2 Aracı Olanların Sigorta Primi Yüksek Çıkar mı?

Araç Sigortası

Birden fazla aracı olanların ya da 2. bir araç almak isteyenler en çok merak ettikleri sorular arasında 2 araç olunca sigorta ne kadar öder sorusu gelir. İki aracı olan sigorta yaptırmak isterse bu konuda araştırma yapması oldukça normal bir durumdur. Ancak öncelikle araç sahibi aynı olsa da 2 aracın farklı değerlendirildiğini bilmeniz gerekir. Bu nedenle üzerime 2. araç var sigorta yaptırmak istiyorum diyorsanız 2 araç için 2 poliçe almanız gerekir. Araç sahibi aynı olsa da araçlar farklı olduğu için poliçelerin hasarsızlık indirimi ya da prim artışları birbirini etkilemez. Zorunlu trafik poliçelerinde araç ve sürücü birlikte değerlendirildiği için 2. araç için sigorta yaptırmak isterseniz 4. basamaktan başlamanız gerekir. Eğer 2. araç aldıysanız ya da aracınızın poliçe bitiş tarihi yaklaştıysa Sigortayeri üzerinden farklı firmaların sizin için tekliflerine göz atabilirsiniz. Bu sayede tüm araçlarınız için bütçenize göre poliçeleri belirleyebilirsiniz.

2. Araçta Sigorta İndirimi Olur Mu? 

Zorunlu trafik sigortası için indirim şartları yasalarla belirlenir. Bu indirimlere de hasarsızlık indirimi denir. Hasarsız geçirilen her poliçe yılı için kademe yükselir ya da düşersiniz. Araç ile trafiğe ilk çıktığınızda 4. basamaktan başlarsınız. Süreye bağlı olarak hasar durumuna göre basamağınız değişir. Örneğin trafiğe çıktığınız ilk yılı hasarsız olarak geçirirseniz 5. basamağa çıkar ve yüzde 5 indirim alırsınız. Tam tersi durumunda kaza yaparak maddi tazminat alırsanız 3. basamağa gerilersiniz. Bu durumda da yüzde 45 gibi bir oranda artış uygulanır. Basamaklarda kalma süreleri ya da değişme süresi farklıdır. Örnekten de görebileceğiniz gibi hasar ya da hasarsızlık tamamen sigortalı geçirilen yılın tazminat durumuna göre değişir.

Eğer 2. araç aldıysanız yine ilk araca başladığınız gibi 4. basamaktan başlamanız gerekir. Bu nedenle ilk aracınızda olan hasarsızlık indiriminden yararlanamazsınız. Zorunlu trafik sigortası poliçelerinde sürücü kadar araç da önemli bir veridir. Bu iki veri bir araya gelerek poliçeyi oluşturur. 4. basamaktan başladıktan sonra ilk yılı hasarsız atlatırsanız 5. basamağa çıkarak yüzde 5 indirime hak kazanabilirsiniz. Ancak ilk aracınızın hasarsızlık indirimi 2. aracınızı etkilemez.

2. Araç Sigortası Yüksek Çıkar Mı? 

Zorunlu trafik sigortasında tüm poliçe bedelleri araç bilgilerine ve araç sahibinin kaza geçmişine göre belirlenir. Her iki durum da birbirinden bağımsız değildir. Bu nedenle 2. araç için sigorta fiyatları için 4. basamak kriterleri geçerli olur. Bu durumda da ilk aracınızdan daha yüksek bir prim ile başlayabilirsiniz. Ancak bu durum tam tersi de olabilir. Eğer ilk aracınızda hasarsızlık indiriminiz yoksa daha düşük basamakta olabilirsiniz. Bu durum da 2. aracın poliçe bedelinin daha düşük çıkmasına neden olabilir. Yani üzerine 2 araç sigortası yüksek çıkar mı sorusunun net bir yanıtı yoktur.

4. basamaktan başlayan her sürücü gibi sizin de poliçe bedeliniz hemen hemen bellidir. Poliçe bedeli farklı firmalar tarafından farklı rakamlarda belirlenebilir. Bunun temel nedeni firmaların alabilecekleri risk kapsamıdır. Fiyat politikasında dönemsel olarak da değişiklikler olabilir. Bu tarz değişikliklerden en az etkilenmek için Sigortayeri üzerinden birden fazla firmadan zorunlu trafik sigortası teklifi alabilirsiniz. Bu şekilde bütçenize göre bir poliçe bulabilirsiniz.

İkinci Araç Sigortası Neden Yüksek Çıkar? 

2. aracı aldığınızda ilk aracınıza ödediğiniz primlerden daha yüksek bir prim bedeli ödemek zorunda kalabilirsiniz. Ancak bunun nedeni ikinci araç sahibi olmanız değildir. Zorunlu trafik sigortası poliçeleri farklı bir poliçeye etki etmez. Dolayısıyla ilk aracınızın primleri ile 2. aracınızın primleri tamamen bağımsız iki araç olarak değerlendirilir. İlk aracınızın bulunduğu basamak da bu fiyat karşılaştırmasını ortaya çıkarır. Eğer ilk aracınız yüksek basamaklarda bulunuyorsa marka model ne olursa olsun 2. aracın sigorta primleri daha yüksek olacaktır. Bunun nedeni yeni araç ile 4. basamaktan başlamanızdır. Ancak ilk aracınız ile hasarsızlık indiriminden yararlanamıyorsanız 3 ya da daha alt basamaktaysanız ikinci araç sigortası daha düşük olabilir.

2. araç ile birinci araç arasındaki sigorta poliçesi prim farklılığını ortaya çıkaran detaylardan biri de poliçenin başlatıldığı yıldır. Trafik poliçeleri her yıl belirli oranlarda artış gösterir. Eğer ilk aracınız için trafiğe çıkarken yaptırdığınız sigorta üzerinden birkaç yıl geçtiyse bu durumda ikinci araç sigortası yine daha yüksek olabilir. Ancak bu durum da iki farklı poliçenin birbirinden etkilenmediği gerçeğini değiştirmez.

İkinci araç için uygun bir poliçe düşünüyorsanız hiç aracınız yokmuş gibi teklif alabilirsiniz. Doğru poliçe ile ve hasarsızlık indirimi ile birlikte ilk aracınızı gibi bütçe planlamanıza uygun bir zorunlu trafik sigortasına ulaşabilirsiniz. Bunun için Sigortayeri platformu üzerinden destek alabilirsiniz. Sigortayeri ulusal ya da uluslararası birçok firma ile çalışır. Sadece kimlik bilgileriniz ve araç bilgileriniz ile Sigortayeri platformu üzerinden bütçe planlamanıza en çok uyan poliçeleri seçebilirsiniz. Firmalar farklı fiyat politika ve ödeme koşulları olduğu için dönemsel olarak farklı seçenekler ortaya çıkabilir. Bazı firmalarda taksit imkanları ya da ödeme erteleme gibi seçenekler olabilir. Bu tarz fırsatları yakalamak ve bütçenize en çok uyan poliçeleri belirlemek için çok sayıda firmadan teklif alarak karşılaştırma imkanına kavuşabilirsiniz. Sigortayeri her araç ve araç sahibi için olduğu gibi sizin için de en doğru poliçe imkanları sunar. Bu şekilde siz de aracınızı güvence altına alabilirsiniz.