Onlarca Sigorta Şirketinden
En Kapsamlı Teklifler Karşında!
Kolay. Hızlı. Pratik.
LPG'li Araca Kasko Yapılır mı? LPG Kaskoyu Etkiler mi?
Yeni araç aldığınızda ya da aracınızı değiştirdiğinizde ilk iş olası risklere karşı sigorta yaptırmak olmalıdır. Araç yakıtı olarak benzin ya da dizel tercih edebileceğiniz gibi, LPG'li araç tercih etmek veya kaskolu araca LPG taktırmak durumunda da kalabilirsiniz. Sıvılaştırılmış petrol gazı olarak bilinen LPG araç sahiplerinin maliyet avantajından dolayı tercih ettikleri bir yakıt türüdür.
Her durumda sigorta firmaları sigorta ettikleri aracın bazı kriterlere uygun olmasını beklerler. Her ne kadar benzin, dizel, LPG ayrımı yapmaksızın her türlü yakıt ile çalışan araca kasko yapılsa da LPG’nin ruhsata işletilmesi ve sızdırmazlık raporu gibi kritik raporların temin edilerek sigorta firmasına iletilmesi, LPG kaynaklı kazalarda araç sahibinin hasar tazmini için oldukça önemlidir. Aracınızda yapacağınız herhangi bir teknik değişikliği sigorta şirketine bildirmeniz gerektiği gibi, kaskolu araca sonradan LPG taktırmak durumunda kalırsanız da ruhsata işletmeniz ve 30 gün içerisinde sigorta şirketinize bildirmeniz önemlidir.
LPG'li Araca Kasko Yapılır mı?
Kasko, bir aracın başına gelebilecek hasar veya zararları teminat altına alan bir sigorta türüdür. Aracınız LPG’li ise ve LPG kasko yaptırırken önemli mi ya da kaskolu araca LPG taktırmak sorun yaratır mı soruları, sizin için kritik sorular ise aşağıdaki bilgiler size yardımcı olabilir:
- Aracınızın ruhsatına LPG tankını işlettikten sonra sigorta firmanıza aracınızın LPG yakıt sistemine sahip olduğunu bildirmelisiniz.
- Yeni sigorta yaptırdığınızda veya kaskolu araca LPG taktırmak durumunda kaldığınızda sigorta yaptırırken LPG sızdırmazlık raporunuzun olduğundan emin olun. Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'nden (MMO) temin edeceğiniz sızdırmazlık raporu ve Montaj Tespit Raporu ve MMO Motorlu Taşıt LPG - CNG Ruhsatı olası bir kazada aracınızın LPG sisteminden kaynaklı hasar alması durumunda sigorta firmasından hasar bedeli alabilmeniz için gereklidir.
- LPG tankı sigorta sisteminde aksesuar olarak tanımlandığından diğer yakıt tiplerine göre sigorta primi olarak biraz daha fazla prim ödemeniz gerekebilir.
- Kasko sigortanız devam ederken kaskolu araca LPG taktırmak durumunda kaldığınızda da mutlaka sigorta firmanıza beyanda bulunmanız gerekir.
Dolayısıyla aracınıza LPG sistemini ne zaman taktırırsanız taktırın mutlaka sigorta firmanıza bilgi vermeniz önemlidir. Kaskolu araca LPG taktırmak da buna dahildir. Bununla birlikte; trafik sigortası, ruhsat ve kimlik karta aslı, LPG tüpünün garantisi trafik tescil müracaat formu ve tadilat projesi ve hesaplamalarına ait dokümanları sunarak sızdırmazlık raporunu alabilirsiniz. Aldığınız raporu sigorta firmanıza ileterek LPG kaskoya işletme sürecini tamamlayabilirsiniz.
Kasko için Önemli Olan LPG Sızdırmazlık Raporu Nasıl Alınır?
