Onlarca Sigorta Şirketinden
En Kapsamlı Teklifler Karşında!

Kolay. Hızlı. Pratik.
Araç Sigortası

Sigortacılıkta İbraname Ne Demek? İbraname Şartları Nedir?

İbraname ne demek şeklindeki sorunun cevabını verebilmek için bu konuda detaylı bir bilgiye sahip olmak gerekir. İbraname diğer adıyla ibra sözleşmesi bir işçinin iş akdinin sona ermesi ile birlikte düzenlenen bir belgedir. Bu belge işçinin çalıştığı işyerinden alacaklarının tamamını aldığını gösterir. Bu belgenin hazırlanması işçi ve işveren arasında herhangi bir borç ilişkisinin kalmadığını da gösterdiği için çok önemli bir belge olarak görülür.

İbraname belgesi hazırlandıktan sonra yazılı olarak işçi tarafından incelenerek imzalanır ve işverene verilir. Bu belgenin hazırlanma sebebine bakıldığında ise temel sebep işçinin işverenden alacağının olmasıdır. Bu borç bittiğinde her iki tarafın imzaladığı bu belge düzenlenir ve her iki tarafı da bağlayıcı bir belge olarak gösterilir.

Hukuken geçerli olabilmesi için bu evrakların içeriği ve hazırlanma usulüne dikkat edilmeli. Evrakta bir hata veya eksiklik bulunması durumunda bu belgenin geçerliliği ortadan kalkar. Herhangi bir eksiklik hükmen ve hukuken bir geçerliliği ortadan kaldıracağı için bu evrakların hukuk alanında uzman biri tarafından hazırlanması uygun olacaktır. İş hukuku avukatı olarak uzmanlaşan kişilerden bu konuda destek alabilirsiniz.

İbraname Şartları Nedir?

İbra sözleşmesinin hukuki olarak geçerli olmasının şartları vardır. Bu şartlar Türk Borçlar Kanunu 420. maddesinde belirlenmiştir. Bu kanun maddesinde belirtilen şartları taşımayan evrak geçersiz sayılır. TBK 420. maddeye göre bu şartlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Yazılı olmalıdır
  • İş akdinin sona ermesinden en az 1 ay sonra düzenlenmelidir
  • Alacak miktarı ve türü ayrı ayrı belirtilmelidir
  • Ödemelerin banka aracılığıyla yapılması gerekir.

İbraname şartları örnek belge incelenerek bu belge hazırlanabilir. Bu noktada uzmanlardan yardım alabilirsiniz. İbraname sözleşmesi örneği incelendiğinde öncelikle bu belgenin yazılı olarak ortaya konulması gerektiği görülür. Yazılı olmayan sözleşme geçersizdir. Yazılı olmayan bir anlaşmanın tarafları bağlaması söz konusu değildir.

Bu belgenin geçerli olmasının şartlarından biri de işçi ile işveren arasında yapılan bu sözleşmenin iş akdinin feshedildikten 1 ay sonra düzenlenmiş olmasıdır. 1 ay sonra bu belge düzenlenebilir.

İbra sözleşmesinin geçerli olmasının şartlarından biri de alacakların ayrı ayrı kalemler halinde yazılarak net bir şekilde ifade edilmesidir. Yapılan bu sözleşmede sadece “Alacağım yoktur” gibi ifadelerin bulunması yeterli değildir ayrı ayrı kalemlerin yazılması geçerlilik şartları arasındadır.

İbra sözleşmesinde ödenen miktar net olmalıdır. Bu nedenle de ödemenin banka aracılığıyla yapılması şartı vardır. Belirtilen miktarın eksiksiz bir şekilde ödenmesi zorunludur. Bankaya yatırılan miktarda eksikliğin olması belgenin geçerliliğini ortadan kaldırır.

