Onlarca Sigorta Şirketinden
En Kapsamlı Teklifler Karşında!
Kolay. Hızlı. Pratik.
App Plaka Nedir? App Plaka Yasak mı?
APP plaka, otomobil sahiplerinin araçlarına kişisel bir dokunuş yapmasını sağlar. Sürücülerin plakalarını özelleştirmesine destek olan bu plaka türünün trafik güvenliğine olumsuz etkileri mevcuttur. APP plaka nedir sorusu, farklı bir görselliğe sahip plakalar olarak yanıtlanabilir.
Estetik görünümleri ile ön plana çıkarak 2010 yılında popüler olmuştur. 2017 yılından itibaren kullanımı yasa dışı olan APP plaka, sürücülere cezaî yaptırımlara neden olur. APP plaka nedir sorusu bu nedenle tüm sürücüleri ilgilendirir.
APP plaka nedir sorusu için standart dışı plakadır yanıtı verilebilir. Plakanın özellikleri ve tasarım detayları gibi unsurlar, onu normal plakalardan ayırır. Bu plaka ile trafiğe çıkmak ise yasaktır. Cezai işlemleri ise para cezasından trafikten men edilmeye kadar gidebilir. Trafik düzenlemelerine göre uygun olmayan bu plaka, estetik bir tercihtir.
APP Plaka Ne Demek?
APP plaka nedir sorusu, kelimenin açılımı ile cevaplanabilir. APP plaka açılımı, "Avrupa Press Plaka" kelimelerinin baş harflerinden meydana gelir. Avrupa standartlarına uygun özel bir baskı teknolojisiyle yapılıp sürücülerin plaklarını kişiselleştirme çabasına destek olur. Her stile hitap eden alternatifleri ile sürücülerin özelleştirilmiş plakalara sahip olmasını sağlar. APP plaka nedir sorusunun cevabı olarak görünüm özellikleri verilebilir.
Bu plaka türünde harf ve sayılar kalınlaştırılabilir, renkler değiştirilebilir. Ayrıca plaka boyutu farklılaştırılıp dayanıklı malzemelerden üretilir. Uzun süreli kullanımlarda yıpranma ve aşınma gibi sorunlar minimum seviyeye indirilir. APP plaka çeşitleri içerisinde:
- Sade ve zarif tasarımıyla klasik
- Nostaljik yazı fontları ve sembollerle süslenen retro
- Özel olarak tercih edilen yazı tipi, renk ve grafiklerle tasarlanan kişisel tasarımlar yer alır.
Türkiye yasalarına göre kabul edilemez olan APP plaka, araç muayenesi sırasında kusurlu sayılır. Bu plaka türü Türkiye'de yasak olup kullanımı, aracın cezaya çarptırılması ile sonuçlanır.
APP Plaka Neden Yasaklanmıştır?
APP plaka tasarımlarının yerel düzenlemelere tam olarak uyum sağlayamaması nedeniyle yasaktır. Avrupa standartlarına uygun olarak üretilse de plaka tanıma sistemlerinde standart dışı olarak görülür. Standart tasarımlardan sapan bu plaka türü, araçların tespit edilmesini zorlaştırabilir. Güvenlik ve trafik yönetimini olumsuz etkilediği için Türkiye'de yasaklanmıştır. Bu doğrultuda APP plaka nedir sorusu, tasarımları standart dışı olan yasaklanmış plakaları işaret eder.
APP plaka kullanan sürücüler, cezaî yaptırımlar ile karşı karşıya kalır. Araba ya da motor APP plaka cezası, yıldan yıla farklılık gösterebilir. Polis çevirmesinde tespit edilen plakalar söktürülerek sürücüye yeni plaka taktırması için belirli bir süre verilir.
Para cezası ve hukukî yaptırımlar ile sonuçlanan APP plaka kullanımı, trafik ihlalleri ve ciddi suçlar bakımından güvenlik açığı oluşturur. Plaka basım ve dağıtım yetkisi ise doğrudan Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu’ndadır.
APP Plaka Kullanımının Dezavantajları Nelerdir?
Türkiye'de 2010 yılında popüler olup 2017 itibarıyla yasaklanan APP plaka çeşitleri, güvenlik açısından önemli sorunlar yaratmıştır. Bu plakaya sahip araçlar hırsızlık, terör ve gasp gibi adî ya da basit suçlar için tehlike oluşturur. Suça karışan aracın tespitini zorlaştıran APP plaka kullanımının dezavantajları aşağıdaki gibi listendirilebilir:
- Yasak olduğu için cezaî yaptırım uygulanması
- Trafik kameraları ve HGS sistemlerinde okunmadığı için güvenlik riski yaratması
- Araç muayenelerinde ağır kusurlu sayılması
- Normal plakadan daha maliyetli olması
APP Plaka Cezası Ne Kadar?
APP plaka cezası 2025 itibarıyla 3.809 TL olmuştur. Güvenlik, yasal düzenleme ve takip edilebilirlik gibi sorunlar bakımından Türkiye'de kullanımı yasak olan bir plaka türüdür. Otomobil veya motor fark etmeksizin her türlü araçta kullanımı yasaktır. Bu ceza, 6047 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu'na göre verilir.
