Kasko Neye Göre Belirlenir? Kasko Fiyatı Nasıl Hesaplanır?

Kasko Sigortası

Kasko fiyatı neye göre belirlenir, sorusunun yanıtları oldukça geniştir. Araçların markasına, modeline ve üretim yılına bağlı olarak fiyatlar farklılık gösterir. Bu da aracın ortalama piyasa değerini belirler. Aracınız sıfır ise bu durumda imalatçı ve ithalatçı firmalardan alınan fiyatlar göz önünde bulundurulur. Yeni araçların markası, modeli ve üretim yılı araçların piyasa değerinde olduğu gibi kaskonun belirlenmesi konusunda da doğrudan etkilidir. Peki araç kasko fiyatı nasıl hesaplanır ve minimum kasko bedeli ödemek için neler yapılır; gelin tüm detayları gözden geçirelim.

Kasko Fiyatı Nasıl Hesaplanır?

Kasko fiyatı hesaplanırken çeşitli faktörler göz önünde bulundurulur. Bu sebeple primler arasında çeşitli farklılıklar söz konusu olabilir. Kasko fiyatını etkileyen en önemli konular arasında aracın kasko değeri yer alır. Kasko değeri hesaplamalarında otomobillerin üretildikleri yılın yanı sıra türü, markası ve modeli öne çıkar. Bu şekilde her yıl ortalama olarak araç kasko değeri listeleri yayınlanır. 

İkinci el piyasası olan ve pek çok kişi tarafından tercih edilen araçların parçaları daha kolay bulunur. Bunun yanında tamirleri de son derece uygun fiyatlıdır. Bu sebeple sıfır ve ikinci el olmasına bağlı olarak kasko prim tutarlarında değişiklikler olur.

Kasko fiyatı neye göre belirlenir sorusu için aracın yaşı da etkilidir. Yaşı ilerlemiş olan ve ikinci el piyasası olan araçların kaskosu sıfır araçlarla kıyaslandığında çok daha yüksektir. Bunun nedeni bu araçların hem masrafı daha fazladır hem de kaza yapma oranlarının artmasıdır. Araçlar eskidikçe daha fazla kaza ve hasar durumu söz konusu olabileceğinden ödenmesi gereken tutarlar da yüksek olacaktır. Bu nedenle de eski model araç primleri yeni nesil modellere oranla daha yukarıdadır. 

Spor arabalar ile aile arabaları kaza riski bakımından değerlendirildiğinde primlerde fiyat farklılıkları söz konusu olur. Kasko fiyatlarının artmasına neden olan unsurlardan bir de araçta bulunan ekipmanların da teminata alınmasıdır. Radyo, televizyon, klima, telefon gibi çeşitli aksesuarlar da kasko primlerinin artmasına sebebiyet verir.

Araçların üretim yılı, tipi, hasarı, kilometresi gibi unsurlar araç kasko fiyatını belirler. Araç kasko değeri belirlenirken Türkiye Sigortalar Birliği’nin oluşturmuş olduğu kasko değer listesine bakılır. Kasko değer listesinden farklı model, marka ve üretim yılında olan araçların güncel piyasa değerlerini öğrenmek mümkündür. Aylık olarak güncellenen bu liste ile kasko poliçesi oluşturulurken aracın kasko değeri çıkarılır.

Kasko değer listesinde 15 yaşına kadar olan araçlar ile alakalı bilgiler yer alır. 15 yaşında ve üstündeki araç kasko değerleri hesaplaması yapılırken ithalatçı ve imalatçı firmaların fiyat listeleri de referans alınabilir. Bunun yanında ikinci el araç satan bayilerde ya da internet sitesinde bulunan fiyatlar gibi çeşitli kaynaklar da gözden geçirilir. Kasko fiyatı neye göre belirlenir, sorusu için bu detayları vermek mümkündür.

Kasko Fiyatı Neye Göre Hesaplanır?

Kasko fiyatı hesaplamalarında dikkat edilen konulardan biri de araç sahibinin kaç yaşında olduğudur. Araç sahibinin yaşı ne kadar fazla olursa prim tutarı da o kadar az olur. 30 yaşında olan bir kişi için belirlenen fiyat 50 yaşındaki biri için belirlenen fiyattan çok daha fazla olur.

