Onlarca Sigorta Şirketinden
En Kapsamlı Teklifler Karşında!

Kolay. Hızlı. Pratik.
Araç Sigortası

Egzoz Emisyon Ölçümü Nedir, Neden Yapılır?

Egzoz emisyon sistemi, araçların sahip olduğun içten yanmalı motor sisteminin yarattığı hava kirliliğini önlemeye yönelik aktif bir rol oynayan sistem olarak karşımıza çıkar. Araçların, atmosfere yaymış oldukları gazın miktarının uygun sınırlar içerisinde olup, olmadığını anlaşılması için egzoz emisyon ölçümü yapılması gerekir.

Egzoz Emisyon Ölçümü Nedir?

Araç sahiplerinin, sürücülerinin belirli aralıklarla yapması gereken ve zorunluluğu olan bir ölçüm çeşidi olarak da bilinir. Ayrıca, yapılan egzoz emisyon ölçümü ile araçların güvenliğini ve verimlilik performansını korumaya yönelik yapılan bir ölçüm çeşidi olarak bilinir. Yani, yapılan egzoz emisyon ölçümü ile hem atmosferin kirlenmesi ve zarar görmesi kısıtlanarak hem de araçların performansları incelenir.

Egzoz Emisyon Ölçümü Neden Yapılır?

Araçlarda yapılan egzoz muayenesi ile, korozyon, motor performansı ya da aşırı gürültü gibi egzoz sisteminde oluşabilecek veya var olan sorunlar belirlenir. Böylelikle araçların güvenliği ve performansını tehdit edici sorunlar tespit edilebilir. Araçlar için yapılan egzoz emisyon ölçümü muayenesinin düzenli olarak yapılması ile uzun süreli kullanıma olanak tanır. Ayrıca araçlarınıza var olan sorunların belirlenmesini sağlayarak, daha büyük sorunların oluşmasını engelleyebilirsiniz.

Egzoz Emisyon Ölçümü Nasıl Yapılır?

Egzoz muayenesi araçların trafiğe çıkış zamanlarına göre yapılır. Trafikte belirli bir zamanı dolduran araçların belirlenmiş zaman aralıklarıyla ölçüm yaptırması gerekir. Bu ölçümün yapılabilmesi için ilk olarak araç test alanına alınır.

Test alanındaki aracın egzozundan çıkan gaz miktarı ölçülür. Aynı işlem aracın yüksek devire alınmasıyla tekrar yapılır ve atmosfere yayılan gaz oranı incelenir. Bahsedilmiş olan bu işlem, tek bir yakıt tipine sahip araçlar için uygulanır.

Aracın iki farklı yakıt tipine sahip olması durumunda ise her iki yakıt için ayrı ayrı inceleme yapılır. Yapılan incelemeler sonucunda, egzozdan çıkan gazın atmosfer için tehdit oluşturmayan bir orana sahip olması, aracın güvenli kullanılmasına, trafiğe çıkılmasına uygun olduğunu gösterir.

Olumlu sonuçlanan testler sonucunda araç sahiplerine, ölçüm pulu verilerek, ölçümün başarılı olduğunu gösteren bir belge alınır. Böylelikle ölçüm muayenesi tamamlanmış olur. Egzoz emisyon ölçümü muayeneden kaç gün önce yapılır veya yapılması gerekir soruları kafanızı karıştırabilir. Ancak araç muayenesinden önce egzoz emisyon ölçümü işlemini yaparak kafa karışıklığına engel olabilirsiniz.

Egzoz Emisyon Ölçümü Kaç Gün Geçerli?

Egzoz emisyon ölçümü araçlar için önemli olan ve belirli aralıklarla yapılması zorunlu olan bir muayene olarak bilinir. Araçların ilk muayenesi, binek veya resmi otomobillerde trafiğe çıkışının üçüncü yılını doldurmasından sonra yapılması gerekir. Daha sonra ise ölçümün, her iki yılda bir defa yapılması gerekliliği bulunur.

Bahsedilen araç türüne sahip ruhsat sahiplerinin, iki yıl süreyle araçlarının ölçümlerini yaptırma zorunluluğu bulunur. Ayrıca, binek ve resmi otomobiller dışında bulunan diğer motorlu taşıtlar için yılda bir kez ölçüm yapılması zorunluluğu bulunur. Bu ölçümden muaf tutulan bazı araçlar bulunur. Bu araçlar arasında ise traktörler, motosikletler ve mopedler yer alır.

