Onlarca Sigorta Şirketinden
En Kapsamlı Teklifler Karşında!

Kolay. Hızlı. Pratik.
Araç Sigortası

Araca Yanlış Yakıt Konulursa Ne Olur?

Benzin istasyonunda yaşanan bazı dikkatsizlikler nedeniyle araca yanlış yakıt konulması söz konusu olabilir. Araca yanlış yakıt konulursa ne olur, nasıl müdahale etmek gerekir merak ediyorsanız, rehberimize göz atabilirsiniz.

Aracınıza uygun bir yakıt seçmek hem aracınızın uzun ömürlü bir performansa sahip olmasına hem de motor parçaları başta olmak üzere tüm aksamın verimli çalışmasına yardımcı olur. Motor ömrünü önemli ölçüde etkileyen yakıt seçimi oldukça hassasiyet isteyen bir noktadır. Fakat benzin istasyonunda yaşanan bazı dikkatsizlikler sonucu araca yanlış yakıt konulması söz konusu olabilir. Tedbirinizi önceden almak adına araca yanlış yakıt konulursa ne olur sorusunun cevabını bilmeniz önem taşır. Böylelikle daha hızlı hareket edebilir ve kısa sürede hasarı kontrol altına alabilirsiniz. O halde arabaya yanlış yakıt konulursa ne olur, nasıl müdahale etmek gerekir bunu gözden geçirelim.

Araca Yanlış Yakıt Konulması Nasıl Anlaşılır?

Benzin istasyonlarındaki yoğunluk veya ufak bir ihmal sonucunda otomobilinize yanlış yakıt konabilir. Araca yanlış yakıt konulursa ne olur sorusu için bu durumu fark etme zamanınız önemli. Erken fark etmezseniz aracınıza büyük bir hasar vermiş olursunuz. Fark etmediğiniz takdirde motorun performansı düşer, iç aksam aşınabilir hatta parçalanabilir. Aracınızın sağlığı ve yol güvenliğiniz için aracınıza konulan yakıta mutlaka dikkat etmelisiniz. İşe, pompacıdan aldığınız fişe bakarak başlamalısınız. Aldığınız fişte aldığınız yakıtın türü yazmaktadır. Fişe ulaşamadığınız durumlarda ise şu göstergelerin var olup olmadığına bakabilirsiniz:

  • Araca yanlış yakıt konulursa ne olur, sorusunun ilk cevabı motorda meydana gelen aksamalardır. Otomobilinize yanlış bir yakıt konulursa motor ilk anda çalışsa bile zamanla performansı düşer. Hızlanırken ve aracı kaldırırken zorluk yaşamanız oldukça olası.
  • Aracıma yanlış yakıt koydular, diyen pek çok sürücü boş vitesteyken aracın titrediğinden bahseder. Yani araca yanlış yakıt konulursa ne olur, sorusunun bir yanıtı aracınızın titremeye başlamasıdır. Aracınız boş vitesteyken titriyorsa yakıtla ilgili problem olduğundan şüphelenebilirsiniz.
  • Arabaya yanlış yakıt konması durumunda egzoz dumanının renginde farklılıklar meydana gelebilir. Egzoz dumanının yoğunluğu, rengi değişebilir, egzoz emisyonundaki değişiklikler belirgin hale gelir.
  • Yanlış akaryakıt dolumu sonrasında motordan garip sesler gelebilir. Motor düzgün çalışmadığı için çarpmaya, vurmaya benzer seslerle birlikte çeşitli tıkırtılar gelebilir. Araca yanlış yakıt konulursa ne olur, sorusunun bir diğer yanıtı da parçaların birbirine vurduğu şeklinde verilebilir.

Dizel Arabaya Yanlışlıkla Benzin Konulursa Ne Olur?

