Onlarca Sigorta Şirketinden
En Kapsamlı Teklifler Karşında!

Kolay. Hızlı. Pratik.
Dask Sigortası

Dask Poliçe Sorgulama Nedir, Nasıl Yapılır?

DASK poliçe, olası deprem riskine karşı maddi kayıpların poliçe limitleri dahilinde tanzimi için oluşturulan güvence sigortasıdır. 27 Aralık 1999 tarihinde Resmî Gazetede yayınlanarak kurulan Doğal Afet Sigortaları Kurumu tapulu her daire için deprem sigortasını zorunlu hale getirmiştir. Kurum, özel sigorta şirketleriyle işbirliği yaparak gerekli düzenleme ve denetleme konusunda aktif rol oynar. DASK yaptırdıktan sonra DASK poliçe sorgulama işlemini e-devlet üzerinden DASK sorgula sekmesini kullanarak kolaylıkla yapabilirsiniz.

DASK Poliçesi Nedir?

DASK poliçesi deprem sigortası yaptırmak istediğiniz konutun özelliklerine göre düzenlenen poliçe türüdür. Amacı ise yaşadığınız ya da sahibi olduğunuz konutların deprem sonucu alacağı zararların tazminini poliçe limitleri dahilinde güvence altına almaktır. DASK poliçe nedir sorusu deprem sigortası yaptırmak isteyen konut sahiplerinin araştırdığı bir konudur. Deprem sigortası yaptırmadan önce bilmeniz gereken bilgileri aşağıdaki gibi özetlemek mümkündür.

  • Mecburi bir sigorta olup her yıl yenilenmesi gerekir.
  • Konut kiralaması sırasında doğalgaz, su ve elektrik aboneliklerinin yapılabilmesi için konutun DASK poliçesinin yaptırılmış ve primlerinin ödenmiş olması gerekir ki poliçe sorgulama işlemi sırasında görüntülenebilsin.
  • Poliçe kapsamı sadece konuttur. Konut içinde yer alan eşyalar kapsam dışında olup ek
  • konut sigortası
  • gibi farklı bir sigorta türüyle eşyalarınızı güvence altına alabilirsiniz.
  • Sadece depremin neden olduğu yangın, yer kayması, infilak ve tsunami gibi zararları karşılar.
  • Poliçe prim hesaplaması yapılırken konutun teminat bedeli her yıl düzenli olarak açıklanan bina metrekare birim fiyatı dikkate alınarak hesaplanır.
  • Hasar tazmini, DASK poliçesinde belirlenen tazminat bedeli üzerinden yapılır. Tazminat bedeli konut teminat değeri ne olursa olsun tavan değer ile sınırlıdır.
  • Primler Doğal Afet Sigortaları Kurumu tarafından ilan edilen değerlere göre hesaplanır. Her bölgenin konut teminat bedeli farklı olduğundan prim hesaplaması da farklı olacaktır.

poliçenizi yaptırdıysanız durum takibini e-devlet üzerinden ya da Doğal Afet Sigortaları Kurumu resmi sitesi üzerinden DASK poliçe sorgula sekmesini kullanarak yapabilirsiniz. DASK poliçe sorgulama işleminizi zamanında yaprak poliçenizi süresi bitmeden yenileyebilir konutlarınızı güvence altına alabilirsiniz.

DASK Poliçe Hesaplama Nasıl Yapılır?

Bir ya da birden fazla konutunuz varsa her biri için ayrı ayrı deprem sigortası yaptırmanız zorunludur. Farklı bölgelerde yer alan konutlar için DASK poliçe prim hesaplama yöntemi farklı olacaktır. Dolayısıyla doğru prim hesaplaması yapmak için aşağıdaki bilgileri ilgili alanlara girmeniz gerekir.

  • Konutunuzun bulunduğu il, ilçe, mahalle bilgileri
  • Bina yapı tarzı (betonarme, kagir, diğer...)
  • Bina inşa yılı
  • Konutun bulunduğu binada yer alan toplam kat sayısı
  • Sigorta yaptırılacak konutun yüz ölçümü
  • Daha önce düzenlenmiş poliçeniz varsa önceki poliçe numarası

DASK poliçe prim hesaplama işlemini DASK resmi sitesi üzerinden istenilen bilgileri girerek yapabileceğiniz gibi özel sigorta firmalarının online siteleri üzerinden de yapabilirsiniz. Böylece sistem size DASK hesaplama konusunda destek olarak tahmini ödeyeceğiniz poliçe bedeli hakkında bilgi verecektir. Bununla birlikte binanızın katına ve yaşına göre ve yenileme varsa yenileme için alacağınız indirim ve sürprim bilgisine de ulaşabilirsiniz. Sonrasında ise DASK poliçe sorgulama işlemi yaparak sigortanızın mevcut durumu hakkında bilgi alabilirsiniz.