Bu araçlara ek olarak, 1979 yılı ve bu yılın öncesine ait olan dizel motorlu taşıtlar, günümüzün popüler araçlarından olan ve tercih edilmeye başlanan elektrikli ve hibrit araçlar ve hidrojen yakıtlı araçlar egzoz muayenesinden muaf tutulur.

Yaşanan bazı nedenlerden dolayı geçerlilik süresi bulunan ölçümün tekrarlanması gerekir. Araçlarda meydana gelebilecek kaza, motor gücünü etkileyen değişiklikler, yapılan bazı şasi işlemleri gibi durumlarda ölçüm tarihi gelmeyen araçların yeniden ölçüm yapılması gerekir.

Araçlarınızın egzoz emisyon ölçümü muayenesini takip etmek ve son muayene tarihini kaçırmamak için e-Devlet üzerinden kontrol sağlayabilirsiniz. E-Devlet’ten kontrol edilerek ölçümün ne kadar süre geçerli olduğu öğrenebilir ve ona göre ölçüm işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Egzoz Emisyon Ölçümü Nerede Yapılır?

Araçlar için önemli hususlardan biri olan egzoz emisyon ölçümü için yetkili egzoz emisyon ölçümü ve muayene istasyonu olarak bütün araç muayenelerinin yapılmakta olduğu tüm TÜVTÜRK Araç Muayene İstasyonlarının ölçüm istasyonlarında gönül rahatlığıyla araçlarınızın egzoz emisyon ölçümünü yaptırabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Egzoz Emisyon Ölçümü Yapılmazsa Ne olur?

Özel ya da resmi tüm motorlu kara taşıtlarının trafiğe çıkması ve kullanılması için egzoz emisyon ölçümü zorunluluğu bulunur. Yasal yönetmelik gereği araçlara belirli aralıklarla bu ölçümü yaptırmanız gerekir. Aksi takdirde aracın ruhsat sahibine idari para cezası uygulanır ve cezai işlem gerçekleştirilir. Ayrıca egzoz emisyon ölçümü süresi geciken araçlar için gecikme zammı uygulanır. 

Aracım Egzoz Gazı Emisyon Ölçümünden Kaldı Ne Yapmalıyım?

Egzoz emisyon ölçümü istasyonunda yapılan muayenenin olumsuz olarak sonuçlanması sonucunda, ölçüm yaptığınız ay içinde bir kerelik tekrar ölçüm hakkınız bulunur. Bu süreç içerisinde yetkili bir servise giderek egzoz emisyon sisteminde değişiklik yapabilir ve aracınız sorununu çözebilirsiniz. Ancak, ilk ölçümden olumlu sonuç alamayan bir araç daha sonraki hakkında testi olumlu geçse bile 7, günden itibaren trafiğe çıkmasına izin verilmemektedir. Bu yüzden, düzenli bir şekilde egzoz emisyon ölçümü yapmanız ve egzoz sisteminin kontrol etmenizden sonra ölçüm muayenesinin yapılması yaşanacak olumsuzlukları engelleyebilir.

Egzoz Emisyon Ücreti Ne Kadar?

Araçlarının egzoz emisyon ölçümü muayenesi hakkında merak edilen pek çok soru bulunur. Araç sahiplerinin merak ettiği sorulardan birisi de egzoz emisyon ölçümü ne kadar olarak karşımıza çıkar. Egzoz emisyon ölçümü ücretini merak edenler ve yanıt arayanlar için net bir miktarın söylenmesi mümkün değildir. Çünkü ücretler, yıllara göre farklılık gösterir. Ayrıca, zamanında yapılmayan muayeneler için gecikme zammı uygulanır ve o şekilde ölçüm fiyatı hesaplanır.

Egzoz Emisyon Ölçümü Olmadan Kasko ve Trafik Sigortası Yapılır mı?

Evet, egzoz emisyon ölçümü olmadan da kasko ve trafik sigortası yaptırabilirsiniz. Sigorta şirketleri bu belgeyi poliçe düzenlerken talep etmez. Ancak, aracınızın trafikte yasal olarak kullanılabilmesi için egzoz emisyon ölçümü yaptırmanız ve geçerli araç muayeneniz olması gereklidir. Bu ölçüm, çevreye verilen zararı azaltmak ve yasal düzenlemelere uymak açısından önemlidir.