Onlarca Sigorta Şirketinden
En Kapsamlı Teklifler Karşında!
Kolay. Hızlı. Pratik.
Enjeksiyon Nedir? Enjeksiyon Arızası Servis Kapsamında mı?
Otomobilin maksimum verimle çalışabilmesi için enjeksiyon sisteminin tam performansla çalışması gerekir. Enjeksiyon nedir diye düşünüldüğünde modern otomobillerde motora yakıt vermek için tasarlanan elektronik bir sistem olduğu söylenebilir. Eğer hava ile yakıt karışımını dengeleyen bu parça arıza yaparsa arabada aşırı ısınma gibi problemler görülebilir.
Araçta yakıt kokusu ya da arabanın çalışmaması gibi durumlar yaşanırsa enjeksiyon arızasından şüphelenilebilir. Tamir sırasında uzmanlık isteyen arızanın yetkili servis ya da profesyonel yardımla çözülmesi benzer sorunun tekrarlanmaması için önemlidir.
Enjeksiyon Nedir?
Enjeksiyon, araba parçası olarak yakıt ve hava karışımını farklı sensörlerden aldığı sinyalleri düzenleyen bir sistemdir. Bu sistemin görevi ise motorun çalışma gücünü ve devir sistemini ayarlayarak yakıtı yeterli düzeyde silindire aktarmasıdır. Enjeksiyon motor sistemleri, motorun sıcaklık, kam mili açısı ve krank düzeyini ölçen sensörlerle çalışarak motorun verimli performansını sağlar. Böylece sensör koordineli bu sistem, motora transfer edilen yakıt miktarını basınç ve hava düzeyine göre belirler.
Ayrıca bu sistem, yakıtın daha verimli yanmasını sağlar ve yakıt ekonomisini de doğrudan olumlu etkiler. Bu yakıt enjeksiyon sisteminin parçaları, farklı çalışma prensiplerine göre direkt, sıralı, tek nokta ya da çok noktalı gibi çeşitli gruplara ayrılabilir.
Enjeksiyon Arızası Nedir?
Enjeksiyon arızası, yeteri kadar hava ve yakıtın motora ulaşamamasından kaynaklı bir problemdir. Aracın maksimum verimle çalışması için yakıt, kıvılcım ve hava üçlüsünün istenilen motor gücünü üretmesi gerekir. Enjeksiyon da yakıtı motora ulaştırdığı için bir arıza olduğunda bu sistemin bir bileşeninde yaşanan sorunu ifade eder. Bu sistemin parçaları arasında ise gaz pedalı, enjektör ve sensörler bulunur. Çeşitli sensörlere örnek olarak gaz kelebeği konum sensörü, soğutucu sıcaklık sensörü, çoklu oksijen sensörü, manifold basınç sensörü verilebilir. Bu bileşenlerin bir ya da birkaçında oluşan problem, arabada enjeksiyon arızası olarak nitelendirilebilir.
Enjeksiyon Arızasının Nedenleri Nelerdir?
Enjeksiyon hatası veren araçta olası sorunlar aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Yakıt Enjektörünün Tıkanması: Motorun bu kısmı zaman geçtikçe toz, karbon, tortu ya da kir partikülleri ile tıkanabilir. Genellikle yakıtın emme manifolduna iletilememesi halinde bu durum meydana gelebilir. Ayrıca uzun süre kullanılmayan araçlarda pas oluşumu bu bölgede artacağından tıkanıklığa sebep olabilir ve düzenli bakım önemlidir.
- Yakıt Pompası Arızası: Yakıt pompası, enjektör yardımıyla yakıt deposundan yakıt aktarmakla görevlidir. Yakıt pompası arızalandığında basınç düzeyi düşeceğinden komple sistemi olumsuz etkileyebilir.
- Hava Filtresinin Kirli Olması: Kirlenen ya da tıkanan hava filtresi nedeniyle iyi bir hava akışı sağlanamaz. Bu durum motorda muhafaza edilecek hava-yakıt miktarını azaltabilir. Dengesizliğin oluştuğu bu durumda arıza meydana gelebilir.
- Oksijen Sensöründe Arıza Oluşması: Oksijen sensörleri egzoz gazındaki oksijen düzeyini kontrol eder, bu sayede kontrol birimleri (ECU) yakıt ile hava karışımını dengelemek adına geri bildirim sinyali verir. Sensör sisteminde problem oluşursa yakıt iletimi negatif etkilenebilir ve arıza dikkat çeker.
- Elektrik Problemleri: Bu sisteme ait elektrik kısımları arasında ECU, kablo demetleri, konnektörler merkezli problemler varsa arıza meydana gelebilir. Yanlış sensör cevapları ve hatalı konnektörler yakıt teslimat süresini geciktirebilir ya da hızlandırabilir.
Enjeksiyon Arızası Arabada Nasıl Anlaşılır?
