılması, olası kaza durumunda aracınızı maddi olarak güvence altına almanızı sağlar. Sigortayeri aracılığı ile farklı sigorta şirketlerinin kasko ve trafik sigortası tekliflerini inceleyebilir; en uygun koşul ve fiyatlarla aracınızı güvenceye alabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular 

Periyodik Bakım Neleri Kapsar? 

Yapılan standart düzeyde bir düzenli bakımda aracın çeşitli aksamları ve sistemleri ayrıntılı bir şekilde kontrol edilerek gerekli görülen parçalarının değiştirilmesi gerekir. Araçların düzenli bakımı; aracın elektronik sistemleri, aracın alt tabanı, araçta kullanılan sıvıların seviyeleri, aracın çalışmasına etki eden yardımcı sistem kayışları, fren sistemi, akü, far, aydınlatma, silecekleri, voltaj, alternatör şarj akımı, kablolar, egzoz emisyonu ve lastik aşınım kontrollerini kapsar.

Periyodik Bakım Kaç Yılda Bir Yapılır? 

Araçta bulunan motor özelliklerine göre yapılacak periyodik bakımın süresinde de değişkenlik olabilir. Çoğunlukla herhangi bir araçta 10 bin, 15 bin ya da 20 bin kilometre kat edildiği takdirde aracın periyodik bakımının yapılması gerekir. Kilometre limitini aşmayan araçlarda ise bakım süresi en fazla 1 yıl olmalıdır. Ortalama kat edilen kilometre limiti doldurulmasa bile her aracın yılda bir düzenli bakıma girmesi önerilir. Ayrıca araçların uzun süre engebeli olan yollarda kullanılması da aracın genelinde hasarlara neden olabilir. Aracın bu tür olumsuz yol koşullarında kullanılması düzenli bakımının yapılma sıklığını da artırır. Bu nedenle araç ve sürüş güvenliği için olumsuz yol koşullarında kullanılan araçların periyodik bakımı daha kısa süreli olarak yapılmalıdır.

Periyodik Bakım Ücreti Ne Kadar?

Araçlarda yapılan periyodik bakımın ücreti, aracın model ve markasına göre her araçta farklı olabilir. Periyodik bakım için gereken kontrol ve testlerin sayısına, işlemin ayrıntısına, ilave yapılacak bakım ve onarım işlemlerine göre farklı ücret tarifeleri belirlenir.

Periyodik Bakım Yaptırılmazsa Ne Olur? 

Araçların düzenli bakımının yapılmaması, meydana gelebilecek arıza ya da aksaklıklara karşı tedbir alınmasını önler. Yaptırılmayan araç periyodik bakımı, trafikte ani sorunların oluşmasına neden olarak sürüş güvenliğini bozar ve trafiği tehlikeye sokabilir. Yaptırılmayan periyodik bakım, aracın genel çalışma prensibini de etkileyerek kazalara neden olabilir. Ayrıca maddi ve manevi kayıplar oluşturarak, araçtan alınabilecek performansın da düşmesine neden olabilir. Bu nedenle araçların periyodik bakım işleminin aksatılmadan zamanında yaptırılması gerekir.

Periyodik Bakımı Kim Yapar?

Araç periyodik bakımları yetkili servisler ve araç bakım hizmeti veren servislerde yaptırılabilir. Ancak yapılacak periyodik bakımın araç markasına bağlı olarak yetkili servislerde yaptırılması tavsiye edilir. Bu sayede aracın yasal garanti süresinde bakımları yaptırılarak ilgili araç firmasının sunduğu garanti hizmetinden de faydalanılabilir.

Periyodik Bakım Kaç Binde Değişir?

Araçların periyodik bakımının kaç binde yapılacağı her araç için farklılık gösterebilir. Sıfır araçlarda yapılacak bakım işleminin süresi, üretici firma tarafından kullanım kılavuzunda belirtilir. Araç kullanım kılavuzunda düzenli bakımın yapılması için gereken kilometre; ilk 10 bin, 15 bin ya da 20 bin kilometre olarak değişiklik gösterebilir. Ayrıca bazı araç üreticileri sıfır araç aldıktan belli bir zaman sonra rodaj bakımı da yaptırmanızı tavsiye edebilir. Trafikte sürüş güvenliğinin sağlanarak araçtan yüksek verim alınması için periyodik araç bakımı oldukça önemlidir.