Kloz Ne Demek? Sigortada Kloz Nedir?

Kasko Sigortası

Kimi zaman poliçelerinizde yer alan genel maddeler yetersiz kalabilir. Genel şartnamede yer almayan durumları güvence altına almak istediğiniz noktada kloz, ihtiyaçlarınızı karşılar. Sigorta kapsamınızı büyük bir oranda genişletebilme şansı sunarken, hasarlardan kaynaklanabilecek durumlara karşı kendinizi güvence altına almanızı sağlar. Peki bunu nasıl yapabilirsiniz? Gelin öncelikle kloz ne demek gözden geçirelim, ardından nasıl kendinizi daha kapsamlı güvenceye alabilirsiniz detayları inceleyelim…

Kloz Nedir?

Kloz, Fransızca "clause" kelimesinden gelir ve hukuki bir terimdir. Sözleşmeler açısından bakıldığında şart, koşul anlamlarını taşır. Sözleşme yapan taraflar arasında önceden belirlenmiş genel maddelere ek olarak özel maddeleri ve teminatları içerir.

Sigortada Kloz Ne Demek?

Kloz, sigorta yaptıran kişiye birçok açıdan avantaj sağlar. Poliçenin kapsam alanını genişletmek için kullanılır ve maddeler karşılıklı anlaşmaya bağlı olarak değişikliklere uğrayabilir. Her ne kadar sözleşmenin maddelerini genişletmek için yer alsa da bazı durumlarda sözleşme maddelerini daraltabilir. Her iki tarafında mağdur olmaması için maddeler detaylı bir şekilde incelenmeli ve anlaşılmalıdır.

Sigorta Poliçelerindeki Kloz Ne Demektir?

Sürücü kusurları, doğal afetler ve kazalar gibi hasar riskini arttıran pek çok etmen vardır. Sigorta poliçeleriniz tüm bu olumsuz durumlara karşı önemli bir rol oynar. Sizden kaynaklı olmayan hatalar, kusurlar veya hasarlar için poliçe kapsamınıza bağlı olarak gerekli ödemeler karşılanır. Ancak bazen poliçelerde yer alan genel maddeler yetersiz kalabilir. Bu nedenle genel maddelerde yer almayan durumları, şartları güvence altına almak isteyebilirsiniz. Kloz tam da bu noktada ihtiyaçlarınızı karşılar. Size sigorta kapsamınızı, koşulları büyük bir oranda genişletebilme ve hasarlardan kaynaklanabilecek durumlara karşı kendinizi güvence altına almanızı sağlar.

Kloz, poliçenizde yer alan hakları, maddeleri bir bakıma genişletir ve güvencenizi arttırma imkanı sunar. Bu maddeler ile ortaya çıkan ek teminatlar poliçenizi çok daha güçlü bir hale getirir.

Ancak kimi zaman bazı durumlarda da haklarınızı daraltabilir. Bu nedenle poliçenizle yer alan ek teminatları mutlaka öncesinde detaylı bir şekilde incelemeli ve anlamadığınız, aklınızı kurcalayan bir konu olursa da açıklığa kavuşturmalısınız. Böylece çok daha sağlıklı ve faydalı bir poliçeye sahip olursunuz.

Kloz Çeşitleri Nelerdir?

Klozun kapsamı ya da sayısı poliçe yapılarına ya da sigorta branşlarına göre farklılık gösterebilir. Kasko koşullarında bulunan maddeleri genişletebilir veya daraltabilirsiniz. Her sözleşmede kloz olma zorunluluğu yoktur. Ancak bir sözleşmede birden fazla da olabilir. Yaygın olarak kullanılan çeşitler aşağıdaki gibi sıralanabilir;