Arabaya yanlış benzin koymak denildiğinde akla gelen ilk olumsuzluklardan biri dizel arabaya yanlışlıkla benzin konulmasıdır. Dizel benzine oranla daha koyu ve yağlı bir yakıttır. Benzine göre daha zor tutuşan dizel, dizel motorun çalışma prensibine uygun olarak üretilir. Dizel motorlar, dizel yakıtı yüksek bir basınç altında sıkıştırarak ateşler. Fakat dizel motorda benzin, bu işlem sonrası kendiliğinden yanmaz. Dizel araca yanlış yakıt dolumu nasıl anlaşılır diye düşünüyorsanız size yardımcı olabilecek bazı maddeler şunlardır:

  • Dizel araca yanlışlıkla benzin konulursa benzin motor parçalarında aşınma yapar ve yakıt sisteminde hasarlar meydana getirir. Dizel motorun yağlanma özelliği azalır. Dizel gibi geç tutuşacak bir yakıt bekleyen motor benzinle karşılaştığında erken tutuşma sonucu düzensizlik meydana gelir. Motor aksamları, yakıt pompası, yakıt borusu gibi parçalar bu düzensizlikten zarar görür.
  • Araca yanlış yakıt konulursa ne olur sorusu için, araçtaki yanma odası dizele göre hazırlandığı için buji ve enjektörler tıkanır, demek mümkündür. Tıkanmalar ve sonrasında meydana gelen aşınmalar motorun hasar almasına yol açar. Motor, benzinden dolayı kuru bir hal alır ve kuruluktan dolayı enjektörlerde metal parçalar kopabilir. Kopan parçalar püskürtme sistemine hasar vereceği için motorda paslanma durumu gözlemlenebilir.
  • Araca yanlış yakıt konulursa ne olur sorusu için aynı zamanda benzin motorla uyumsuz olduğu için zararlı emisyon oranı artar cevabını verebiliriz. Dolayısıyla egzoz dumanının rengi ve yoğunluğu farklılaşır.
  • Başlangıçta yanlış akaryakıt dolumu fark edilmeyebilir; fakat araçla yol aldıkça hasarın büyüklüğü yavaş yavaş kendini göstermeye başlar.

Benzinli Araca Yanlış Yakıt Konulursa Ne Olur?

Benzinli araca dizel yakıt konulursa ne olur sorusu benzinli araç sahiplerinin en sık sorduğu sorulardan biridir. Benzin, dizele göre daha kolay tutuştuğu için benzinli motora dizel yakıt konulduğu takdirde yanma sisteminde problemler yaşanabilir. Dolayısıyla motor hasar görür. Arabaya yanlış benzin konulursa ne olur sorusunun cevabı olarak şu maddeleri sayabiliriz:

  • Benzinli araca yanlış yakıt konulursa ne olur diye düşünüyorsanız ilk olarak yakıt tutuşmasının oldukça zor gerçekleşeceğini söyleyebiliriz. Benzinli motor dizel yakıtı çok zor tutuşturabilir veya hiç tutuşturamaz.
  • Benzin kolay tutuştuğu gibi kolay buharlaşabilen bir yakıttır. Dolayısıyla benzinli motor benzinin kolayca buharlaşabileceği kadar düşük bir sıcaklıkta çalışır. Fakat aynı durum dizel yakıtta geçerli olmaz. Dizel yakıt düşük sıcaklıkta buharlaşamayacağı için yanma işlemi son derece düzensiz gerçekleşir. Düzensiz yanma sonucu motor sarsıntılı çalışır veya hiç çalışmaz.
  • Dizel, benzine göre daha yoğun olduğu için enjeksiyon sistemine zarar verebilir ve egzozdan yanmamış karbon salınarak siyah renkli gaz çıkışı gözlemlenebilir.

Yanlış Yakıt Dolumu Fark Edilince Ne Yapılmalı?

Araca yanlış yakıt konulursa ne olur sorusunun ardından durumu fark edeceklerin yapması gereken adımlar mevcut. Öncelikle arabayı çalıştırmamak veya çalışır durumdaysa durdurmak olur. Yanlış yakıtı boşaltmadan ve olması gereken yakıtı doldurmadan motoru kesinlikle çalıştırmamalısınız. Şayet benzin istasyonunda bu durumu fark ederseniz ilgili kişilere durumu bildirerek aracı kenara alabilirsiniz.