Ceza 30 gün içerisinde ödendiği zaman %25 indirimi uygulanır. Bu plakaların tespiti durumunda trafik şubeden yasal standartlara uygun olarak değiştirilmesi zorunludur. Araç muayenesinden ağır kusurlu olarak geçen motorlu taşıtların plakasının yasal düzenlemelere uygun olması gerekir.
APP Plaka ile Normal Plaka Farkı Nedir?
APP plaka nedir sorusu, normal plaka ile farkından yola çıkarak daha da detaylandırılabilir. APP plaka normal plaka farkı, tasarımsal özelliklerden oluşur. APP plaka belirgin ve kalın fontlar ile büyük tasarımlara sahipken standart plaka, yasalara uygun ölçülerde üretilir. Normal plakanın ölçüleri 52 cm uzunluğunda 11 cm genişliğindedir. Yazı tipi, büyüklüğü ve rengi yasalara uygun olarak belirlenmiştir.
Yasak olmayan APP plaka, diye bir durum söz konusu değildir. Standart dışı tüm plakalar Karayolları Trafik Yönetmeliği'ne uygun değildir. APP plaka nedir sorusunu standart plaka ile farklarını detaylandırarak da açıklamak mümkündür. Standart ile APP plaka farkı şöyle açıklanabilir:
- APP plakalar, sürücülerin araçlarını kişiselleştirmesini sağlarken standart olanlar ise trafik düzenine uygunluk amacına hitap eder.
- APP plakalar, yüksek maliyetli olurken standart plakalar, seri üretimle yapıldığı için uygun fiyatlıdır.
- Standart plakalar, devlet tarafından mühürlenmiştir. APP plakalar, yasa dışı yöntemler ile üretildiği için onaysızdır.
- APP plakalı araçlar, trafik denetimlerinde sık sık denetlenir. Standart plakalı araçlar ise herhangi bir kontrolden sorunsuz geçebilir.
- APP plakalar, dayanıklı malzemelerden üretilerek uzun ömürlü bir kullanım sunar. Standart plakalar, ince ve hafif materyaller ile tasarlanıp hızlı bir şekilde yıpranabilir.
APP plaka nedir sorusunun en doğru yanıtları için bu farkları işaret edebiliriz. Bu noktada ölçü, yazı boyutu ve rengi ile kalınlığı, yasal düzenlemelere uygun olup olmadığı gibi birçok unsur açısından farklılık gösterir.
APP Plaka Nasıl Değiştirilir?
APP plaka 6047 Sayılı Kanuna göre yasal değildir. Tespit edildiği takdirde değişim için sürücülere süre tanınır. APP plaka değiştirme adımları şunlardır:
- Trafik şubeye başvuru yaparak ruhsat ve kimlik belgelerini sunmak
- Banka ya da anlaşmalı kurumlara plaka değişim ücretini ödemek
- Trafik şubenin birkaç iş günü içerisinde yeni plakaları teslim etmesi
- Sürücünün sigorta şirketi ile iletişime geçip poliçesini güncellemesi
Güvenli bir sürüş için kurallara uymak oldukça önemlidir. Trafikte aracınızı güvenceye almak için ise trafik sigortasının yanı sıra kasko poliçenizi yaptırmayı ihmal etmemelisiniz. Farklı sigorta şirketlerinin kasko tekliflerini Sigortayeri’den alabilir, geniş bir değerlendirme sonrası en uygun fiyatlarla yaptırabilirsiniz.
APP Plaka ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
APP plaka nasıl anlaşılır?
APP plaka, font ve renk ile boyut üretim malzemesi ve mühür gibi unsurlar aracılığıyla anlaşılır. Plastik ya da alüminyum gibi hafif malzemelerden yapılır. Tasarımsal özellikleri standart plakalardan farklıdır.
APP plaka nasıl değiştirilir?
APP plaka, sürücünün trafik şubeden başvuru yapması ile başlar. Yeni plakanın ücretinin ödenmesi, plakaları teslim alması ve sigorta poliçesinin güncellenmesi ile devam eder.
APP plaka muayeneden geçiyor mu?
APP plaka, resmî standartlara uygun olmadığı gerekçesi ile TÜVTÜRK muayene istasyonlarından geçmez. Birinci derece ağır kusurlu sayılan bu plakaya sahip araçlar, trafik güvenliğini tehdit eder. APP plaka cezası verilen sürücüler, belirli bir süre içerisinde plakasını değiştirmekle yükümlüdür.
APP plaka vizeden geçer mi?
Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde yer alan standartlara uymadığı için kusurlu olarak kabul edilir. APP plaka sahibi araçlar muayeneden geçemez. APP plaka nedir sorusunun yanıtı, 6047 Sayılı Kanun'a uymamasıdır. Sigortayeri aracılığıyla APP plaka nedir sorusunun yanıtı ve yapmanız gerekenler hakkında bilgi edinebilirsiniz. APP plaka nedir, standart plakanın özellikleri ve yasal düzenlemeler için Sigortayeri'ne başvurabilirsiniz.