Onlarca Sigorta Şirketinden
En Kapsamlı Teklifler Karşında!
Kolay. Hızlı. Pratik.
Ruhsat Belge Seri Numarası ve ASBİS Numarası Nedir?
Ruhsat Belge Seri Numarası ve ASBİS Numarası Nedir?
Aracınız için kasko ve trafik sigortası teklifi almak istiyorsunuz ve karşınıza sürekli “ruhsat belge seri no” veya “ASBİS numarası” gibi ne olduğu anlaşılmayan kelimeler çıkıyorsa bu yazı tam size göre!
Araç sigortalarına ait verilerin tek bir yerden takip edilebilmesi için oluşturulan, araçlara ait hasar kayıtlarına ve sigorta bilgilerine online ulaşabileceğiniz TRAMER (Trafik Sigortası Bilgi Merkezi), 2010 itibariyle EGM (Emniyet Genel Müdürlüğü) ile araç bilgilerinin temin edilmesi sürecinde entegre çalışmaya başladı. Bu entegrasyon sürecinde de aracınıza ait bilgilere sigorta şirketlerinin eksiksiz ulaşabilmesi için Ruhsat Belge Seri Numarası ve ASBİS hayatımıza girdi.
Ruhsat Belge Seri Numarası ve ASBİS Numarası Arasındaki Fark Nedir?
Ruhsat belge seri numarası, aracınıza ait ruhsatta kayıtlı bulunan bilgilere EGM aracılığıyla erişilebilmesini sağlar. Numara, ruhsatın kime ait olduğunu gösteren sayfanın en altında yer alır ve 2 harf, 6 rakamdan oluşur.
Hali hazırda aracınızın tescili varsa (yani ruhsatınız varsa) ve daha önce aracınıza sigorta yaptırdıysanız sizden ruhsat belge seri numarası talep edilecektir ve sigorta sorgulaması bu bilgiyle yapılacaktır ancak aracınızın tescili yoksa sizden ASBİS numarası istenecektir.
ASBİS (Araç ve Sürücü Bilgi Sistemi) yine Emniyet Genel Müdürlüğü’nün yürüttüğü tescili olmayan araçların kayıt işlemlerinin online olarak yürütülebilmesi için geliştirilen projenin sonucunda ortaya çıktı.
Aracınızın tescili 2 farklı durumda olmayabilir:
- Yeni yani 0 araç alıyorsanız,
- 2. el araç alıyorsanız.
Araç alımlarında noter tarafından aracın yeni sahibine verilen Araç Tesciline İlişkin Gecici Belge üzerinde yer alan ASBİS no, aracınızın bilgilerine online olarak ulaşılmasını sağlar. ASBİS numarası, 19 haneli ve sadece rakamdan oluşmaktadır.
Özetleyecek olursak; en uygun sigortaya ulaşabilmeniz ve doğru sigorta fiyatlaması yapılabilmesi için sizden sadece 3 bilgi istenecektir.
- Yaş, cinsiyet ve kaza geçmişinizin sorgulanabilmesi için T.C. kimlik numarası,
- Aracınızın geçmiş bilgilerine Tramer aracılığıyla ulaşılabilmesi için plaka,
- Aracınızın tescil bilgilerine EGM aracılığıyla ulaşılabilmesi için ruhsat belge seri numarası veya ASBİS numarası.