Enjeksiyon tamiri öncesinde arabada bazı işaretler, problemin kaynağını belirlemede yardımcı olabilir. Arıza için dikkat çeken bu belirtiler de aşağıdaki gibi listelenebilir:
- Motorda Tekleme Hali: Arabanın kontağı çevrildiğinde yakıt beslemesi zayıfsa tekleme görülebilir. Burada, arızadan kaynaklı motor ya da yakıt içerisindeki hava dengesizleştiğinde teklemeler artabilir. İlgili sistemde bir tıkanma, açılamama ya da kirli kısımların olması bu durumu yaratabilir.
- Rölanti Halinde Motorun Tutarsız Hareketler Sergilemesi: Araba rölanti halindeyken motorda bir dengesizlik görünürse arızadan kaynaklı ortaya çıkmış olabilir. Örnek verilecek olunursa arabanın yavaşladığı durumlardan olan kırmızı ışıkta bekleme halinde motor stop edebilir ya da aracınız titreyebilir. Diğer bir yandan yokuş esnasında yakıt tükeniyormuş gibi motor gürültüsü de ön plana çıkabilir.
- Motorda Eşitlenemeyen Güç: Motorda bu tarz bir arıza, çalışma devrinin düşük ya da yüksek olmasına neden olur ve yakıt beslemesinde dengesizlik yaratabilir.
- Duman Çıkması ya da Yakıt Kokusu: Bu sistem tam anlamıyla kapanmıyorsa ya da sızdırma yapıyorsa yoğun bir benzin kokusu hissedilebilir. Arızalı bu bölümde en yaygın problem ise duman çıkmasıdır. Genellikle içten yanan motor ya da dizel araçlar daha fazla duman üretse de artış söz konusu ise kontrol edilmesi tavsiye edilir.
- Benzin Damlaları Görülmesi ve Kötü Yönetilen Yakıt Ekonomisi: Normal şartlarda yakıt sistemi açıkken ince görünümlü bir sis fark edilebilir. Ancak bu kısımda tıkanma görülürse yakıt yavaşça damla damla halinde gelmeye başlar. Bu durum yakıt tüketimini gereksiz yere hızlandırır.
Enjeksiyon Arızası Nasıl Giderilir?
Bu arızanın giderilmesi için öncelikle teknik servise başvurarak sorun tespitinin yapılması gerekir. Sonrasında parça çıkarıldıktan sonra tıkanıklık açılabilir ya da parça komple değiştirilebilir. Araçta sızıntı ya da düşük basınç varsa sebepleri araştırılarak parça ile ilgisinin tanımlanması da kritiktir.
Ayrıca yakıt pompası dağıtım sorunları ya da sensörlerde problemler tespit edilirse tamiri yapılabilir. Kaliteli yakıt kullanımı ve filtre temizliğinin düzenli yapılması da bu tarz arızalara karşı önlem alınmasını sağlar. Bu sorunun çözüm yolunda aracın periyodik bakımların yapılmasının da katkısı oldukça fazladır.
Eğer, siz de trafikte aracınızı güvenle sürmek ve bakımlarını eksiksiz gerçekleştirmek istiyorsanız kasko ya da diğer sigortalarınızı zamanında yaptırmanız önemlidir. Bu doğrultuda poliçenizi düzenlerken tüm detaylara hakim olmak için Sigortayeri ile iletişime geçerek istediğiniz hizmeti alabilirsiniz.
Enjeksiyon Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Enjeksiyonu kontrol edin ne demek?
Bu, yakıt enjeksiyon sisteminde bir sorun olabileceğini belirten bir uyarıdır. Enjeksiyon, arabanın çalışırken motorun kullanacağı yakıt ve hava oranını ayarlayan elektronik bir sistemdir. Bu elektronik sistemi kontrol ederken yetkili serviste çalışan personel ya da teknisyenler görev alabilir. Bu doğrultuda enjeksiyonun doğru çalışıp çalışmadığı test edilir.
Enjeksiyonlu motor neden stop eder?
Rölanti halinde otomobillerin bu elektronik sisteminde bir tıkanma varsa aniden stop edebilir. Bu anlamda arabanın yavaşladığı trafik anında ya da yokuş çıkarken birden durması söz konusu olabilir.
Enjeksiyon ve karbüratör arasındaki fark nedir?
Karbüratör, hava ya da yakıt püskürtme miktarını kontrol ederken içten yanmalı motorlarda kullanılan bir sistemdir. Diğer taraftan enjeksiyon, vereceği yakıtı doğrudan motor silindirine püskürten ve böylece yakıt-hava karışımını motora ileten modern bir düzenektir.
Enjeksiyon ömrü ne kadardır?
Bu parçanın ömrü otomobilin motorunun türüne göre değişkenlik gösterebilir. Genel olarak araç benzinliyse 40.000 km'de bir bakımlarının yaptırılması önerilir. Dizel otomobillerde ise 30.000 km'de bir bakımı ve parça temizliği yapılmasında yarar var.
Enjeksiyon bozuk olduğu nasıl anlaşılır?
Bu elektronik sistemin arızalanmasına bağlı olarak motor gücünün azalması, yakıt tüketiminin aşırı yükselmesi, benzin kokusu, duman ya da yakıtın sızması gözlemlenebilir. Bunun yanında araç rölanti pozisyonda devamlı durabilir ya da tahmin edilmeyen bir anda aniden hızlanabilir.