Prim Ne Demek? Sigorta Prim Hesaplama Nasıl Yapılır?

Araç Sigortası

Sigorta primi nedir, sorusu poliçe sahibinin sigorta firmasına ödediği ücret olarak yanıtlanabilir. Şirketin kişilere verdiği güvence ve hizmetlerin rakamsal karşılığı olarak adlandırılabilir. Poliçe türünden risk faktörlerine kadar pek çok unsurun göz önünde bulundurularak hesaplandığı sigorta prim ücreti, değişkenlik gösterir. Peki prim ne demek ve teminata göre prim bedeli nasıl hesaplanır gözden geçirelim.

Prim Ne Demek?

Prim nedir, sorunu en basit hali ile sigortacılık terimi olarak yanıtlamak mümkün. Teminat karşılığı verilen bu ücret, genellikle sigorta bedeli ve fiyatın çarpılmasıyla hesaplanır. Bu yöntemden bağımsız hesaplama yöntemleri de mevcuttur. Standart poliçelere ek teminatlar eklendiği zaman prim tutarı değişiklik gösterir.

Sigorta Primi Nedir?

Prim nedir, sorusuna yanıt olarak, firmanın sunduğu hizmetlerin karşılığı verilebilir. Sigortalanan varlığın değeri, poliçenin kapsamı, geçmişteki sigorta deneyimi ile risk faktörleri gibi pek çok unsura bağlı olarak değişebilir. Yüksek ve düşük riskli faaliyetlerin primi farklılık gösterebilir. Şirketler, poliçe sahibinin ihtiyaç ve risk profilini baz alarak uygun bir prim belirler. Sigorta primi ne kadar, sorusunun yanıtı, poliçe çeşidi ve içeriğine göre verilebilir.  

Sigorta Primi Üzerinde Etkili Olan Unsurlar Nelerdir?

Teminattaki risk boyutları, poliçe türü ve kapsamı gibi kriterler, prim üzerinde doğrudan bir etkiye sahiptir. Zorunlu poliçe çeşitlerine ek teminatlar dahil edildiği zaman fiyatlarda artış olur. Olası risklere karşı güvence sağlayan poliçeler, maddi ve manevi hasarlara yönelik hazırlanır. Prim hesaplama sırasında etkili olan faktörleri aşağıdaki gibi sıralamak mümkün:

  • Kişinin ihtiyaç duyduğu sigorta türü
  • Poliçede bulunan olası risk durumları
  • Poliçenin içeriği ile kişinin istediği ek teminatlar
  • Poliçe yaptırmak isteyen kişiye ait yaş, cinsiyet, meslek ve yaşanılan şehir gibi pek çok temel bilgi
  • Poliçe yaptırılmak istenen ürün veya hizmete uygun değişkenler

Sigorta Primi Nasıl Hesaplanır?

Sigorta prim hesaplama süreci, poliçe branşı ile süre, içerik, firma ve kişinin risk profili gibi etkenlere göre değişir. Sigorta primi nedir sorusuna yanıt olarak, kişinin aldığı ücretin %32 ile çarpılmasıyla ortaya çıkan sonuç verilebilir. Maaş üzerinden ise, işçinin brüt maaşının %14'ü olarak hesaplanırken, işverenin %20,5'dur. Hesaplama sırasında, çalışana sağlanan diğer yan haklar ile ödemeler de baz alınır. 

Farklı sigorta kollarında oranlar değişiklik gösterebilir. Sağlıkta doğum ve tedavi alternatifleri yer alırken konut poliçelerinde yapı tarzı, binanın yaşı ve büyüklüğü ile bulunduğu il gibi faktörler bulunur. 

İsteğe Bağlı Sigorta Nasıl Yapılır?

İsteğe bağlı sigorta, bireylerin sosyal güvenlik haklarından yararlanmalarını sağlar. Kişilerin belirli koşullar çerçevesinde prim ödedikleri bir mekanizmadır. 18 yaşın üstünde olup zorunlu sigorta kapsamında çalışmayan kişiler başvurabilir. İlk defa yaptıran kişiler, "İsteğe Bağlı Sigorta Giriş Belgesi" ya da e-devlet üzerinden müracaat edebilir. Kişiler, sigorta prim sorgulama sürecini 170'i arayarak gerçekleştirebilir. Aynı zamanda, e-devlet üzerinden prim günlerini görüntüleyebilir. 

İsteğe Bağlı Sigorta Primi Ne Kadar?

İsteğe bağlı sigorta prim tutarı, alt ve üst sınır arasında esas kazancın %32'si olarak belirlenir. Bu oranın %20'si malullük, yaşlılık ve ölüm iken, %12'si genel sağlık sigortasıdır. Ay içerisinde 30 günün altında çalışanlar, %35 oranında sigorta prim ödemesi yaparak 30 güne tamamlayabilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Prim ne anlama gelir?

Kişilerin poliçe kapsamında yer alan standart ve ek teminatlardan yararlanmasını sağlayan tutar, prim nedir, sorusunun yanıtını oluşturur. Bireylerin belirli aralıklarla ödediği bedel prim ne demek, sorusunun karşılığıdır. 

Prim ücreti ne demek?

Prim ücreti, poliçe sahibi kişilerin kendini güvence altına almak için ödediği rakamdır.