Onlarca Sigorta Şirketinden
En Kapsamlı Teklifler Karşında!

Kolay. Hızlı. Pratik.
Kasko Sigortası

Araç için ÖTV ve KDV Nasıl Hesaplanır?

Motorlu araç sahibi olmak bazı mali yükümlülükleri de beraberinde getirir. Farklı ürün gruplarına getirilen özel tüketim vergisi; sıfır motorlu taşıt alımında da araç ÖTV ödemesi olarak karşınıza gelir. Sıfır bir araç satın almayı düşünüyorsanız aracın vergisiz çıplak satış bedeliyle motor silindir hacmine göre araç ÖTV hesaplama yapıldığını göz önünde bulundurmanız gerekir. Ancak bu noktada bazı şartları taşıyanlar için ÖTV muafiyeti söz konusu olabilir. Engelli bireyler %40 üzeri ile %90 üzeri engelleri bulunması durumunda sıfır otomobillerde araç ÖTV’den muaf tutulur.

Araç satın alırken ödemeniz gereken diğer bir vergi de araç KDV vergisidir. Sıfır araç alımında ödeyeceğiniz ÖTV miktarı aracın vergisiz bedeliyle motor silindir hacmine göre değişkenlik gösterirken araç KDV oranları tüm araçlar için sabittir. Aracın vergisiz satış tutarında ÖTV oranı değişkenlik gösterse de ticari araç KDV oranı dahil bütün araçlarda KDV %20’dir. Bu oran binek araç KDV için de aynı şekilde uygulanır.

ÖTV Bedeli Nasıl Hesaplanır?

Siz de 2024 yılı içerisinde sıfır araç satın almayı planlıyorsanız güncellenen vergi matrahına ve aracın silindir hacmine göre ödeyeceğiniz miktarı öğrenebilirsiniz. Ticari araç ÖTV oranlarında da aynı şekilde satın almayı düşündüğünüz aracın vergisiz fiyatı ile motor hacmi belirleyici olur. 

Bunun yanı sıra aracın yakıt türünün de ÖTV oranlarında belirleyici bir unsur olduğunu düşünerek planlamanıza yön verebilirsiniz. Örneğin çevreci olma özelliğiyle öne çıkan ürünlerden elektrikli araç ÖTV oranı aracın motor hacmine göre %10 ile %60 oranında değişkenlik gösterir. Elektrikli araçlardan birini tercih ettiğinizde ÖTV indirimli araç fiyatları ile avantaj sağlayabilirsiniz.

ÖTV’de Sıfır Araçlar İçin Belirlenen Güncel Oranlar Nelerdir?

Her yıl belirlenen ÖTV matrah güncellemesine göre sıfır araç alımında ödenecek araç ÖTV zammı tutarı da belli olur.

Motor silindir hacmi 1600 cc’ye kadar olan araçlarda; 

  • 184.000 TL’yi aşmayanlar araçlarda %45
  • 184.000 TL - 220.000 TL arasındaki araçlarda %50
  • 220.000 TL - 250.000 TL arasındaki araçlarda %60
  • 250.000 TL - 280.000 TL arasında olan araçlar için %70
  • 280.000 TL üzeri araçlarda %80’dir.

Motor silindir hacmi 1600 ile 2000 cc arasında olan araçlarda;

  • 170.000 TL’ye kadar %130
  • 170.000 TL ve üzeri olanlarda %150 olarak uygulanır.

Motor silindir hacmi 2000 cc’den fazla olan araçlarda araç ÖTV yüzde kaç sorusunun cevabı bu tür araçlarda sınırsız tutar olarak %220 oranında uygulanır cevabı verilebilir.

Engelli Araç ÖTV Muafiyetinde Uygulama Nasıl Yapılır?

Engelli bireyler için araç ÖTV hesaplamasında iki farklı engellilik durumuna göre değerlendirme yapılır. Bu noktada hangi hastalar ÖTV’siz araç alabilir sorusu akıllara takılabilir. Hastalığından ya da fiziki durumundan dolayı %40 engeli olan bireyler araç ÖTV ödemeden sıfır araç satın alabilir. Bu oranda engeli bulunan kişiler otomobillerini H sınıfı ehliyetle sadece kendileri kullanabilir. Ancak %90 ve üzeri engellilik durumu olanlardan kendileri aracı kullanamayacak durumda iseler yakınları da araç ÖTV ödemeden satın alabilir. Bu noktada % 90 engeli bulunan bireyin 1 ile 3.derece yakınlarının araç ÖTV indirimiyle vergi ödemeden satın almaları mümkün olabilir.

Her yıl yeniden değerleme oranına göre güncellenen ÖTV muafiyetli sıfır araç üst limiti 2024 için 1 milyon 591 bin 255 TL’dir. Gerekli koşulları taşıyanlar engelli araç ÖTV hesaplamasına gerek kalmadan ÖTV’siz olarak bu limite kadar olan araçları satın alabilirler. Uygulamaya göre motor silindir hacmi 1600 cc’yi aşmayan sıfır otomobil satın alan engelli bireylerin araç ÖTV ödemesi yapması gerekmiyor. Uygulamaya dahil 1600 cc ve altı motor silindir hacmi bulunan binek otomobiller ile 2800 cc ile altındaki hafif ticari araçlar sıfır araç ÖTV oranları ile satın alınabiliyor.

Ancak bu şartlarda engelli araç ÖTV muafiyetinden yararlanarak alım yapanlar için bazı kısıtlayıcı uygulamalar da söz konusudur. Örneğin ÖTV muafiyetinden yararlanan bir engellinin 5 yıl süreyle satış ve devir yapma hakkı bulunmuyor.

Otomobillerde Katma Değer Vergisi Nasıl Hesaplanır?

Sıfır araç alımında uygulanan araç ÖTV KDV hesaplamasında farklılık görülür. Sıfır motorlu taşıt alımında ödemeniz gereken iki vergi türünden birisi de KDV olarak kısaltılan Katma Değer Vergisidir. Özel tüketim vergisinde araç satış bedeli yanı sıra motor hacmi belirleyici olurken, binek araç satış KDV oranı dahil tüm araçlar için ödenecek KDV oranı sabittir. Binek ya da ticari araçlar için sıfır araç KDV oranı % 20 olarak uygulanır.

Satın alma işlemi dışında otomobil kiralama işlemlerinde de KDV ödemesi söz konusudur. Araç kiralama KDV oranı ise araca ödenen kira bedelinin %18’i olarak uygulanır.

Trafik Sigortasıyla Karayolunda Güvenle Seyahat Edin

Karayollarında güvenli bir sürüş için trafik kurallarına uyulması en temel sorumluluklardan birisidir. Ancak yerine getirmeniz gereken başka yükümlülükler de bulunur. Araç sahibi olmak birtakım mali sorumlulukları da taşımanız anlamına gelir. Satın aldığınız aracınızda güvenle seyretmeniz için yerinize getirmeniz gerekenlerden birisi de tüm araçlar için zorunlu tutulan trafik sigortasıdır. 

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’na göre her motorlu araç için trafiğe çıkmadan önce zorunlu trafik sigortası yaptırma zorunluluğu bulunur. Olası bir kaza durumunda diğer araçlara, üçüncü kişilere ve kendi aracınıza vereceğiniz zararlarda güvencede olmanızı sağlayan trafik sigortası ve kasko sigortası için Sigortayeri’nden online teklif alabilirsiniz. Alanında önde gelen sigorta şirketleriyle çözüm ortaklığı yapan Sigortayeri’nden alacağınız farklı firmaların tekliflerini karşılaştırmalı olarak satın alabilirsiniz.