LPG sızdırmazlık raporu, LPG sisteminde herhangi bir gaz kaçağı olmadığını belgeleyen bir dokümandır. LPG’li bir aracınız varsa veya kaskolu araca LPG taktırmak isterseniz dikkat etmeniz gereken en önemli kriterlerden biri gaz sızdırmazlık ve son kontrol raporlarının zamanında alınmış olmasıdır. Bu raporlar Makine Mühendisleri Odası (MMO) tarafından verilir. Ayrıca Montaj Tespit Raporu ve MMO Motorlu Taşıt LPG-CNG Ruhsatı, LPG sisteminin aracınıza yasal ve güvenlik beklentilerini karşılayacak şekilde monte edildiğini gösterir. Bu belgeleri temin ettiğinizde LPG sisteminin neden olduğu hasarlar kasko kapsamında değerlendirilir. Aksi halde hiçbir hasar tazmini talebinde bulunamazsınız. Sızdırmazlık raporunu Makine Mühendisleri Odası’nın yanı sıra MMO tarafından yetkilendirilmiş mühendislik firmalarından da alabilirsiniz.
LPG’yi Kasko’ya Bildirme Süresi Nedir?
Kaskolu araca LPG taktırmak isterseniz sigorta şirketinin istediği evrakları tamamlamanız ve LPG'yi kaskoya bildirme süresi içerisinde bildirmeniz olası hasar durumunda hasarınızın tazmini için önemlidir. Bu süre genellikle 30 gün ile sınırlı olsa da sigorta firmasına göre değişiklik gösterebilir. Dolayısıyla LPG’li araca kasko yaptırırken ya da kaskolu araca LPG taktırmak istediğinizde sigorta firmanıza bilgi vermeniz ve istediği evrakları ve raporları istenilen süre içerisinde tamamlamanız hasar tazmininizi güvence altına alır.
Kasko LPG Teminatı Nedir?
Kaskolu araca LPG taktırmak durumunda kalırsanız bilmeniz gereken konulardan biri de sigorta poliçenizde oluşabilecek ek teminat bedelidir. Kasko LPG teminatı ne kadar sorusu, sıkça sorulan sorulardan biridir. Sigorta firmaları LPG’yi ayrı bir araç aksesuarı olarak görür. Dolayısıyla sigorta primi hesaplarken bazı firmalar küçük de olsa ek sigorta primi talep edebilir. Bunun yanı sıra poliçe geçerlilik süresi içinde aracınıza LPG taktırdığınızda poliçenin kalan süresi için ek prim ödemeniz gerekebilir. Kasko LPG bedeli sigorta firması ile yapacağınız anlaşmaya göre değişir. Aracınızı LPG’li yakıt sistemine dönüştürmek veya kaskolu araca LPG taktırmak istediğinizde sigorta poliçe bedelinden ziyade LPG dönüşüm sisteminin montajı ve ruhsata işlemesi maliyetli olabilir.
LPG Kaskoyu Etkiler mi?
Hem trafik sigortası hem de kasko yaparken sigorta firmaları aracın yaşı, modeli, hasarsızlık durumu gibi aracın farklı özelliklerini baz alarak poliçe primi hesaplaması yaparlar. Benzin ve dizel sigorta primini etkilemezken kaskoda LPG teminatı, kasko poliçe maliyetini artırabilir. Bununla birlikte diğer yakıt tipleri için istenmeyen sızdırmazlık raporu, LPG’li araca kasko yaptırmak veya kaskolu araca LPG taktırmak istemeniz durumunda kritik bir evraktır. Ayrıca kaskolu araca LPG taktırmak istediğinizde de sigortaya zamanında bilgi vermek sizin sorumluluğunuzdadır. Aracınızın yeni durumu ile ilgili sigorta firmanıza bilgi vermemeniz durumunda LPG kaynaklı olası bir araç hasarı durumunda hasar ödemesi alamazsınız. Yetkili merciler tarafından düzenlenmiş bir sızdırmazlık raporunuzun da olması hasar tazmini için oldukça önemlidir.
LPG’li Araçlar Hasar Tazminatı Alabilir mi?