İbra sözleşmesinin geçerliliği konusunda 6098 sayılı kanunla 01.07.2012 tarihinde düzenleme yapılmıştır. Bu düzenlemede 1 aylık süre ve banka kanalıyla ödeme zorunluluğu ortadan kalkmıştır. Bu düzenlemenin yapıldığı tarihten önce düzenlenmiş belgelerde belirtilen iki şartın olmaması da bu belgenin geçerliliğini etkilemez.

İbraname Süresi Ne Kadardır?

İbraname süresi olarak ifade edilen süre, iş sözleşmesinin feshedilmesinden 1 ay sonradır. Bu sürenin konulmasının bazı sebepleri vardır. Bu sebeplerden en önemlisi bu sürede işçi üstündeki baskının kalkması ve işçinin daha sağlıklı karar verebilmesidir. İbraname örnek evraklara bakıldığında bu sürenin dolmasına dikkat edildiği görülür.

İş Kanunu 19. maddeye göre iş akdinin feshedilmesinde geçersizlik söz konusu olduğunda kişinin işe dönmek için dava açma hakkı bulunur. Yani işe iade davası açılacağı için bireyin bu bir aylık bu zaman içinde işe dönüp dönmeyeceği net değildir. Bu süreçte işverenin işçiyi etkisi altına almaması ve baskı uygulamaması için de 1 aylık sürenin beklenmesi amaçlanmıştır.

Sigortada İbraname Nedir?

İbra sözleşmesinin sigorta sektöründe çok önemli bir yeri vardır. Sigorta kapsamında olan kişiler herhangi bir hasar durumunda sigortadan hasarların ödenmesi konusunda manevi tazminat talebinde bulunurlar. Sigorta şirketi bu tazminatı ödemekle yükümlüdür.

Yapılan ödeme sonrasında işte sigorta şirketinin sigortalıdan talep ettiği belge, ibra sözleşmesidir. Yani sigortalı olan kişi kendisine hasar tazminatının ödendiğine dair hazırlattığı bir sözleşmedir. Böylece kişinin sigorta şirketinden alacağının bulunmadığı ifade edilmiş olur. Bu belge ile sigorta şirketleri kendilerini güvence altına almış olur.

Sigorta şirketi ibraname örneği incelendiğinde, sigorta şirketlerinin yaptıkları ödemelerden sonra bu evrağı imzalayarak karşı tarafa ödemenin kalmadığını ifade etmiş olur. Sigorta ibraname örneği incelenerek bu belgeye yakın bir belge hazırlanarak imzalanabilir. Sigorta ibraname aslında sigorta şirketlerinin hizmetlerini çok daha kaliteli yapabilmelerine de yardımcı olur.

Sık Sorulan Sorular 

İbraname neden verilir? 

Bu belge işveren ve işçinin iş ilişkisini sona erdiren ve alacakların tahsil edilmesini sağlayan bir belgedir. İbra sözleşmesinin hazırlanması ile birlikte işveren işçiye olan borçlarını kabul etmiş sayılır.

İbraname imzalanırsa ne olur? 

İbra sözleşmesinin hazırlanması ile birlikte işçi işverenden alacağının bulunduğunu ibra etmiş olur. İşveren de bu belgeyi imzalayarak borcunu ödemeyi kabul etmiş olur.

İbraname örneği nedir? 

Bu belge işçi ve işverenin birbirinden alacaklarının olmadığını ortaya koyan belgedir. Bu belgelerin örnekleri incelenerek nelere dikkat edilmesi gerektiği de görülmüş olur.

İbraname kaç gün sürer? 

Süre konusunda bir üst sınır olmamasına rağmen 1 aylık bir süre beklenmesi uygun görülmektedir.

İbraname hangi durumlarda geçersiz olur?

Bu belge geçerlilik şartlarına uygun değilse geçersiz olur. Ayrıca her iki taraf için de hile, korkutma gibi davranışlar sergilenmesi durumunda sözleşmenin geçersiz olması söz konusudur.