Onlarca Sigorta Şirketinden
En Kapsamlı Teklifler Karşında!
Kolay. Hızlı. Pratik.
Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) Nedir?
Karayolları Trafik Kanununa göre ticari ya da hususi motorlu araç sahibi olmak birtakım yükümlülükleri de beraberinde getirir. Bakım, muayene gibi periyodik işlemlerin yanı sıra sigorta, vergi ödemeleri de araç sahibi tarafından yerine getirilmesi gereken yükümlülükler arasındadır. Otomobil, kamyon, otobüs gibi farklı niteliklere sahip araç sahibinin sorumluluklarından birisi de motorlu taşıtlar vergisi ödemesidir. Aracın özelliklerine ve her yıl belirlenen yeniden değerleme oranına göre tespit edilen bir vergi türüdür. Yılın ilk ayında ya da isteğe bağlı olarak ocak ve temmuz aylarında iki taksit halinde ödemesi yapılabilir.
Motorlu Taşıtlar Vergisi Nasıl Hesaplanır?
Adınıza kayıtlı bir motorlu araç varsa her yıl ödemeniz gereken MTV vergisinin yıl bazında değişkenlik gösterdiğini bilmeniz gerekir. Araç sahiplerinin yasal sorumluluklarından MTV ödemesi bağlı bulunan Vergi Dairesi ya da anlaşmalı bankalar aracılığıyla yapılır. Yılın ilk 6 ayı ve ikinci 6.ayına dair taksitlerin tahakkuku aracın tescil tarihine göre belirlenir. Yılın ilk yarısında tescili yapılan araçlar için iki adet MTV vergisi ödemesi yapılır. Araç tescili yılın ikinci yarısında yani temmuz ayından itibaren yapıldıysa o zaman sadece ikinci taksit motorlu taşıtlar vergisi ödemesi yapmanız gerekir.
Araç sahipliği kapsamında geçerli bu vergi türünün hesaplanmasında ise bazı kriterler bir arada değerlendirilir. Motorlu taşıtlar vergisi sorgulaması öncesinde aracınızın niteliklerini hesaplama ekranına girdiğinizde vergi tutarını doğru olarak öğrenebilmeniz mümkün olur. Bunun için hesaplama ekranında işlem yaparken aracın ruhsatını yanınızda bulundurmanız kolaylık sağlar. Farklı nitelik, yaş ve silindir hacmine sahip araçlar için gerekli nitelikler girildikten sonra ortaya çıkan rakama içerisinde bulunduğunuz yılın yeniden değerleme oranı ilave edilir. Ödeyeceğiniz motorlu taşıtlar vergisi yüzde kaç artacağı ise yılbaşında tespit edilen orana göre belli olur.
- Aracın tipi MTV hesaplamasında yer alan unsurların başında gelir. Taşıtın türü yıllık ödemeniz gereken mtv ödemesinde belirleyici olur. Karayolları Trafik Kanununa göre karayolunda yer alan otomobil başta olmak üzere, otobüs, minibüs, kamyonet-kamyon-çekici, panelvan ve motorlu karavanlar ile motosikletler özelinde ayrı hesaplama yapılır.
- Aracınızın motor silindir hacmi de motorlu taşıtlar vergisi hesaplamasında öne çıkan kriterlerden birisidir. En düşük 1300 cm3 ve aşağısı ile 4001 cm3 en yüksek silindir hacmi aralığında yer alan araçlar için hesaplama yapılır.
- Araç sahibi olarak her yıl ödemeniz gereken motorlu taşıtlar vergisi hesaplamasında aracınızın yaşı da belirleyici olur. Hesaplamada araçlar yaşına göre; 1-3 yaş, 4-6, 7-11, 12-15, 16 ve yukarısı şeklinde kategorilere ayrılır.
- Aracın tescil yılı da MTV hesaplamasında kullanılan bir veridir. Aracınızın 2018 öncesi ya da 2018 sonrası tarihlerde tesciline bağlı olarak ödemeniz gereken motorlu taşıtlar vergisi değişir.
- Motorlu taşıtlar vergisi hesaplamalarında aracınızın değerinin de rolü bulunur. Taşıtın otomobil, arazi taşıtı, kaptıkaçtı türünde araç olması halinde her ay Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliğince belirlenen kasko değeri de hesaplamalarda dikkate alınabilir.