Yakıt boşaltma işlemini tek başınıza yapmamalı, mutlaka bir uzmanla birlikte hareket etmelisiniz. Servis çalışanları tarafından gerçekleştirilmesi gereken yakıt boşaltma işlemi için arıza birimlerine haber verebilirsiniz. Uzman çalışanlar depoyu yakıttan tamamen temizler. Ayrıca enjeksiyon sistemini de arındırır. Motorun iç aksamında herhangi bir hasar olup olmadığı kontrol edilir ve gerekli durumlarda bujiler de temizlenir. Yakıt filtresinin değişimi de sağlanır.

Araçtaki tüm parçaların temizlendiğinden ve yanlış yakıta dair iz kalmadığından emin olduktan sonra doğru yakıt konularak motor kontrollü biçimde çalıştırılır. Kasko sigortanızda yanlış yakıt dolumuna dair ek teminat varsa oluşan masraflar kasko sigortanız tarafından karşılanır. Araca yanlış yakıt konulursa ne olur, sorusunun maddi cevaplarını alabilmek için kasko sigortanızla görüşebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Benzinli araca mazot konulursa ne olur?

Benzinli araca yanlış yakıt konulursa ne olur sorusunun en temel cevabı buji ve ateşleme sisteminin çalışmayacağıdır. Çalışsa dahi oldukça güç çalışacağı için motorun iç aksamları zarar görür. Ateşlenme sağlanması halinde ciddi sıkıntılar baş gösterir.

Yanlış yakıt ne zaman anlaşılır?

Otomobilinize yanlış yakıt koyduklarını benzinciden aldığınız fişi kontrol ederek anlayabilirsiniz. Eğer fişi kontrol etmediyseniz veya fişi çöpe attıysanız aracınızdan gelen ibarelere kulak vermeniz gerekir. Motor normalden daha farklı bir sesle veya zorlanarak çalışıyorsa yanlış yakıt konduğundan şüphelenebilirsiniz. Aracın yanlış yakıt konulduğuna dair ilk hasar göstergesi ise genellikle egzozdan çıkan duman olarak bilinmektedir.

Dizel yakıt kullanan bir araca yanlışlıkla benzin konulması durumunda ne yapılır?

Dizel yakıt kullanan araca yanlış yakıt konulursa ne olur, benzin konulması nasıl sonuçlar doğurur diye soruyorsanız, eğer aracınızı çalıştırmadıysanız yakıt deposunu boşaltmanız önerilir cevabını verebiliriz. Uzman bir ekip çağırılarak depoyu boşaltmak yeterli olacaktır. Şayet yanlışlıkla doldurulan benzin miktarı deponun çeyreğinden daha azsa, deponun tamamını benzinle doldurarak çalıştırmaya devam edebilirsiniz.

Araca yanlış yakıt konulursa ne olur, ne yapmalıyım diyorsanız öncelikle sakin kalmalı ve aracı durdurmalısınız. Eğer dizel aracın çalışma durumunda yanlış yakıt konulduğunu fark ederseniz, aracı kenara çekmeli ve arıza ekibine haber vermelisiniz. Aracınızın sigorta şirketini arayarak yetkililere haber vermeli ve onlar gelene kadar herhangi bir müdahalede bulunmamalısınız. Yetkili ekip geldiğinde, başta depo olmak üzere motor sisteminin tamamını temizleyecek ve size yardımcı olacaklardır.

Yanlış akaryakıt dolumu nedir?

Yanlış akaryakıt dolumu, benzinli bir araca dizel veya dizel bir araca benzin dolumu yapılması demektir. Aracın performansını gerek kısa vadede gerekse uzun vadede etkileyen bu durumun tespit edilmesi durumunda hemen müdahale edilmesi gerekir. Araca yanlış yakıt konulursa ne olur diye düşünüyorsanız aracınızın performansının her an daha kötü etkileneceğini ve bir süre sonra parçaların ciddi hasar göreceğini söylemek mümkün.