Aracınıza Kış Aylarında İyi Bakıyor musunuz?
Ülke genelinde zor hava koşullarıyla mücadele ettiğimiz bir haftaya başladık. Sabahtan beri iptal olan uçuş ve deniz otobüsü seferleri hakkında birçok haber okuduk ve böyle bir haftanın başlangıcında sizin için belki deniz otobüsü, belki de uçağınız olan aracınız arızalanmasın diye kış aylarında aracınıza yapmanız gereken bakımları anlatmak istedik. Aracım mı var, bitmeyen masrafım var diyenlere bu yazı belki biraz acı gelecek ama gerçek şu ki; aracınızın birçok parçası sıcak çalışmak üzerine dizayn edilir ve soğuk havalara karşı önlem almaz ve gerekli bakımı yapmazsanız arabanız ciddi şekilde arızalanabilir.
İyisi mi siz bu yazıya bir göz atın ve 2014’ün son haftasından başlamak üzere aracınıza iyi davranın.
Aslında periyodik bakımlarınızın yanında yapmanız gerekenler öyle çok da uzun bir liste değil:
1. İlk adımımız akümülatör: Yazması bile oldukça zor olan akümülatör aracınızın ateşleme sistemine verilen isimdir. Soğuk havalarda aracınızda daha çok elektrik harcaması meydana gelecektir. Düşünsenize kar yağmış, aracınızı zaten zar zor temizlemişsiniz tam çalıştıracaksınız marş basmıyor, kabus gibi… Çok ufak bir önlem alarak akünüzü 3 yıldan daha uzun süredir kullanıyorsanız bir serviste şarj ve voltaj gücünü kontrol ettirerek bu problemin önüne geçebilirsiniz.
2. Gelelim diğer bakıma, karşınızda Antifriz: Dilimize İngilizce’den devşirilmiş Antifriz, radyatör suyuna karıştırılarak bu suyun donmasını engelleyen bir kimyasal maddedir. Aracınız için tam bir kurtarıcıdır ve daha iyisi kış aylarında benzin istasyonları bu işlemi ücretsiz olarak yaparlar.
3. Kış Lastikleri en önemli maddelerden biri çünkü artık burada söz konusu aracınızdan çok sizin sağlığınız haline geliyor. Geçtiğimiz senelerde ticari araçlar için zorunlu hale getirilen kış lastiklerinin alamet-i farikası ısının 7 derece ve altında kullanılacak şekilde dizayn edilmeleridir. Dört mevsim lastiklerde hava belirli bir ısının altına düştüğünde yol tutuşları azalmaktadır. Fren mesafeniz ve yol tutuşunuz için kış lastiği kullanmanız bu hava koşullarında kaza riskinizi oldukça azaltacaktır.
4. Kış lastiğiniz yoksa ve aracınızın kullanım türü ticari değilse karlı havalarda zincir kullanmanız gerekecektir. Aracınıza zincirin takılı olup olmadığı karlı havalarda trafik polisleri tarafından da denetlenmektedir bu sebeple aracınızda mutlaka zincir bulundurun.
5. Sileceklerinizi kontrol etmeniz belki insanlık için küçük fakat sizin için büyük bir adım olacaktır çünkü yaz ayları süresince sıcaklık dolayısıyla silecek lastikleriniz yıpranabilir. Yıpranan ve camınızı tam temizlemeyen bir sileceğe ek olarak cam suyunun soğuktan donması eklendiğinde yolculuğunuzu sürdürmeniz çok da olası olmayacaktır. İçinde alkol bulunmayan bir cam suyu donmayı engelleyecek ve sizi sinir krizinden kurtaracaktır.
6. Hadi ön ve arka camlarınızın dış yüzeylerini temizlediniz peki ya araç kullanırken oluşacak buhara ne yapacaksınız? Bunun için öncelikle rezistanslarınız çalışıyor mu kontrol etmeli akabinde de sabunlu bir bezle camın iç yüzeyini silmek işinizi kolaylaştıracaktır.
7. Kış aylarında erken kararan hava sebebiyle far kullanımınız artacaktır. Aydnlatma sistemlerinizin eksiksiz çalıştığından emin olun.
8. Trafikte gününün ortalama 2 saatini geçiren İstanbullular için kalorifer de önemli bir madde olarak karşımıza çıkıyor. Karlı veya soğuk havalarda ısınmayla ilgili bir problemle karşılaşmamanız için kaloriferlerinize bir göz attırın.
9. Fren sistemi soğuk ve yağışlı havalarda hayatınızda daha çok yer alacaktır. Durma mesafesinin uzadığı havalarda balatalarınızın ve frenlerinizle ilgili diğer bakımların tam olmasını sağlayın.
Siz siz olun kar yağışı olan havalarda toplu taşıma kullanmaya çalışın ancak illa araç kullanmanız gerekiyorsa mümkünse aracınızı kapalı yerlere park etmeye çalışın, fren mesafesini minimum 2 katına çıkartın, aracınızı olabildiğince yavaş kullanın ve durabilmek için el frenini kullanmayın.
Aracınızla keyifli olduğu kadar güvenli yolculuklar yapmanızı diliyoruz!