Sürücülerin ehliyet yılı, mesleği, aracın hangi şehirde kullanıldığı gibi konularda fiyatı belirler. Bu noktada gününün büyük bir oranını trafikte geçiren bir sürücü ile yalnızca aracını hafta sonları kullanmayı tercih eden bireylerin ödeyecekleri poliçe primleri farklılık gösterir. Taksi ya da dolmuş sürücüleri gibi mesleği nedeniyle gün boyu trafikte olan bireylerin kaza yapma olasılıkları da yüksektir. Bu nedenle ödeyecekleri kasko fiyatları da daha yüksek olur. Ayrıca suç ve trafik kazası oranının yüksek olduğu kentlerde yaşayan kişilerin de kasko fiyatları yükselir.

Kasko Neden Yüksek Çıkar?

Kasko fiyatlarının yüksek çıkmasının en önemli nedenleri araçların modeli, motor hacmi, markası, üretim yılı gibi özellikleri ve bu özelliklere dayalı olan risk durumlarının değerlendirilmesidir. Yüksek performanslı olan araçlar, kazaya karışan araçlar ve lüks modeller çoğunlukla daha yüksek primlere tabi tutulur.

Tamamlayıcı kasko sigortası seçenekleri araç sahiplerinin çok daha uygun fiyatlara koruma sağlamasına yardımcı olur. Bunun yanında araç kasko değer listesine ve kasko değer hesaplama araçlarına bakarak da adil primlerle maliyetlerin optimize edilmesi sağlanır.

Kasko Fiyatı Nasıl Düşürülür?

Kasko fiyatları ek teminatlara bağlı olarak artış gösterir. Bu noktada genişletilmiş kasko kullanmaktan kaçınabilirsiniz. Kasko fiyatlarını düşürmek istediğinizde aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz: 

  • Poliçedeki teminatları tek tek inceleyerek gereksiz gördüklerinizi çıkarabilirsiniz. Örneğin araç içerisinde sigara kullanılmıyorsa sigara zarar teminatını çıkartabilirsiniz.
  • Aracınızı sigorta şirketinin anlaşmalı olduğu servislere götürmeniz durumunda kasko fiyatında ciddi anlamda düşüş olur.
  • Kasko ana teminatlarından birini almamanız durumunda dar kasko yaptırabilirsiniz. Bu da kasko fiyatının yarı yarıya düşmesini sağlar.

Kasko Neye Göre Belirlenir?

Aracın markasının yanı sıra modeli kasko sigortasını etkileyen en önemli faktörlerdir. Yüksek piyasa değerine ve araç kasko değerini artıran yedek parça maliyeti bulunan araçların kasko primleri çok daha yüksek çıkar.

Araç tipi ve kullanım amacı da kasko primlerinin hesaplanmasında göz önünde bulundurulur. Ticari kullanım için ayrılmış olan araçlar, kiralık araçlar, şahsi araçlara kıyasla daha yüksek kasko primlerine tabi tutulur.

Kasko Yaptırmanın Avantajları Nelerdir?

Kasko sigortası sürücüler için pek çok konuda güvence sağlar. Aracınıza gelebilecek zararları kapsamasının yanında beklenmedik maddi yüklerin altında kalmamanıza da yardımcı olur. Kasko yaptırmanın avantajlarını aşağıdaki gibi detaylandırmak mümkündür:

  • Yeni ya da değerli olan araçların MTV ve diğer maliyetlerine bakılarak değer kaybı yaşamasının önüne geçer.
  • Araç kasko değerine bağlı olarak hasarları karşılar ve bunun yanında sürücülerin beklenmedik onarım maliyetlerinden korunmasını sağlar.
  • Aracın özelliklerine bağlı olarak özelleştirilmiş olan poliçeler sağlar ve kasko değerini de doğru olarak yansıtma özelliğine sahiptir.
  • Kazalar sebebiyle meydana gelen hukuki süreçlerde destek sunma özelliğine sahiptir. Zorunlu trafik sigortasının kapsamadığı konularda da yardımcı olma özelliği bulunur.
  • Yol yardımı ve çekici hizmetleri gibi birtakım ekstralar sunma özelliğine sahiptir. Araçların kullanılamaz hale gelmesi durumunda sürücülerin mağduriyetini en aza indirir.

Kasko fiyatı neye göre belirlenir, sorusunun daha detaylı yanıtlarına Sigortayeri aracılığıyla ulaşabilirsiniz. Sigortayeri, farklı sigorta şirketlerinin poliçelerini incelemenizi, kıyaslama yaparak en uygun kasko fiyatlarına ulaşmanızı sağlar. Bütçenize uygun olan kasko fiyatları için Sigortayeri ile hemen iletişime geçebilirsiniz.