Vize için Seyahat Sağlık Sigortası Nasıl Alınır?

Seyahat Sağlık Sigortası

Seyahate başlamadan önce acil durumlara karşı önlem almanın en güvenilir yolu seyahat sağlık sigortası yapmaktan geçer. Yolculukta belli bir tarih aralığına göre hazırlanan sigorta poliçeleri maddi hasarlar için teminat da oluşturur. Ayrıca, gerek yurt dışı gerekse yurt içi seyahatlerde geniş alternatifler sunan seyahat sağlık sigortası poliçelerinin hayatınızı kolaylaştığını gözlemleyebilirsiniz. Tüm bu bilgiler doğrultusunda, yolculuk aralıklarınızı belirleyerek ihtiyaçlarınıza göre poliçe paketinizi Sigortayeri aracılığıyla oluşturabilirsiniz.

Seyahat Sağlık Sigortası Nedir?

Seyahat sağlık sigortası, yolculuk trafiğinde anlık oluşabilecek sağlık risklerinin neden olduğu maddi kayıplara karşı bütçeyi korur. Bu bağlamda, yaşanılacak tedavi olanakları, yolculuğun tek taraflı iptal edilmesi, bagajın kaybolması, sağlık ya da cenaze nakli gibi masrafları karşılayan özel bir sigortadır. Planlanan yolculuk süreniz boyunca beklenmedik hastalıkların ya da kazaların oluşturduğu negatif durumlara karşı bu sayede güvence sağlayabilirsiniz. Bunun yanında, poliçe içeriğinizi kurumsal bir şirket ile irtibata geçerek belirli teminatlar altında oluşturabilirsiniz. Poliçeniz hesaplanırken temel alınacak kriterler yaşınız ve poliçe içeriğinizdir. Örnek verilecek olursa; ek teminatları sayısının çok ve 65 yaşından büyük kişilerin ödediği poliçe primi, sadece ana teminatları içeren ve 65 yaş altı kişilerin ödediği prime göre oldukça daha fazladır.

Diğer bir yandan, poliçenin ana ve ek teminatlarına karar verilmeden önce risk analizleri yapılarak süreç iyi bir şekilde yönetilebilir. Buna istinaden, yurt içi seyahat sağlık sigortası çoğunlukla isteğe bağlı ve poliçe türlerinde benzer özellik gösterir. Bu durumu aksine yurt dışı seyahat sağlık sigortası vize aşamalarında zorunludur ve geniş çerçevelidir. İlave olarak; poliçe yolculuk gerçekleşeceği takdirde uygulanır. Bu sebeple yolculuğa engel bir durum varsa belgelendirme şartı ile iptal edilebilir. Ekstrem koşullar arasında yer alan soyadı değişikliğini yaşadığınızda ise şirketin ilgili birimlerine bildirmeniz değiştirilmesinde yeterlidir.

Seyahat Sağlık Sigortası Genel Şartları Nelerdir?

Geçerlilik sigortası kısa olan seyahat sağlık sigortasını satın alınırken başlangıç ve bitiş yolculuk tarihi önemlidir. Önerilen poliçe tekliflerinde uçak ya da otobüs kalkış tarihinden bir gün önce ve bitiş tarihinden bir gün sonra dahil olacak zaman dilimi dikkate alınır. Yurt dışı ve yurt içi seyahat sağlık sigortasının ana ve ek teminatlar farklı olduğunu da gözlemleyebilirsiniz. Bu açıdan, yurt içi seyahat sağlık sigortası ana teminatları aşağıdaki gibi listelenebilir:

  • Kaza ve ani hastalık sonucu tedavi giderleri
  • Tedavi yapılacak sağlık kuruluşuna nakli
  • Sağlık kuruluşundan taburcu sonrası ikametgaha geri dönüşü
  • Vefatın cenaze nakli
  • Bagaj kaybı ve bagajın gecikmesi
  • Seyahatin iptali ya da seyahatin gecikmesi

Tüm bu ana teminatlar dar, tam, kapsamlı ve genişletilmiş kapsamlı poliçelerinde yer alır. Bunun yanında, ek teminatlar arasında kapkaç teminatı vardır. Bu teminatın alt başlıklarını güvenlik alarmınıza göre detaylandırarak Sigortayeri ile değerlendirebilir, kendiniz için en ideal poliçe kapsamını oluşturabilirsiniz.

Yurtdışı Seyahat Sağlık Sigortası Kapsamı Nedir?

Yurt içinde tatil, iş ya da diğer yolculuk planı için düzenlenen poliçe süresi gidiş ve dönüş tarihine bağlıdır. Ancak, ülkeler arası giriş ve çıkışta düzenlenen poliçeler ilgili ülkeye pasaport ile gidildiği ve pasaport ile geri dönüldüğü zamanı kapsar. Türkiye'den başka bir ülkeye gidiş dönüşte özel şartlar sıklıkla devreye girer. Vize istemeyen ülkelerin seyahat sağlık sigortası kapsamı yurt içi poliçeleriyle benzerlik gösterirken vize için seyahat sağlık sigortası genişletilmiş kapsamda oluşturulması gerekebilir. Genel olarak aşağıda belirtilen ilk 3 madde ana teminatlar içeriğine sahiptir, diğer maddeler asistan hizmetleri başlığında değerlendirilir. Bu doğrultuda, yurt dışı kaynaklı seyahat sağlık sigortası teminatları aşağıdaki gibi sınıflandırılabilir:

  • Kaza ve ani hastalık sonucu sağlık kuruluşuna transfer ve tedavi giderleri
  • Sağlık kuruluşundan taburcu olunmasıyla ikametgaha ulaşımı
  • Vefatın cenaze nakli
  • Hukuki danışma desteği
  • Tedavi sürecinde kazazedenin ve refakatçinin konaklama imkanı
  • Seyahat ve bagajın gecikmesine yardım sağlanması
  • Mücbir nedenler ya da aktarmalı uçuşun kaçırıldığı takdirde desteklenmesi
  • Erken dönüşü bağlı destek ve yurt dışında peşin avans olanağı
  • Bagajın yer tespiti ve ulaştırılması
  • İlaç gönderim masrafları karşılanması
  • Gıda zehirlenmesine yardım sağlanması ve acil mesajları iletebilmesi

gibi poliçe teminatları gerek duyuldukça alt başlıklar halinde eklenebilir. Son dönemde, global olarak salgın hastalıkların yayılması ek teminatlarda salgın hastalık ilave seçeneğini gündeme getirmiştir. Bu anlamda, pandemi (öncelikle Covid-19) teminatları poliçede bulundurulmaya çalışılır. Ayrıca, bilinmeyen bir lokasyonda belirli bir süre yaşamak hırsızlık olaylarına açık hale getirebilir, kapkaç ek teminatı bu duruma çözüm odaklı yaklaşır.

Vize İçin Sağlık Sigortası Zorunlu Mu?

Vizenin talep edildiği ülkelerde seyahat sağlık sigortası yapılması zorunludur. Türkiye'de ağırlık olarak 2 farklı pasaport türü ile yolculuk yapılır. Yeşil ve bordo olarak ifade edilen bu pasaportların ülkelerin vizeli girişlerini yakından etkilediğini görebilirsiniz. Bu bilgilere göre yeşil pasaporta sahipseniz başta Schengen bölgesine vizesiz giriş yapabilirsiniz. Bu durumun aksine bordo pasaportu kullanıyorsanız Schengen vizesi için seyahat sağlık sigortası yaptırmanız talep edilir. Çok nadir de olsa Ukrayna gibi ülkelerde yeşil ve bordo pasaportun her ikisine de vize istenmediği halde yurt dışı koşullarında seyahat sağlık sigortası zorunlu tutulabilir. Bu tarz hususlara karşı süreci hızlı sonlandırmak istiyorsanız hazırda bulunan poliçe paketlerine yönelebilirsiniz. Diğer önemli bir nokta, yurtdışına eğitim amaçlı gitmek isteyenlerin öğrenci seyahat sağlık sigortasının yapılması gereksinimidir. Poliçe süresi öğrenim süresi baz alınarak 3 ay, 6 ay ya da 1 yıl gibi süreçler zarfında yapılabilir. Bu sebeple, Erasmus gibi uluslararası öğrenci değişim programlarıyla yolculuk yapacaksanız vizeli yerlerde poliçe içeriğinizi düzenlenerek başvuru yapabilirsiniz.

Vize İçin Seyahat Sağlık Sigortası Nasıl Alınır?

Yurt dışı nezdinde seyahat sağlık sigortası Schengen ve genel kapsamlı olarak ikiye ayrılır. Genel kapsamlı seyahat sağlık sigortası, Birleşik Krallık, Rusya, ABD gibi ülkeler için yapılacaksa doğrudan ismiyle poliçe oluşturulur. Örneğin; Rusya'ya giriş çıkışı için hazırlanan poliçede Rusya Seyahat Sağlık Sigortası ismi kullanılır. Ana ve ek teminatları net bir şekilde karara bağlamak adına ülkenin şartları gözden geçirilmesi önerilir. Başvuru süreçleri ve teminat tutarları birbiriyle entegre yürütülür, işlemlerin sonlanması şirket aracılığıyla rahatlıkla gerçekleştirilir. Son aşamada, poliçenizi online seyahat sağlık sigortası kapsamında oluşturabilir, Sigortayeri'nin ileri teknolojik alt yapısı ile dakikalar içinde sonuçlandırabilirsiniz.

Vize İçin Seyahat Sağlık Sigortası Fiyatlarını Belirleyen Unsurlar

Yurt içi sağlık sigortası poliçeleri için prim bedeli en az 5000 tl olarak güncellenirken yurt dışında ödeme tutarları oldukça fazladır. Tüm Dünya üzerine ve Schengen ülkelerine yolculuk yapmak için belirlenen tutar 30.000 Euro olarak bildirilir. Temel kapsamlı poliçeler için yurt dışında 30 bin Euro minimum bir düzeyi temsil eder, eğer genişletilmiş kapsamlı poliçeler düzenlenirse bu tutar yukarı yönlü artmaya devam eder. Tüm bunlardan hareketle; yolculuğun ne amaçla yapıldığı, nereye yapılacağı ve sigortalının kişisel özellikleri fiyatları doğrudan etkiler. Özet olarak poliçe fiyatları aşağıdaki kriterlere göre değişim gösterebilir:

  • Yolculuğu gerçekleştirecek bireylerin sayısı ve yaş aralığı
  • Limitlerine göre poliçe türünde ana ve ek teminatlarının kapsamı
  • Yolculuk varış noktasındaki ülke ya da kıta
  • Sigortanın geçerlilik süresi

Tüm bilgiler ışığında, yurt içi ya da yurt dışı yolculuk programı yapmadan önce güvenilir ve öncü bir platform olan Sigortayeri ile iletişime geçebilirsiniz. İhtiyaçlarınız doğrultusunda şekillenecek poliçeniz ile yolculuğunuz sırasında sağlınız açısından oluşabilecek riskleri Sigortayeri aracılığıyla önleyebilirsiniz.