- Aracınız için ödemeniz gereken yıllık MTV tutarını hesaplama çizelgesine araçla ilgili bilgileri girerek kolayca görüntüleyebilirsiniz.
Motorlu Taşıtlar Vergisi Borç Sorgulama Nasıl Yapılır?
Trafiğe kayıtlı adınıza tescilli taşıt için ödemeniz gereken yıllık mtv sorgulamasını yapmanın birden çok yolu bulunur. Ödeme takvimini geçirmeden zamanında mtv borç sorgulaması yaparak ödeyeceğiniz vergi tutarını öğrenebilirsiniz. Sorgulama TC kimlik numarasıyla yapılabileceği gibi plakadan motorlu taşıtlar vergisi sorgulaması da yapılabilir.
- Bu vergi türünün yılın ilk dönemine ait ödemesini ocak ayı içerisinde e-devlet hesabınıza girerek de görebilmeniz mümkün olur. Bunun için e-devlet hesabınızda arama çubuğuna ‘mtv sorgula’ yazarak dönem içerisinde adınıza tahakkuk eden miktarı sorgulayabilirsiniz. Gelir İdaresi Başkanlığı/ motorlu taşıtlar vergisi sorgulama ve kredi kartı ile ödeme ekranından MTV sorgulama ve ödeme işlemini tamamlayabilirsiniz.
- Adınıza tescilli bulunan aracınızın motorlu taşıtlar vergisi borç sorgulamasını Gelir İdaresi Başkanlığı’nın interaktif vergi dairesinden de yapabilirsiniz. Ocak ve temmuz aylarında ödemeniz gereken tutarı plakadan MTV sorgulaması yaptığınızda ekranda görüntüleyebilmeniz mümkün olur. Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinden MTV tutarını öğrendikten sonra yine buradan ödemesini gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca anlaşmalı bankaların uygulamalarından da ödeme yapılabilir.
- 2023 yılında özel bir yasa ile yürürlüğe konulan ek MTV ödemesine ilişkin sorgulama da yine Gelir İdaresi Başkanlığının web sitesinden TC kimlik no ve araç plakası yazılarak yapılabilir.
Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi Nedir?
Rutin motorlu taşıtlar vergisine ek olarak 2023 Temmuz ayında yapılan düzenlemeyle bir kereye mahsus ek motorlu taşıtlar vergisi söz konusudur. Motorlu taşıtlar vergisi ek ödemesi 31 Temmuz 2023 tarihi öncesi ile 31 Aralık 2023 tarihine kadar ilk defa tescili yapılacak araçları kapsar. Bu kapsamda;
- Otomobiller
- Otobüsler
- Kamyon, kamyonet ve çekiciler
- Motorlu karavan ve panelvanlar için ek motorlu taşıtlar vergisi ödemesi yapılmalıdır.
Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi Ne Zaman Ödenecek?
Ek verginin ilk taksiti için ödemeler yürürlük tarihini takip eden ayın sonuna kadar gerçekleştirilmelidir. 2023 yılı ek motorlu taşıtlar vergisinin ödemeniz için ağustos ve kasım aylarını işaret edebiliriz.
Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi Ödenmezse Ne Olur?
Motorlu taşıtlar için ödenen vergi gibi getirilen yeni düzenlemeyle konulan ek verginin de ödenmesi zorunludur. Karayolları Trafik Kanunu’na göre karayollarında tescili yapılan araçlar için ek motorlu taşıtlar vergisi ödenmezse şu sonuçlarla karşılaşmanız mümkündür:
- Aracın satış ve devir işlemlerinin yapılması mümkün olmaz
- Periyodik araç muayenesi yapılamaz
- Aracın çeşitli nedenlerle tescil kaydı kapatılması da gerçekleştirilemez.
Karayolunda trafiğe çıkabilmeniz için motorlu araç sahibi olarak vergi yükümlülüğünün yanı sıra sigorta işlemleriyle ilgili de sorumluluklarınız bulunur. Güvenli bir sürüş deneyimi için yaptırmanız gereken zorunlu trafik sigortası ve kasko sigortası için farklı firmaların tekliflerini Sigortayeri’nden zahmetsizce alabilirsiniz. Sigortayeri alanında lider konumunda bulunan sigorta şirketlerinin avantajlı teklifleriyle sizi buluşturur.