  • Cam Klozu: Kasko poliçelerinde sıkça karşımıza çıkar. Trafikte kaza gibi bir durumla karşılaşmanız durumunda zarar gören camların hangi şartlarda değiştirileceğini ya da onarılacağını belirtir. Bazı maddelerde orijinal cam yerine anlaşma sağlanan firmaya ait camların kullanılacağını dair bir hüküm belirtilebilir. Böyle bir kısıtlama ile karşı karşıya kalmamak için mutlaka öncesinde sözleşme detayları detaylı bir şekilde incelenmeli ve anlaşılmalıdır.
  • Aksesuar Klozu: Aracınızı satın aldıktan sonra kişisel zevklerinize ve ihtiyaçlarınıza göre tercih ettiğiniz aksesuarlara odaklanır. Araca dahil ettiğiniz bazı özel aksesuarlar belirlenen maddelerle çeşitli koşullara bağlanabilir. Kendi ihtiyacınıza göre dahil ettiğiniz aksesuarları bu sayede poliçenize dahil edebilirsiniz.
  • Hasarsızlık İndirim Klozu: Sigortanızın yenilenme zamanı geldiğinde faydalanabileceğiniz bir indirim türüdür. Bu indirimden yararlanmanız için bazı koşulları vardır. Bir önceki sene herhangi bir kaza yapmamanız durumunda sonraki dönem sigorta poliçenizde bazı indirimlerden yararlanabilirsiniz. Hangi düzeyde hasarların karşılandığı ya da ne tür hasarların bu indirime dahil olacağı hasarsızlık indirim klozunda belirtilir. Size ekonomik açıdan büyük bir avantaj sağlar ve her yenileme döneminde farklı indirim oranları olabilir. Uygulanan indirim oranı herhangi bir hasar durumuyla karşılaşılmaması halinde 2. ve 3. yıllarda indirim oranı ilk yıla göre daha yüksek olabilir. Bu indirim araçtan ziyade tamamen size yönelik bir indirimdir.
  • İkame Araç Klozu: Kaza sonrası aracınızı servise vermeniz halinde bu süreçte aracınızın yerine, bir süreliğine size ikame araç verilmesi durumunu belirtir. Size geçici olarak verilen bu aracın tüm kullanım detayları ya da kapsamı detaylı bir şekilde maddeler halinde yer alır.
  • Kara Taşıtları: Kara taşıtı kullanan kişileri kapsar. Herhangi bir nesneye çarpmanız durumunda hasar sigorta tarafından karşılanır.
  • Çekme Kurtarma: Kaza sonrası ya da herhangi bir hasar durumunda yolda kaldığınızda aracınızın kasko firması tarafından yoldan çekilmesini sağlar.

Belirtilen yaygın türlerin dışında; hukuksal koruma, tıbbi yardım, kar ağırlığı, kıymet kazanma, ihtiyarı mali mesuliyet klozu gibi ihtiyaçlarınıza ve isteklerinize göre birçok çeşit vardır.

Klozların Amacı Nedir?

Klozların en temel amacı, poliçenin kapsamını ihtiyaçlarınız ve beklentileriniz doğrultusunda öznelleştirmektir. Bu sayede sigorta poliçesinin size sunduğu standart maddelere ek olarak bazı teminatlara da sahip olabilirsiniz. Aracınızı ya da konutunuzu meydana gelebilecek hasarlar karşısında çok daha geniş kapsamlı olacak şekilde ek maddelerle güvence altına alabilirsiniz.

Kloz maddelerini oluşturmadaki en nihai amaç haklarınızı bu maddelerle genişletmek ve koruma altına almaktır. Başınıza gelebilecek herhangi olumsuz bir olayda sigorta sözleşmenizde yer alan kloz maddeleri temel bir referans olarak kabul görecektir. Sigorta poliçenizdeki bu maddeler üzerinden sahip olduğunuz hakları mutlaka detaylı bir şekilde incelemeniz gerekir. Genellikle sigorta sözleşmelerinde yer alan kloz maddeleri sizin için profesyonel bir şekilde hazırlanır.

Sigortayeri, isteklerinizi ve ihtiyaçlarınızı uygun bir şekilde, sigortanızı yaptırabileceğiniz ve kloz maddeler sayesinde kendinizi güvence altına alabileceğiniz bir platformdur. Aracınıza, evinize poliçe yaptırmak ve ek teminatlar ekletmek istiyorsanız Sigortayeri'ni güvenle tercih edebilirsiniz.