DASK Poliçe Numarası Nasıl Öğrenilir?

Sigorta yaptırarak konutunuzu güvence altına aldıktan sonra DASK poliçe sorgulama sekmesi üzerinden poliçe numaranızı öğrenebilirsiniz. Poliçe numarasına sigorta yenilemek istediğinizde ihtiyacınız olabilir. Herhangi bir nedenle DASK poliçe no öğrenme sekmesini kullanmanız gerekiyorsa ilk yapmanız gereken e-devlet sitesine ya da DASK resmi web sitesine girmektir.

E-devlet üzerinden e-devlet şifreniz ve T.C. kimlik numaranızı girdiğinizde ve sonrasında ilgili alanları doldurduğunuzda sistem sizi Doğal Afet Sigortalar Kurumu resmi web sitesine yönlendirir. Sitedeki yönlendirmeler üzerinden DASK poliçe sorgulama işlemi yaparak poliçe numaranıza ulaşabilirsiniz. Böylece DASK poliçe no kaç haneli sorusuna da cevap bulmuş olursunuz.

DASK Poliçe No Kaç Hanelidir?

Poliçe numarası 10 hanelidir, tektir ve poliçenin kimlik kartıdır. Harf ve sayısal kombinasyonlardan oluşur. E-sigorta olarak düzenlenebileceği gibi kağıt kopya olarak da düzenlenebilir. E-devlet şifreniz ve T.C. kimlik numaranızı biliyorsanız DASK poliçe numara öğrenme konusunda sıkıntı yaşamazsınız. Bunun yanı sıra adres kodunuzu, T.C. kimlik numaranızı ya da vergi numaranızı girerek de poliçe numaranızı görebilirsiniz.

DASK Poliçe Görüntüleme İşlemi Nasıl Yapılır?

Poliçenizi görüntüleme işleminizi DASK poliçe sorgulama sekmesi üzerinden aşağıdaki adımları izleyerek yapabilirsiniz. Öncelikle ya E-devlet üzerinden Doğal Afet Sigortaları Kurumu web sitesine ulaşabilir ya da direkt DASK resmi sitesine girerek DASK poliçe no sorgulama ve poliçe görüntüleme işlemini yapabilirsiniz.

  • Poliçe sahibinin adı soyadı
  • Vergi numarası
  • Konut sahibi yabancı uyruklu ise konut sahibinin pasaport numarası
  • Yabancı kimlik numarası
  • Adres kodu

Yukarıdaki bilgilerin birini adres kodu ya da DASK poliçe numarası ile birlikte kullanarak poliçenizi görüntüleyebilirsiniz. Tek bir poliçe görüntülemek istiyorsanız adres kodu ve poliçe numarasını girmeniz yeterli. Birden fazla poliçeniz varsa sorgulama ile T.C. kimlik numarası üzerinden de poliçelerinizin tamamını görüntüleyebilirsiniz.

DASK iletişim bilgileri Doğal Afet Sigortaları Kurumu sitesinde yer almaktadır. Ya mail ile ya da ALO DASK 125 üzerinde ulaşarak sorularınız varsa sorabilirsiniz. Bunun yanı sıra kurumu adresinde de ziyaret ederek DASK sorgulama işlemleriniz ya da farklı poliçe işlemleriniz ile ilgili yardım alabilirsiniz. Konut ya da konutlarınızı sigorta ettirmek istiyorsanız doğru yerdesiniz. Sigortayeri uzman kadrosu ve geniş portföyüyle bütçenize ve ihtiyacınıza en uygun deprem sigortası poliçesine sahip olabileceğiniz bir platformdur. Sigortayeri web sitesi üzerinden varsa DASK poliçe sorgulama işlemlerini yapabilir, poliçeniz yoksa konutunuzu güvene almak için deprem sigortanızı yaptırabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

DASK poliçesini nereden görebilirim?

T.C. kimlik numaranız ve şifreniz üzerinden giriş yapacağınız www.turkiye.gov.tr sitesinden poliçe sorgulama sekmesini kullanarak poliçenizi görebilirsiniz.

DASK poliçe e devlette görünür mü?

DASK poliçe sorgulama işlemi yapmak için e devlet şifreniz ve T.C. kimlik numaranızla e-devlete girdikten sonra "DASK poliçe sorgulama"yı aradığınızda DASK resmi web sitesine yönlendirilirsiniz. Site üzerinden güncel poliçelerinize ulaşabilirsiniz.

DASK belgesi nereden alınır?

Herhangi bir sigorta şirketi üzerinden yaptırdığınız deprem sigorta poliçelerinizi sigorta şirketlerinin sitelerinden ya da e-devlet üzerinden alabilirsiniz.

DASK poliçe numarası kaç haneli?

Deprem sigortası poliçesi 10 hanelidir. Harf ve sayılardan oluşur. Her poliçe için özel olarak üretilir.