Akaryakıt fiyatlarının artması, araç sahiplerini LPG'li araçlara yönlendirmiştir. Diğer yakıt tiplerinde olduğu gibi LPG’li araçlarda da hasar tazmini söz konusudur. Yeni kasko yaptırırken veya kaskolu araca LPG taktırmak istediğinizde sigorta firmanızda sigorta poliçenize LPG tankını ekleterek sigorta primi hesaplaması yapmasını isteyebilirsiniz. Poliçeye dahil edilen aksesuarlar çalıştığınız sigorta şirketinin şartlarına göre hesaplanır. Kaskolu araca LPG taktırmak istediğinizde de sigorta firmasına bilgi vermeniz gerektiğini unutmamanızda fayda var. Bildirmediğiniz durumda LPG’den kaynaklı hasarlar kasko kapsamı dışında kalacağından hasar tazminatı alamazsınız. Ancak aşağıdaki durumlarda LPG’li araçlarda hasar tazminatı alabilirsiniz:
- Hasar tazmini alabilmek için öncelikle LPG’yi ruhsata işleterek beyan etmeniz gerekir.
- Araç bakımlarının sigorta poliçenizde talep edildiği gibi yapılması da hasar tazmini alabilmenizi sağlar.
- Sızdırmazlık raporunuzun bulunması, hasar tazminatı alabilmeniz için gerekli olan önemli bir kriterdir.
- LPG tankının ömrü imal tarihinden sonra 10 yıldır. Ekonomik ömrü dolmuş tankların yetkili firmalar tarafından değiştirilmiş olması da hasar tazminatı alabilmenizde etkendir. Hem LPG'li araçlarınızda hem de kaskolu araca LPG taktırmak istemeniz durumunda dikkat etmeniz gereken bir konudur.
- LPG tankının dolum seviyesi %80 civarındadır. Dolayısıyla tankın %20’sinin gaz %80’inin likit LPG olması gereklidir ki olası bir hasar incelemesinde sigorta firmalarının dikkat edeceği bir durum olabilir.
LPG’li Araçların Riskleri Nelerdir?
Maliyet avantajından dolayı LPG’li araca geçmek isterseniz veya kaskolu araca LPG taktırmak isterseniz sadece yakıt tipini değiştirmediğinizi, bu değişikliğin güvenlik riskini de beraberinde getirdiğini bilmenizde fayda var. Yakıt tipinden dolayı hem trafikte hem de park halindeyken sızıntı ve patlama riskinden dolayı güvenli olmayabilir. Dolayısıyla bakımlarının zamanında ve uzman kişiler tarafından yapılması, LPG tankının sızdırmazlık testlerinin yetkili yerlerde yaptırılmış olması, yüksek güvenlik standartlarına sahip LPG sistemlerinin kullanılması riskinin en aza indirilmesi için yapılması gerekenlerdir. Bunun yanı sıra aracınıza kasko yaptırarak olası risklere karşı güvence altına alabilirsiniz. Kasko LPG tutarı nedir sorusuna gelince hem LPG'li araca sigorta yaptırmak hem de kaskolu araca LPG taktırmak, sigorta poliçesinin tutarını etkiler. Ancak ne kadar etkileyeceği sigorta firmanızla yapacağınız anlaşmaya göre değişir.
LPG sigorta firmalarının titizlikle üzerinde durduğu bir konudur. Dolayısıyla sigorta edecekleri araçların gerekli evraklara sahip olmasını beklerler. Sizin yapabilecekleriniz ise hem yeni sigorta işlemlerinde hem de kaskolu araca LPG taktırmak istediğinizde LPG’yi ruhsata işleterek öncelikle araçta LPG kaynaklı oluşabilecek yanma, patlama gibi hasarları teminat altına almaktır. Süresi içinde işletmezseniz ya da geç işletirseniz 32/1 trafik cezası maddesi LPG’yi ruhsata işletmeyen araç sahiplerine uygulanacak olan araçtaki teknik değişiklik cezasıyla karşı karşıya kalırsınız. Karşılığı maddi para cezasının yanı sıra 10 ehliyet ceza puanıdır. LPG'li aracınız varsa veya kaskolu araca LPG taktırmak istediğinizde mutlaka hem ruhsata hem de kasko sözleşmesine ekletmelisiniz. LPG’li aracınıza kasko yaptırmak isterseniz Sigortayeri’nden destek alabilirsiniz. Sigortayeri geniş portföyüyle hem bütçenize hem de ihtiyacınıza uygun sigorta teklifleri sunar.
Sıkça Sorulan Sorular
LPG Taktırmak Kaskoyu Bozar mı?
Kaskolu araca LPG taktırmak kaskoyu bozmaz. Belirli bir ücret karşılığında LPG'yi kasko sözleşmesine işletebilirsiniz.